Täss kohtaa elämää on ihan hauskaa miettiä ja ajatella, miten olympiakisojen jääkiekkotaisteluissa käy. Naiset ovat jo urakkansa aloittaneet ja pelasivat ihan hyvän pelin USA:ta vastaan, mutta totuus lienee sen verran tyly, että pronssimitalista voi taistella - USA ja Kanada ovat naisten kiekkoilussa edelleen melkoisesti muiden pelimaiden edellä. Suomen joukkue on toki saanut aika paljon MM-kisoista mitaleita ja olympiakisoistakin kaksi pronssia. Silti nämä naisten mitalit tahtovat aina jäädä varjoon, vaikka periaatteessa pitäisi muistaa se tasa-arvo ja se, että kummatkin sarjat ovat yhtä arvokkaita. Arvostus vaan ei vielä ole samalla tasolla ja se näkyy esim. naisten palkkioissa, jotka ovat käytännössä nollatasolla ihan muutamaa huippua lukuun ottamatta. Valitettavasti en tunne naisten lätkää, joten en suuremmin siitä kirjoita.

Miesten joukkue on kasattu näihin olympiakisoihin pääosin KHL:stä ja Liigasta, mutta mukana on myös yksi pelaaja Ruotsin liigasta ja kaksi Sveitsistä. Joukkueella on ihan asiallinen mahdollisuus päästä mitalipeleihin ja saavuttaa jonkinvärinen muistomitalia merkityksellisempi mitali, mutta ensin ne pelit pitää pelata. Valmentaja Lauri Marjamäki on kasannut vahvan joukkueen, joka pelasi jo suurimmaksi osaksi tällä kokoonpanolla syksyn EuroHockeyLeaguessa (EHL) ja menestyikin ja niinpä periaatteessa voi odottaa hyvää tulosta.

Maalivahdit ovat KHL:n kärkiporukkaa ja ykkösvahdin viittaa kantaakin hyvin selkeästi leveillä hartioillaan SKA Pietarin Mikko Koskinen, joka on saanut varamaalivahdeikseen Amur Habarovskin Juha Metsolan ja Jokereiden Karri Rämön. Olisiko Liigassa ollut niin kovatasoista maalivahtia, että maajoukkue olisi voinut saada sieltä pätevää voimaa Koskisen seuraksi? Olen koko kauden seurannut HIFK:n Atte Engreniä ja hän on kiistatta hyvä maalivahti, kuten nyt joulun tienoilla sairastuvalta palannut Kevin Lankinenkin? Olisiko heistä kansainväliseen turnaukseen onkin sitten kokonaan toinen juttu? Engren on pelannut A-maajoukkueessa, joten tavallaan kokemusta on, mutta ei kuitenkaan rasitukseksi asti. 

PyeongChangiin on matkustanut kahdeksan puolustajaa ~ puolet Liigasta ja toinen puoli KHL:stä.  Marjamäki on etukäteen ajatellut puolustajapareihin yhden seurajoukkueista tutun koostumuksen. Kyseessä ovat Jokereiden Tommi Kivistö ja Sami Lepistö. Vaikka Kärpistä onkin Kukkonen ja Koivisto ei heitä peluuteta samassa ainakaan aluksi, vaan Kukkonen pelaa Tapparan Mikko Lehtosen kanssa ja Koivisto Dynamo Moskovan Juuso Hietasen kanssa. Neljäs puolustajapari on AK Bars Kazanin Atte Ohtamaa ja HIFK:n Miro Heiskanen. Käytännössä parit kuitenkin uskoakseni sekaantuvat, koska todennäköisesti pelit pelataan neljällä ketjulla, jolloin peliin voidaan ottaa seitsemän puolustajaa ja näin peluutus varmaan vuorottelee. En tosin tiedä - saa nähdä.

Hyökkäysketjut ovat aika odotetut eli ykkösessä on etukäteen ajateltuina kovia maalintekijöitä. Tapparan Peltola, Lokomotin Jaroslavin Kontiola ja Jokereiden Tolvanen ovat saaneet monta kertaa nostaa mailan taivaisiin tehdyn maalin merkiksi. Mitenkään väheksymättä muita ketjuja niin jotenkin uskoisin myös kakkosen olevan sellainen ketju, joka satsaa maaleihin ja kolmonen ja nelonen sitten hieman erityyppisiin tehtäviin, jos kohta onhan kaikilla ketjuilla tavoitteena tehdä maaleja. En minä tosin tiedä tätäkään, mutta kunhan hieman arvelin. Kärppien Junttila, Salavat Julajev Ufan Kemppainen ja saman joukkueen Hartikainen tekevät sen kakkoketjun. Kolmosen muodostavat Enlund Sibir Novosibirskista, Koskiranta SKA Pietarista ja Savinainen Jugra Hanti-Mansijskista ja nelosen sitten Örebron Manninen, Luganon Lajunen ja Bernin Pyörälä. Lisäksi matkassa ovat Jokereista Anttila ja Metallurg Magnitogorskista Osala. 

Etukäteen on kohistu hurjasti Eeli Tolvasesta ja Miro Heiskasesta ja ovathan nämä nuoret miehen alut tehneet melkoista jälkeä omilla tahoillaan. Tolvasta en ole nähnyt livenä enkä telkkaristakaan, mutta Heiskasen pelaamista olen ihaillut sekä livenä että digitaalisesti ja onhan se ihan selvää, että hän on tosi taitava pelimies. Totuus on kuitenkin se, että vaikka nämä kaksi pelaisivat unelmakisat, niin jos joukkue ei ole joukkue isolla J:llä, niin eivät nämä kaksi pääskystä mitään kesää tee. 

NHL:n poisjäänti näistä kisoista on sekä joukkueiden omistajien ahneutta että typeryyttä. Änäriäijät olisivat hyvin suurella prosentilla halunneet tulla pelaamaan eikä parin viikon tauko olisi ollut sarjalle mikään ongelma. He voisivat hyvin aloittaa kauden hieman aikaisemmin ja sitten vähän tiivistää pelejä jossain kohtaa. NHL:hän aloittaa pelit yleensä vasta syys-lokakuun vaihteessa, mutta mikä ongelma se nyt olisi siirtää kauden alkua parilla viikolla. Totuushan on, että siitä alkaen, kun NHL on ollut mukana olympiakisoissa, ovat jääkiekossa olleet maailman parhaat pelaajat ja joukkueet. Olympiakisojen pelit ovat olleet uskoakseni vielä kovempitasoisia kuin CanadaCupin pelit, koska helmikuuhun mennessä kaikki pelaajta ovat jo päässeet pelirytmiin kunnolla kiinni, kun taas Cup pelataan aina syksyllä, jolloin monet luistimet ovat vielä kesäterässä.

Mitalin arvoa ei kuitenkaan pudota eikä nosta se, ketkä siellä pelaavat. Ne, jotka saavat kotiinsa tuliaisiksi olympiamitalin muistavat sen varmasti ikänsä ja he ovat mahtavalla tavalla saavuttaneet mainetta ja kunniaa niin itselleen kuin edustamalleen maalle.

Veikkaan, että suomalaiset saavat mitalin, mutta en mene väriä povaamaan. 

 

joukkue.jpg