Kisat ovat päässeet siellä Etelä-Korean tuulessa alkuun ja suomalaisten niin kovasti odottamia mitaleitakin on tullut kolme kappaletta. Pronssia Krista Pärmäkoskelle kaksi kertaa ja Jenni Rukajärvelle kerran. Taistelu on armotonta eikä yksikään mitali lähde matkaan, jos kaikki tärkeät asiat eivät osu kohdalleen.

Kun on tämän tason urheilusta kysymys, niin ehdoton lähtökohta on se, että urheilija on kuntonsa puolesta parhaimmillaan. Hiihto on pääasiassa kestävyyslaji, joskin tekniikka ja välineet ovat myös merkittäviä. Treenausta täytyy olla takana todella paljon ja sitten on vaan se viimeinen pointti eli vähän sitä tuuriakin tarvitaan. Jokaisella meistä on hyviä ja huonoja päiviä ja silloin voi tulla maanantaina ja tiistaina  täysin erilaiset suoritukset. Suomalaisurheilijoiden mitalimetsästyksessä on pienenä probleemana se, että meillä on vain kolme ihan maailman kärkitasolla olevaa hiihtäjää. Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Iivo Niskanen. Ristomatti Hakola on lähellä, kuten Matti Heikkinenkin. Muut suomalaishiihtäjät ovat keskimäärin maailman tasolla jossain sijalla 20. Niinpä, jos meidän huippumme eivät onnistu, jää mitalisaalis tosi pieneksi. 

Naisten ampumahiihto on mielenkiintoinen ja jos vaan Kaisa Mäkäräinen saa ammuntansa onnistumaan hiemankin yläkanttiin, on hän lähellä tai jopa ihan siellä mitalipallilla. Tähän asti ne kisat ovat menneet aika lailla alakanttiin. Vielä siellä on se yhteislähtö, joten eivät ne mahdollisuudet vielä ole menneet.

Hiihtohommat ovat jälleen kerran sellaisia, että norjalaisilla on aika paljon sanottavaa siellä. Ihan nyt ei kolmoisvoittoa joka lajissa ole odotettavissa, mutta kyllä siellä aika paljon metallia on Norjan tullissa tullattavana näiden kisojen jälkeen. Liiankin tuttu on tuo näky, mikä tässä kuvassa on olemassa. Että katsellaanpas norjalaishiihtäjän selkää.

norjalainen.jpg

*********

Nykyinen kansallispelimme, jääkiekko, on toki innostuttanut kansaa eilen ja tänään. Naiset toki ovat pelanneet jo alkuviikosta lähtien ja eilen he voittivat Venäjän olympiaurheilijat vakuuttavasti, joten saa sitten nähdä  mihin asti lento riittää. 

Miehet aloittivat eilen näennäisen helpolla voitolla Saksasta. Loppunumerot olivat 5-2 ja pelin sankariksi kohosi nuori Jokeri-hyökkääjä Eeli Tolvanen, joka on kotoisin täältä meidän nurkiltamme (no, 15 kilsaa täältä...). Tunnemme Eelin vanhemmat (opettajia), mutta en muista tavanneeni itse nuorta pelimiestä koskaan. Atte-veljen tunnen kyllä henkilökohtaisesti.

Tuossa Saksa-ottelussa sai joukkueen superkonkari ja kapteeni Lasse Kukkonen merkittävän sulan kypäräänsä, koska hän teki maalin. Se on nimittäin Kukkoselle ylipäätään harvinaista herkkua. Hieno maali olikin. Muuten Kukkosen avut ovat kyllä noissa peleissä ihan muualla. Tuossa kuvassa Kukkonen on merkattu punaisella nuolella ja kiekko näkyy siellä oikeassa yläkulmassa pienenä pisteenä mustalla nuolella osoitettuna. Sitten seuraavassa kuvassa nähdään, kun joukkue juhlistaa maalia nykypäivän tapaan.

kukkonen2.jpg

kukkonen1.jpg

Tänään lätkäjoukkue otti mittaa Norjasta ja jos Norjan hiihtäjät ovat kovia, niin jääkiekossa he ovat vielä altavastaajia, joskaan eivät millään mittapuulla huonoja. Vuonomaan kiekkopojat ovat kovia luistelemaan ja aggressiivisia ja pyrkivät nopeaakin nopeammin vastustajan maalille eli ei välttämättä kestä pitkään, että norskit ovat lätkän suurkisoissa neljän joukossa. Epätasainen joukkue kylläkin ja ykkösketju saa liian paljon tehdä työtä ja lopussa iski sitten väsymys. 5-1 Suomelle tämä peli, joten ilman kummepia vaivoja Suomi jatkaa pelejään, mutta homma kovenee pian ja sunnuntaina otetaan sitten keltapaidat käsittelyyn eli siis Ruotsi. Saapas nähdä...