Liigan runkosarja päättyi eilen illalla ja kiivaat playoffit alkavat heti alkuviikosta. Suomen systeemihän on cup-muotoinen eli kuusi parasta menevät suoraan pleijareihin ja sijoille 7-10 joutuvat pelaamaan niin sanotut säälipleijarit, joissa 7. ja 10. muodostavat yhden otteluparin ja 8. ja 9. toisen parin. Nämä joukkueet pelaavat ns. paras kolmesta systeemillä eli se joukkue, kumpi voittaa kaksi peliä menee jatkoon. Sijoille 1.-6. sijoittuneet saavat lepo- ja harjoittelutauon.

Säälipleijareiden otteluparit ovat SaiPa-Pelicans ja Ässät-Lukko. On toki paha mennä ennustelemaan, mutta sen mitä olen seuraillut liigaa, niin jotenkin kallistun Pelicansin ja Ässien puolelle omissa ennakkoveikkaluissani, mutta yhtä lailla siinä voi käydä toisinkin päin. Lukon alkukausi oli erittäin hyvä, mutta sitten tuli jonkinlainen repsahdus jo ennen joulua. Muilla nelikon joukkueilla on pelaaminen ollut hyvin ailahtelevaa eli sellaista hurmoksellista varmuutta ja toisaalta täydellistä lopahtamista ei ole tullut.

Kävi sääleissä nyt sitten kuinka tahansa, niin varsinaisten play off-pelien alkaessa on jatkoon päässeillä ankara kohtalo. Kärppiä vastaan menee runkosarjassa heikommin sijoittunut eli silloin se on Pelicans tai Lukko. Paremmin        runkosarjassa sijoittunut puolestaan menee TPS:ää vastaan ja se taas on sitten Ässät tai SaiPa. Kärpät rutistaa vastuksensa suhteellisen helposti enkä jaksa uskoa, että TPS karahtaa kumpaankaan mahdolliseen vastustajaansa.

Runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Tappara pääsee kohtuullisen helpolla, koska sille tulee vastukseksi savolaisten poppoo - KalPa. Enpä nimittäin millään usko, että tamperelaiset kompuroivat kuopiolaisten edessä, jos kohta eivät kirvesrinnat ole läheskään siinä vedossa kuin parina viime vuonna ovat olleet. Veikkaan, että sarja menee kuudella matsilla tamperelaisille.

Kaikkein tiukimmaksi ja kovimmaksi tämä pleijarisarja menee JyP:n ja HIFK:n välisissä peleissä. HIFK pelasi pitkälle syyskaudella kerrassaan surkeasti ja hävisi yhdelle jos toisellekin joukkueelle, mutta pääsi kunnolliseen pelitempoon kiinni joulun jälkeen ja on pystynyt voittamaan kaikki pahimmat kärkijoukkueet kuten Kärpät ja Tapparan pariinkin otteeseen. Sitten on toki tullut turbaaniin mm. Pelicanseja vastaan eli vallan ailahtelevaa se peli on ollut. JyP on ollut tasaisen varma ja on tämän kauden aikana voittanut neljästä HIFK-matsista kolme ja vaikka se hävisikin viimeisen keskinäisen kamppailun HIFK:lle 0-6, niin sehän oli se matsi, johon keskisuomalaiset tulivat kakkosjoukkueella, koska Jypin parhaat keskittyivät CHL-liigan loppuotteluun. Siitä pelistä ei siis kannata tehdä yhtään mitään johtopäätöksiä.

JyP osaa pelata pääkaupunkilaisia vastaan. Siellä on taidokkaita ja nopeita pelaajia, mikä näkyy siinä, että liigan pistepörssissä top10.ssä on neljä JyP:n pelaajaa ja koko runkosarjan voitti Antti Suomela. Sinänsä jopa ironista, että Suomela siirtyy ensi kaudeksi HIFK:iin ja joutuu nyt sitten taistelemaan tulevaa kotijoukkuettaan vastaan, mutta näinhän näissä liigakarkeloissa usein tapahtuu - joskus jopa kesken kauden. HIFK:n ongelma on ollut koko kauden ajan surkea maalintekotaito, joka jossain määrin on parantunut, mutta jos ei peleissä useimmitenkaan saa yhtä kahta maalia enempää aikaiseksi, niin voittaminen on kovilla. Joukkueessa on toki muutama taidokas vispaaja, mutta laajuutta saisi olla enemmän. Kaikki ei voi toimia Thorellin, Raskin ja Heiskasen ympärillä. Kaikkein kovimmat raatajat pääsevät paljon tilanteisiin, mutta laukausten laatu ei ole sitä luokkaa, että verkot olisivat tötteröllä useammin.

HIFK:n suuri heikkous on maalintekotaidon lisäksi se, että siellä on muutama paukapää, joiden hermot eivät pidä kiivaissa tilanteissa. Toki maine halonhakkaajina ja teurastajina on kyllä kauaksi jätettyä historiaa - pelimiehiä siellä suurin osa on. Kun aikoinaan Jarkko Ruutu meni Jokereihin vahvistukseksi, tuli aika pian selväksi se, että jäähyaitio ei tarjoa vahvistusta millekään joukkueelle. Sinänsä oli ihan oikein Jokereille, että kärsivät Ruutun takia, mutta luulisi, että siitä olisi jotain naapuriseurakin oppinut. Juhani Tyrväinen hankittiin Pelicanseista HIFK:iin juuri maalintekotaitojensa ansiosta ja onhan hän kieltämättä ollut tehokaskin (tehot 13+25), mutta toisaalta 103 jäähyminuuttia 54 ottelussa on ehdottomasti liikaa. Vertailun vuoksi Joonas Rask, joka oli pitkään loukkaantumisen takia pois ja on pelannut vain 44 peliä, mutta tehnyt tehot 13+16 ja istunut vain 4 minuuttia ja on todella mahtava pelaaja ja tuntuu kuntoutuvan kevättä kohti tosi lujaa. Yhtä lailla voimme miettiä Miro Heiskasta, jolla on vain 30 peliä ja niistä tehot 11+12 ja vielä se huomio, että hän on puolustaja. Heiskasella on vain 8 minuuttia penkin kulutusta eli hän on saanut oikeasti pelata. Tyrväinen on lusinut yhteensä yli viisi erää ja kun tietää vielä hänen pelaamistapansa eli se, että hän pelaa aivan sääntöjen rajamailla ja usein siellä väärällä puolella jopa niin, että vastustajan vahingoittaminen tuntuu olevan tarkoituksellista, niin minun mielestä koko Tyrväisen saisi siirtää vilttiin. HIFK:n raataja, Micke-Max Åsten, on myös ajoittain hieman kiistanalainen pelimies ja onhan hänkin melkoisen rouhea ukko, jos kohta on parantanut otteitaan viime vuosina. Täysin peloton laitaraataja joutuu usein laitakahinoihin ja sieltä tulee helposti minuutteja eikä hänestä sitten oe mitään apua joukkueelle. Toisaalta Åsten on aivan huippu alivoimissa ja vaaleat hiukset hulmuten tuo hyökkääjämies painaa menemään ja ottaa kiekon kiini vaikka suullaan, jos muut ruumiinosat ovat varattuja. Joka tapauksessa HIFK:n olisi saatava nuo kuumakallet rauhoittumaan, sillä JyP:iä ei voiteta ainakaan sillä, että istutaan viidesosa matsista jäähyllä. 

Se, missä HIFK on todella vahvoilla on maalivahtipeli. Kärppä-matseja seuratessani, selostajat kertoivat toisenkin kerran, kuinka sekä Atte Engren että Kevin Lankinen pystyvät pitämään kovimmillakin hetkillä joukkuettaan pystyssä ja paikkaamaan puolustuksen virheet. Vastustajatkin tietävät, että HIFK:llä on koko liigan paras maalivahtiosasto ja että sinne on vaikea saada maalia. Jos HIFK:n puolutusosasto pysyy nyt terveenä ja välttää jäähyilyt (kuten toki hyökkäyspuolikin), niin JyP:llä on ennakkoon olevasta suosikkiasemasta huolimatta kova työ selvittää itselleen jatkopaikkaa. 

Valitettavasti joudun veikkaamaan, että JyP menee neljän sakkiin, vaikka se ei kai kenellekään ole epäselvää, kumpaa minä loppupeleissä kannatan.

    ifk.jpg