Hyvin yksinkertainen tapa tehdä taidetta on käyttää vettä hyödyksi. Luonnollisesti vesi talvisessa muodossaan eli lumena tai jäänä on erinomainen raaka-aine, jos kohta se on olosuhdeherkkä. Onneksi on keksitty kamerat ja voihan niitä piirrelläkin, mutta lopputulos on kevään tullessa aina suhteellisen lohduton. Juuri kenelläkään ei ole sellaisia kylmäsäilytystiloja, että voisi suuria lumi- tai jääveistoksia tallettaa ikuisuuksia eli kyllähän niistä tulee kertakäyttötekeleitä ajan myötä.

Viime viikolla teimme koulussa taidetta hyvin helpolla tavalla. Tarvitsimme tyhjiä maitopurkkeja, vettä ja vesivärejä - tässä tapauksessa kyllä peitevärejä, mutta lopputulos on kyllä ihan sama. Purkkiin laitettiin vettä ja liuotettiin sinne keltaista, sinistä ja punaista ja lopputulos oli mainio.

taide2.jpg

Siinä samassa tuli tietenkin esille tuo veden olomuodon muutos ihan konkreettisestikin. Kyllä sen jokainen tietää, että vesi jäätyy pakkasella, mutta senkin lapset nyt huomasivat, että jäätynyt vesi vaatii hieman enemmän tilaa - se siis jäätyessään laajenee. Tämä on nyt yksinkertaisuudessaan sitä paljon kohuttua monimuoto-opetusta.

Harmiksemme tuli tuo suoja ja meidän jääkalikkamme eivät päässeet ihan kunnolla jäätymään ja niinpä niistä tuli pelkkiä pikamuistoja. Osassa oli vielä sulaa vettä sisällä eivätkä heikot rakenteet kestäneet ja taideteoksemme särkyivät osittain itsestään, osittain siirrettäessä ja kyllä siellä sitten tapahtui ilkivaltaakin, mikä luonnollisesti on varsin ikävää.

Sääennuste lupailee nyt alkuviikoksi suojaa ja sitten loppuviikolla meille tulee kuulemma taas viileyttä sekä pakkasena että vaakasuoraan kulkevana ilmana eli jonkinasteista jäähdyttelyä taas luvallaan.

taide1.jpg