Maaliskuu on kohta takana ja kuten niin usein on todettu, niin vuodet eivät ole veljiä keskenään. Tässä on jokunen vuosi vietetty märkää ja koko ajan lämpöasteiden puolella pysyneitä keväitä, mutta tämä vuosi teki sitten poikkeuksen. Lunta ja jäätä on riittänyt ihan Etelä-Suomea myöten ja vaikka aurinko onkin paistanut todella paljon, niin mitään keväistä lämpöaaltoa ei ole näkynyt - ei sinne päinkään.

Yöt ovat olleet kylmiä eivätkä päivälämpötilat ole kovin korkealle kiivenneet. Tuuli on puhallellut pääasiassa idän ja pohjoisen väliltä ja silläpä tämä keli on sen verran vilpoisena pysynyt. Kyseessä ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellinen tila, sillä kyllä Suomessa on iän kaiken talvi kestänyt pitkälle huhtikuuhun - etenkin kun mennään tuonne pohjoiseen päin. Tämän ilmastonmuutoksen kurimuksessa vaan ihmiset ovat alkaneet kuvitella, että aina kevät alkaa helmikuun puolella.

Monena keväänä olemme saaneet todistaa leskenlehtien kukintaa äärimmillään jopa helmikuussa, mutta viimeksi kuluneen 30 vuoden aikana entistä useammin jo maaliskuun puolella. Tänä vuonna ei laajempaa leskenlehtien invaasiota ole tiedossa ennen huhtikuuta, mutta kyllä ne sieltä tulevat. Eilen näin Facebookissa jonkun kaverini päivityksessä kukkivan leskenlehden, mikä taas varmasti johtuu siitä, että kukka on varmaankin hyvin suojaisessa paikassa eteläisellä rinteellä. Vaikka ilmanala on ollut näinkin kylmä, niin aurinko lämmittää keskipäivällä erittäin paljon ja lumet haihtuvat ainakin täällä meidän korkeudella koko ajan. Päivisin lumipihoissa litisevät lätäköt ja vaikka öisin on kymmenenkin astetta pakkasta, niin kyllä se vaan hellittää päivän aikana. 

Minulla on ollut skootteri jo kuusi vuotta ja kyllä minä sen olen esiin kaivanut ja vähintäänkin kokeillut sillä ajamista joka vuosi jo hyvinkin maaliskuun puolella, mutta tänä vuonna en. Ei minua yhtään huvita ajaa näin kylmällä ja pahempaa kuin se kylmyys, niin teiden liukkaus sekä jäästä että hiekotushiekasta johtuen on riittävän hyvä syy välttää kaksipyöräisellä ajamista. En minä aja vielä polkupyörälläkään.

Sääennuste näyttää juuri nyt sellaisia lieviä nousuja ensi viikon aikana. Termisen kevään alku lienee meillä Etelä-Suomessa hyvin lähellä ja eivät nämä meidän lumet kovin monta lämmintä päivää ja vallankaan vesisadetta kestä. Järvessä lienee jäätä enemmän kuin grogilasissa, mutta kyllä minä uskon sen lainehtivan jo huhtikuun puolella. Tässä äsken otettu kuva meidän takapihasta. Katsellaan muutaman viikon päästä uudestaan.

pihassa.jpg