Tullaan jo vuoteen 2013. Hiihdon MM-kisat pidettiin Val di Fiemmessä, Italiassa. Ne olivat kammottavista kammottavimmat kisat näin suomalaisittain - yksi pronssimitali naisten parisprintistä ja pari pistesijaa. Tuskaisaa. Euroviisut veisattiin Ruotsissa ja jälleen kerran Suomi floppasi. Krista Siegfriedsin biisi "Marry me" ei edes taustalaulajan ja Kristan "lesbosuudelmasta" huolimatta saanut minkäänlaista erikoista vastakaikua ja päätyy lopulta unholaan. Naisten jääkiekon MM-kisat pelattiin Kanadassa ja jälleen kerran sieltä tuli pronssia. Miehet puolestaan pelasivat kuten edellisenäkin vuonna puoliksi Suomessa ja puoliksi Ruotsissa. Ruotsi vei kultaa voittaen loppuottelussa suuryllättäjä Sveitsin. Suomi puolestaan hävisi pronssimatsin USA:lle ja sai siis neljännen sijan. Yleisurheilijat kisasivat maailmanmestaruuksista Moskovassa. Suomen mitalimenestys oli jälleen kerran Tero Pitkämäen harteilla. Hän sai hopean häviten kullan vain kymmenellä senttimetrillä. 

Vuosi alkoi tietenkin normaalisti koulutyöllä ryyditettynä kuorolaululla, Thromoksella ja hiihdolla. Kotkassa käytiin aika tiuhaan Irmelin äitiä tapaamassa. Talvi oli erinomainen ajatellen hiihtelyitä ja niinpä kilometrejä tuli varsin helposti. Kautta riitti huhtikuun 10. päivään saakka ja kilometrejä lähes 1000. Viimeisimmät hiihdot menivät t-paita päällä, kun aurinko paistoi niin lämpimästi - aika huikeaa.

Kävin myös pitkästä aikaa katsomassa HIFK:n peliä ihan paikan päällä Nordiskalla. Hesari muutti kokonsa isosta muodosta tabloidin kokoiseksi, mutta muuten ei oikein mitään mainittavaa meillä tapahtunut. Kävin jo totuttuun tapaan OAJ-risteilyllä, joka oli kuin kopio edellisistä vuosista, mutta ihan mukavaahan siellä oli tavata tuttuja. Produktiokuoro totetutti upean virsisovitusten keikan.

Siirryin mäkkiperheen käyttäjäksi eli vaihdoin vanhan puhelimeni iPhoneen ja ostin Macin läppärin. Läppäriin hankin äänitysohjelman ja aloin hiljalleen tekemään Thromoksen äänityksiä sillä. Maaliskuussa Thromos järjesti jo toisen ystäväillan eli emme pitäneet julkista konserttia, vaan kutsuimme ihmisiä meitä kuulemaan. Thromoksen ensimmäiset levyäänitykset minun kotivehkeillä alkoivat.

Pertti-automme (vanha Primera) tuli matkansa päähän ja kävimme hakemassa Tyynen (Nissan Tiida). Pääsiäinen sattui maaliskuun lopulle.

Pidin Thromos-jengille synttäribileet (ihan vaan kakkukahvit) ja kävimme siinä kevään aikana parillakin keikalla. Kevään aikana kävin sitten kuuntelemassa Essin kanssa Club for fivea ja katsomassa Jussin kanssa jääkiekon MM-kisaottelua Suomi-Itävalta Hartwall-areenalla. 

Toukokuu sujui tietenkin muilta osin perinteiseen malliin koulun päätöskuvioissa ja kotona sitten piti uurastaa pihatöiden kanssa, mutta sehän on pelkästään mukavaa ja niin sitä jälleen siirryttiin kesälomafiiliksiin.

Kesäkuun alun järjestelin kotona asioita ja sitten lensin Kreikkaan, Santorinille - jälleen kerran. Eihän siellä juuri mikään ollut muutunut, mutta mukavan rentoa oli taas lopetella kouluvuotta. Paljon oli kirjoja mukana ja tulipa taas rupsuteltua mopolla saaren ympäri toisenkin kerran.

Santorinin jälkeen vietimme hetken Helsingissä Kertun kissavahteina. Juhannus vilahti Jaalassa ja ihan loppukuusta ehdimme vielä Paraisille ja Iniöön sekä yhden päivän retkelle Nuuksioon. Oli hienot ilmat.

Heinäkuu meni sitten osittain piloille erittäin hankalaksi heittäytyneen poskihampaani takia. Se juoksutti minua hammaslääkäreillä moneen kertaan ja vasta kun vanha juurihoitoneulan palanen oli saatu ongituksi poskesta pois, niin kipu alkoi hellittää. Siinä meni sekä suunniteltu Kivijärven reissu että Skotlannin reissuja Tallinnan matka, mikä tietenkin harmitti vietävästi, mutta minkäs noille voi, kun kerran sattuu kohdalle.

Vastineeksi menetetyistä reissuista nappasimme pikalähdön Pariisiin, missä jouduimme sitten taskuvarkaan kohteeksi. Mitään ihmeempää ei siinä sattunut, mutta hieman piti järjestellä asioita ennen kuin loma varsinaisesti pääsi liikkeelle. Pariisissa oli hyvät ilmat ja näimme jälleen kerran uusia, hienoja kohteita. 

Koulu alkoi taas totuttuun malliin ja minulla oli kuudes luokka. Irmelin ja lasten touhut olivat kuta kuinkin samaa kuin ennenkin. Syksyn hommiin kuuluivat luonnollisesti kuorojutut - minulla Produktiokuoro ja Kirkkokuoro sekä Thromos. Paikallinen ammattiyhdistys vei myös osan ajasta. Siinä toimin sihteerinä.

Thromos kävi laulamassa Kuoro goes kapakka-kuvioissa Helsingissä. Loppukuusta juhlimme Irmelin äidin 90-vuotispäivää. Sain oman levyni laulut viimein pakettiin ja miksausten ja muiden touhujen jälkeen se viimein tuli valmiiksi marraskuun lopulla, mutta julkaisu päätettiin siirtää tammikuun puolelle.

Olimme syyskuussa viikonlopun OAJ-kurssilla Porvoon lähellä Haikon kartanossa. Olipa hienoa ja ennen kaikkea järjettömän hyvää ruokaa. Syyskuun aikana Thromos kävi keikallakin.

Kansainvälisen opettajapäivän kunniaksi - tosin hieman etuajassa - yhdistyksemme järjesti Club for fiven esiintymään ihan yksityiskeikalle, mikä tietenkin oli vallan hieno homma. Minulla oli runsaan paljon siinä tekemistä mm. lippujen etukäteisvaraus, mutta kaikki sujui hyvin ja CFF kiitti meitä kovasti hyvistä järjestelyistä. 

Thromos treenaili kovasti ja pidimme sitten ihan syyskonsertin marraskuussa. Lokakuun syyslomalla siivoilimme tietenkin pihaa ja kävimme hakemassa Kotkasta Irmelin äidiltä vanhan kirjahyllyn, joka edelleen on meillä käytössä tässä huoneessa, missä juuri naputan tätä tekstiä.

Syksyn aikana olimme tutustuneet ranskalaispariskuntaan, Laeticiaan ja Jonathaniin, ja aloimme vierailla puolin ja toisin heidän luonaan ja samalla Irmeli sai opiskelluksi ranskaa käytännössä ja ystävämme suomea. Varsinainen keskustelukielemme oli kyllä englanti (ja on edelleen), mutta kaikki kolme soljuvat ihan sujuvasti.

Joulun alla kävin pikakomennuksella johtamassa Viihdekuoroa varsinaisen johtajan jäätyä äitiyslomalle. Koulun joulutohinoiden keskellä kävimme Helsingissä kuuntelemassa Club for fiven joulukonsertin ja sitten tulikin joulu, jota vietettiin perinteisesti kotioloissa.