Nyt on jälleen pääsiäinen. Tämä on niin varma kevään merkki tämä aika, joskin jos se sattuu kaikkein varhaisimpaan mahdolliseen hetkeen, jättää se tilaa todella talviseen aikaan, koska äärimmillään se voi olla kokonaan maaliskuun lopulla. Niinpä huhti- ja toukokuu jäävät sitten melko kokonaisiksi ja pitkiksi kuukausiksi. Pääsiäinenhän määräytyy siten, että palmusunnuntai on kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Eli jos perjantaina 20.3. on kevätpäiväntasaus ja 21.3. on täysikuu, niin 22.3. on palmusunnuntai ja siitä viikon päästä pääsiäinen ja näin 30.3. on toinen pääsiäispäivä. Jos täysikuu sattuu esim. päivää ennen kevätpäiväntasausta, niin silloin pääsiäinen menee tosi pitkälle huhtikuuhun.

Oli se pääsiäinen nyt sitten milloin tahansa, niin viimeksi kuluneen 35 vuoden aikana melkoisen usein tämä kirkkojuhla on minun osaltani sujunut jonkinlaisessa kirkkolaulannassa. Vihdissä asuessamme olen ollut Kantaattikuoron, Produktiokuoron, kirkkokuoron ja nyttemmin myös Kamarikuoron riveissä laulamassa ja hyvin usein olen jonkun porukan matkassa ollut laulamassa. Näin on myös tänä vuonna. 

Eilen lauloimme Kamarikuoron kvuioissa kirkossa Dietrich Buxtehuden teoksen Membra Jesu nostri. Kyseinen kieli on latinaa ja vaikka olen nähnyt teoksen suomennoksen, en kyllä mitenkään tarkasti muista mitä siinä sanotaan. Hyvin se kuitenkin sopii pääsiäiseen. Buxtehude oli barokkiajalla elänyt säveltäjä ja sellainen barokkikuljetus tämä teoskin on. Paljon kauniita sointuja, harmoniaa, pitkiä säveliä ja nopeita juoksutuksia.Teokseen kuuluu runsaasti sooloja ja niitä kuoromme jäsenet vuorollaan lauloivat ja näin saimme aikaiseksi kiinteän kokonaisuuden. Minä en laulanut sooloja, koska en enää oikein katso olevani kykenevä taidemusiikin esittämiseen solistisena esittäjänä eikä minulla kyllä olisi ollut aikaakaan treenata sitä kunnolla. Ehkä minä nyt kykenisin laulamaan, mutta treeniä se kovasti vaatisi. Tämän hienon teoksen johti kanttorimme Kaisa-Leena ja sitä säesti kahden viulun, sellon ja pienen urun muodostama orkesteri.

kamari.jpg

*********

Huomenna, pitkäperjantaina, olen menossa taas kirkkoon laulamaan Kamarikuoron riveihin ihan näitä pitkäperjantain sisältöön kuuluvia lauluja ja myös jumiksen esilaulajaksi seurakuntaa auttamaan. Pitkäperjantainahan virsiä ei säestetä ollenkaan, vaan ne lauletaan ihan a cappella ja siksi siellä erityisesti tarvitaan kuoroa.