Eilen selvisivät jääkiekkoliigan neljä parasta joukkuetta. Olivatko ne kuitenkaan ihan parhaat, sitä voi spekuloida loputtomiin, mutta pelatut pleijaripelit, tämän hetken kunto, taistelutahto, onnen ja epäonnen suhde ja monet muut muuttujat ovat lopulta vieneet tähän. Loppukahinoissa ovat Kärpät, Tappara, TPS ja HIFK eli melkein niin kuin ennustelin pari viikkoa sitten, mutta ihan tasan niin kuin toivoin. Runkosarjan voittaja, kakkonen, kolmonen ja viitonen ovat mukana eli käytännössä kärkiporukka. Viidenneksi jäänyt HIFK pudotti lopulta neljänneksi päätyneen JyP:n ja niinpä stadin kingi on yhä kuvioissa mukana. Tässä kohtaa voidaan hieman pohtia, voittiko parempi joukkue, mutta sen vire oli nyt parempi ja tässä kävi juuri näin ja siitähän minä iloitsen.

Otteluparit tulevat olemaan Tappara-TPS ja Kärpät-HIFK. Nyt kun laitan veikkauksen virallisesti näkyviin, niin kerron samalla ja heti, että tämä arvioni ei ole toiveeni. Uskoisin, että Tappara on turkulaisia vahvempi ja menee kultataisteluun, mutta ei se helpolla tule sekään. En edes osaa ihan täysillä asettua kummankaan puolelle etukäteen, mutta ehkä hieman enemmän kuitenkin Tapparaa kannatan. 

Sehän on tietenkin itsestään selvä juttu, että siinä toisessa parissa suosikkini on punapaitainen stadin jengi. Innostuin HIFK:sta jo 1960-luvulla ja kuten niin monesti ennenkin olen todennut sen HIFK:n sloganin, niin kerron sen jälleen: en gång IFK, alltid IFK. Jos IFK putoaa liigasta (?), niin sitten käännän katseeni Jyväskylään liigatasolla, mutta muuten en sitä vaihda ~ pelatkoon IFK sitten miten tahansa.

Kumpiko on sitten parempi joukkue? Kyllä se Kärpät on, pakko myöntää, mutta onko HIFK:llä mitään mahdollisuuksia?Vastaus on myöntävä. Runkosarjassa pelit olivat äärimmäisen tasaisia ja kääntyivät lopulta HIFK:n eduksi, mutta on muistettava, että nämä ovat eri pelit. Kärpät selvisi jatkoon suhteellisen helpolla, kun taas HIFK joutui raatamaan, mutta toisaalta sai hurjan flown päälle pystyessään mm. nousemaan täysin käsittämättömästi 0-5 tappiolta voittoon toiseksi viimeisessä JyP-matsissa. Peli, josta isoisät vielä lastenlapsilleen puhuvat. HIFK:llä on hirmuiset maalivahdit, Lankinen ja Engren, mutta toisaalta Kärpillä on taitavat ja nopeat hyökkääjät, joita on seurattava todella tarkasti. HIFK:llä on koko liigan paras pelaaja, Miro Heiskanen, mutta on muistettava, että kyseessä on joukkuepeli. Kärpät on aina osannut pelata yhteen hyvin taitavasti. Se on ihan heidän tavaramerkkinsä.

Se, mihin HIFK saattaa Kärppiä vastaan kaatua on erikoistilannepelaaminen. Ylivoimapeli ei vieläkään ole uomissaan ja tokkopa se enää tällä kaudella niin hyväksi kehittyy, että prosentit nousevat tarpeeksi ylös. Kärppiä vastaan pitäisi pystyä tekemään ylivoimamaaleja - se on ihan välttämätöntä. Toisaalta HIFK ei saisi ottaa jäähyjä. Kun joukkueessa on sellaisia panssarivaunuja, kuten Juhani Tyrväinen, Micke-Max Åsten ja Markus Kankaanperä, niin pieni pelko on joka kerta päällä, kun nämä herrat huseeraavat. Åsten on toki vimme vuosien aikana pelannut enemmän ja törttöillyt vähemmän, mutta on aika herkkä tulistumaan ja kyllä oululaiset sen tietävät. Toisaalta Åsten raataa aivan hurjasti ja ottaa iskuja ja blokkeja vastaan ihan tolkuttomasti ja niinpä hän on joukkueelle kuitenkin enemmän kuin suuri plussa. Tyrväinen on pelottava heppu. Taitava pelimies, mutta jos jäähyputki aukeaa, niin hänestä ei ole mitään iloa, kuten ei ollut Jarkko Ruudusta Jokereille silloin joskus vajaa kymmenen vuotta sitten. 

Siispä veikkaan, että kullasta taistelevat lopulta Kärpät ja Tappara ja pronssipelissä lätkyttelevät HIFK ja TPS. En silti ihmettele, jos hommat eivät mene näin, sillä kyseessä on liukas peli ja niin kauan kuin isot miehet polvihousuissaan siellä touhottavat, ovat ratkaisut auki,