Pitkä projektimme on nyt sitten päästetty ihan vallan julkisuuteen. Meillä oli eilen Heinähatun ja Vilttitossun ensi-ilta ja sehän siis hupsahti kerrassaan hyvin. Tänään on sitten ollut kaksi esitystä ja ihan samalla tavoin voidaan sanoa, että esitykset sujuivat hyvin. Mitään dramaattista ei tapahtunut ja saamamme palaute on ollut hyvä.

Viimeksi kuluneet kaksi viikkoa ovat olleet vallan tiukkoja harjoituksellisesti. Olemme käyneet joko koko esityksen tai jomman kumman osan läpi kokonaan ja olemme kertailleet vaikeita kohtauksia useaan kertaan. Niinpä emme sitten juurikaan ole tehneet virheitä näyttämöllä emmekä näyttämön takana. Se on melkoista sutinaa siellä verhojen takana ja esimerkiksi tulevien kohtauksien tavaroiden on todellakin oltava paikoillaan eikä vain pelkästään jossain siellä.

Vielä kaksi viikkoa sitten kohtausten sujuvuus oli ihan hakusessa. Kohtaukset sujuivat kyllä jo ihan hyvin, mutta siirtymät hakivat itseään erityisen paljon. Jopa enemmän kuin muistan meillä aiemmissa näytännöissä joskus 5-10 vuotta sitten olleen. Vai kultaako aika muistot? Ei sillä sinänsä väliä ole, kun homma sujuu nyt, kun esitykset ovat aktiiviset.

treenausta.jpg

Tästä kuvasta näkee mainiosti, mitä harjoituksissa tapahtuu. Lavalla on yksi kohtaus menossa, muut näyttelijät lukevat omia repliikkejään tai suunnittelevat yhteisiä lavalla eteen tulevia juttuja.

timo.jpg

Jokainen lavalla käyvä esiintyjä luonnollisesti lukee repliikkejään kotona ja siellä jossakin oman kammion nurkassa ne ensimmäisen kerran alkavat olla muistin kätköissä. On mielenkiintoista, kuinka niitä ei sitten muistakaan lavalle astuessaan ennen kuin on muutaman kerran yhdistänyt jokaisen sanottavansa johonkin tapahtumaan - totta kai edelliseen repliikkiin, mutta myös kanssanäyttelijän ilmeisiin ja muihin tapahtumiin, mitä siinä lavalla tapahtuu. Kun lavalla tapahtuu yllätyksiä esim. siksi, että joku unohtaa repliikkinsä tai hyppää muutaman rivin yli, niin silloin pitää olla erikoisen valppaana. Jostakin on otettava kiinni, jotta juttu jatkuu eikä yleisö huomaisi mitään sattuvan. Siksi ei riitä, että osaa omat repliikkinsä, vaan on todella oltava siinä kokonaisuudessa kiinni.

Kuten kaikissa näytelmissä, on rooleissa enemmän tai vähemmän tekemistä. Tässä tarinassa Heinähatulla, Vilttitossulla ja heitä hoitamaan joutuneella Sorkkarauta-Salosella on paljon tekemistä ja siksi heidän on myös täytynyt treenata erikoisen paljon osuuksiaan. Sorkkarauta pukeutuu yhdessä välissä naiseksi ja riekkuu sitten lavalla upeassa vihreässä kesämekossa, joka kaiken kaikkiaan on melkoinen näky ison miehen päällä.  Sorkkarautaa esittävä Timo on ajanut partansa pois ihan roolinsa takia. On uskottavampaa näytellä naista ilman partaa. Minulla on sama juttu loppuvaiheissa eli siis pukeudun naiseksi ja siksi tosiaan ajoin partani pois.

hhvtpam.jpg

**********

Meillä on nyt kolme esitystä takana ja kyllähän ne koko ajan kävivät jouheimmiksi ja olivat varmempia. Tänään oli kaksi esitystä ja kyllähän ne ihan työstä kävivät, mutta intensiteettiä riitti ihan kummasti.

Ensi viikonloppuna vielä kolme esitystä ja sitten tämä projekti on paketissa.