Joku vanha suomalainen sananlasku kuuluu näin." Eivät ole vuodet veljiä keskenään". Tällä tietenkin tarkoitetaan, että meillä täällä Pohjan perukoilla sää vaihtelee ja on hankalasti ennakoitavissa ja niinpä jonain vuonna saattaa olla kylmä ja sateinen kesä ja seuraavana vuonna ihan toisenlainen ja toisaalta voi olla kylmä ja luminen talvi ja seuraavana vuonna juuri päinvastainen. Toisaalta peräkkäiset vuodet voivat olla myös ihan samanlaisia sekä sademääriltään, aurinkopäiviltään, lumimääriltään ja vaikkapa kesävesien lämpenemiskuvioissa. Sen verran yhteistä voi sanoa jokaiselle vuodelle, että ikinä ei tiedä, mitä tulee. Välimeren ilmasto on Saharasta tulevien tuulien takia hyvin vakio ja niinpä ne aurinkolomat on aika hyvin pystynyt ennustamaan touko-syyskuulle ja tosi harvoin on joutunut pettymään. Kun olen tosiaankin käynyt Kreikassa vuodesta 1989 alkaen nelisenkymmentä kertaa touko- ja lokakuun välillä, niin muistaakseni siellä on näillä reissuilla satanut kolme kertaa ja nekin ovat menneet nopeasti ohi. Ihan kokonaan pilvien peittämiä päiviä lienee näillä reissuilla ollut kaksi tai kolme eli pienillä prosenteilla ne pilvipäivät ovat minua häirinneet, jos ollenkaan. 

Olen aika hyvin päivitellyt sääjuttujakin tähän blogiin - vallankin, jos joku aika on selkeästi poikennut odotusarvosta eli pitkäaikaisista keskiarvoista. Harvoin on tullut ihan kokonaista artikkelia omistetuksi säälle, mutta on toki niinkin tapahtunut. Toissa vuonna otin kuvan olohuoneen ikkunasta joka sunnuntai puolen päivän aikaan ja tein näin tammikuusta kesäkuun alkuun. Siinä ihan näppärästi näki talven hitaan hiipumisen, kevään viikot ja sitten yhtäkkisen kesän riehaantumisen, Samalla tavallahan seurasin syksyä ja talven tuloa viime syyskuusta jouluun saakka. Ne ovat tavallaan aika hauskoja sarjoja.

Kaksi vuotta sitten oli melkoisen vähäluminen talvi ja ne vähät sulivat sitten maaliskuussa hyvää tahtia pois. Tämä huhtikuun ensimmäinen viikonloppu oli jo kokonaan lumeton ja esim. polkupyörällä ja mopolla saattoi aivan mainiosti ajella. Olimme jo maaliskuussa katkoneet joitain pensaita ja hieman rapsutelleet pihaa. Kaksi vuotta sitten terminen kevät alkoi hieman maaliskuun puolivälin jälkeen ja oli käytännössä koko Etelä- ja Keski-Suomessa jo päällä maaliskuun viimeisellä viikolla. Tuo termi, terminen kevät, tarkoittaa siis sitä, että vuorokauden keskilämpötila jää pysyvästi plussan puolelle. Viime vuonna vastaava terminen kevät alkoi jo ennen maaliskuun puoliväliä.

Tässä tuo huhtikuun ensimmäisen viikonlopun näkymä kahden vuoden takaa. Keävt eteni kyllä huhtikuussa aika hitaasti, mutta jo vapun tienoilla otetussa kuvassa alkoi näkyä kirkasta vihreää myös puiden oksilla puhumattakaan nurmikosta. 

2016.jpg

**********

Viime vuonna tuo lumen määrä oli niin ikään vallan vaatimaton, mutta oli sitä enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Maaliskuun lämpötilat olivat sen verran korkeammat, että lumet lähtivät kohtuudellisen nopsaan, mutta sitten loppukevät ihan kesäkuuhun asti oli vallan kalsakka, kuten koko viime kesäkin. Tämä kuva on otettu 23. maaliskuuta 2017.

2017.jpg

***********

Tänä vuonna kevät antaa vieläkin odotuttaa itseään. Maaliskuussa on ollut etenkin öisin hyvin kylmää eivätkä päivälämpötilatkaan ole mitään hirmukorkeita olleet. Lumet ovat hyvin hitaasti haihtuilleet päivän kirkkaimpien hetkien aikaan, koska aurinko on paistellut tosi paljon ja vaikka lämmöt ovat alhaalla, niin kyllä tähän aikaan vuodesta aurinko vääjäämättä sulattaa avoimilla paikoilla ja eteläisillä rinteillä makaavia lumia. Terminen kevät on vielä edessä, joskin ennusteiden mukaan ihan tämän tai ensi viikon asia. On hyvin todennäköistä, että nämä lumet saavat huutia vallan nopsasti lähiviikkojen aikaan ja varmasti myös melkoisia tulvia nähdään siellä ja täällä. Saa sen nähdä.

Viime yönä alkoi melkoinen lumimyräkkä ja tänään on pitänyt jo kolmesti käydä luomassa lumia eli ei ihan niin vähällä tästä talvesta päästy, kuin luulin maaliskuun alussa.

2018.jpg