Kevät on tullut aika vauhdilla tänne Etelä-Suomeen ja kyllä se hiippailee tuonne pohjoisemmaksikin, kun vain maltetaan. Silti tämä valtakuntamme laaja mitta pohjois-eteläsuunnassa tekee tämän kevään tulon erittäin erilaiseksi jossain Inarin korkeudella verrattuna Helsingin tienoille. Pohjois-Suomessa on vielä puoli metriä lunta ja hyvinkin vielä satelee lisää, kun meillä täällä etelän ihmemaassa jo tehdään piha- ja kohta peltotöitäkin, katsellaan muuttolintuja, ajetaan moottoripyörillä ja käydään iltalenkillä vähissä vaatteissa. Jäille ei enää ole mitään asiaa täällä päin, mutta pohjoisessa ilmeisesti vielä ajetaan autoilla pitkin jääteitä.

Meillä on tämä kulunut viikko ollut melkoisen mukava ja vallankin loppuviikko hyvin lämmin ja suorastaan kesäinen. Eilen taisi lämpötila hipoa kahtakymmentä ja kun tulin töistä polkupyörällä, niin kyllä hiki virtasi, vaikka ajoinkin suorastaan ihan hiljaa. Myöhemmin iltapäivällä sitten köröttelin mopolla eikä sekään mitään palelua ollut - päinvastoin ajoin avokäsin ja päälläni vain neule ja lyhythihainen. Pitkät kalsarit on heitetty suolle jo aikaa sitten.

Eilen koulusta tultuani tekaisin välipalaleivän ja valutin kuppoisen kahvetta ja menin takapihalle Ulkohuoneeseen nauttimaan kevään ensimmäiset iltapäiväkahvit mukavassa auringonpaisteessa. Hienosti siinä tarkenin ja mutustelin leipäsen ja soitin enolleni Kivijärvelle. Siellä on lumet muuten aika hyvin sulaneet, mutta onhan siellä hurjia kasoja, mutta sinnehän ne aika pian taivaan tuuliin ja maan multiin hupenevat. Toisaalta muistan lapsuudestani vielä toukokuun lopulta jo hyvinkin lämpöisissä olosuhteissa melkoisen lumikasan kirkon pohjoispuolen nurkkauksesta. Silloin oli varmaan ollut varsin reipas lumitalvi ja katolta pudonnut lumi oli tietenkin jymähtänyt tiukasti siihen samaan kohtaan ja kun aurinko ei siihen kohtaan koskaan pääse paistamaan, niin kyllähän se aika kauan siinä sai olla ennen kuin se kokonaan pääsi haihtumaan.

kahvilla.jpg

********

Töitä tietenkin koulussa vielä tehdään ihan täydellä tohinalla. En osallistu kevätjuhlan tekoon millään lailla, mutta kaikkea muuta tässä saadaan tehdä vielä koko jäljellä oleva kuuden viikon satsi. Tekemistä piisaa niin äidinkielessä, matematiikassa kuin muissakin aineissa ja niinpä hellittämään pääsee vasta sitten kesäkuun alussa. Tämä nyt toki on ihan tuttua touhua näin toukokuussa.

Tällä viikolla minulla on kulunut kaksi työpäivää ensi lukuvuoden suunnittelussa eli yksinkertaisesti lukujärjestyksen tekemisessä. En toki sitä yksin tehnyt, vaan Teklan kanssa. Olemme jo muistaakseni kolme kertaa sen yhdessä tehneet ja nyt siinä on jo melkoinen rutiini ja systeemi pelaa. Aloitamme laittamalla englannin ja ruotsin tunnit paikoilleen. Seuraavaksi katsomme käsityöt ja liikunnat ja sen jälkeen onkin suhteellisen selkeää viedä palikoita paikoilleen niin, että lopputulos on toimiva. Meillä on tietenkin tietty määrä tunteja ja ne pitää jakaa niin, että ensinnäkin opetusvelvollisuus tulee täytetyksi ja että kukaan ei saa järjetöntä viikkotuntimäärää. Koko paketissa on paljon muuttujia, mutta lopulta saimme paketit valmiiksi ja kun laskimme opettajien tuntimäärät ja oppilaiden tuntimäärät ja vertasimme niitä tuntikehyksen kokonaismäärään, niin sehän oli sitten lopulta siinä juuri niin kuin piti ollakin.

lukkari.jpg

********

Meillä on vielä tänä viikonloppuna kolme Heinähattu ja Vilttitossu-esitystä ja sitten se projekti on ohi. Näytelmäprojektit ovat jotenkin lohduttomia ja lopullisia verrattuna musahommiin, koska viimeisen kerran verhon mentyä kiinni, se on siinä - lopullisesti. Kuorojen ja musaryhmien kanssa touhutessa on jokaisen keikan jälkeen heti uusi juttu käynnissä. Homma ei pysähdy ja katkea siihen, kuten näissä harrastajanäytelmien toiminnoissa. Huomenna noin klo 18.00 on koko puolen vuoden projekti käytännössä seis. Enää ei tarvitse miettiä vuorosanoja eikä sitä, mihin menee, kun joku sanoo merkkisanan. Viila-Voutilainen kasvattaa otsaansa syylän enää kaksi kertaa (kolme näytöstä, mutta kahden viimeisen välissä on vain tunti, niin ei tarvitse uusia tuota otsamerkkiä). Viilan tarvitsee paeta linnasta enää kolme kertaa ja tehdä vaatteidenvaihtoruljanssi niin ikään kolme kertaa. Tätähän se on.

viila.jpg