Vuosi 2017, Suomi täytti 100 vuotta ja sitähän juhlittiin koko vuosi. Hiihdon MM-kisat järjestettiin Lahdessa. Suomeen jäi viisi mitalia, joista Iivo Niskasen 15 kilometrin voitto toi sen ainoan kultaisen. Naisten jääkiekkokisoissa Suomen joukkue saavutti jälleen kerran pronssin. Miehet pelasivat Ranskassa ja Saksassa ja hävisivät pronssiottelun. Euroviisut järjestetttin Ukrainassa. Suomea edusti Norma John laululla "Blackbird" ja sijoittui Suomelle perinteiseen tapaan sijalle "erittäin kaukana kärjestä". Yleisurheilun MM-kisoista ei irronnut yhtään mitään, parhaiten sijoittui Tero Pitkämäki keihäässä jääden kuitenkin mitaleiden ulkopuolelle. Kisat käytiin Lontoossa.

Vuosi alkoi tietenkin juhlavuoden uutismässäilyllä. Me kävimme kauheassa lumipyryssä Kotkassa, missä Irmelin äidin kunto heikkeni jatkuvasti ja alkoi olla sellainen tunne, että hän ei enää kestä pitkään. Lunta sateli jonkin verran, mutta enpä päässyt hiihtämään, kun minulla oli allergiatestit kesken, enkä saanut hikoilla selässä olleiden lappujen takia ja toisaalta käsi-ihottumani oli niin synkeä, että en pystynyt edes puristamaan sormia kiinni. Kreikan tunnit tietenkin jatkuivat ja Thromos treenaili innolla ja näiden juttujen lisäksi pyrin Vihdin Kamarikuoroon ja pääsinkin. Meillä oli viikon verran kaksi lukioikäistä tyttöä Ranskasta vierailulla. Heillä oli yhteistyöreissu Vihdin lukion ranskan lukijoiden luona ja näitä vieraita piti sitten majoitella sinne ja tänne pitkin Vihtiä ja kuljettaa vähän sinne ja tänne, mutta ihan mukavasti se viikko sujui.

Lukioaikainen ystäväni kaatui liukkaalla, löi päänsä ja kuoli, minkä takia sitten sijoitin kalliisiin liukuestekenkiin, jotka ovat osoittautuneet erinomaisiksi. Perinteiseen tapaan kävin OAJ-risteilyllä ja myös Irmeli oli mukana. Tapasimme paljon tuttuja. Jonkin verran tuli tietenkin käydyksi IFK:n peleissä. Hiihtoloma meni ihan löysäillessä - missään ei varsinaisesti käyty eikä mitään ihmeellistä tehtykään. Maaliskuun aikana kävin Hyvinkäällä kuuntelemassa Mikko Kuustosen keikkaa ja seurasin Lahden MM-kisoja, jos kohta en kyllä käynyt Lahdessa. Retkeilimme järvellä parina viikonloppuna ja sitten olimme yhden viikonlopun OAJ:n koulutusristeilyllä Tukholmassa. 

Thromos lauloi perinteisen ystäväiltansa huhtikuun 1. päivänä ja täytin toki samana päivänä 60, mutta sitä ei niin ihmeesti vietetty, jos kohta sitten  viikkoa myöhemmin thromoslaiset ja lapset ja lastenlapset kävivät kahvilla. Thromoksen keikalla oli upea vieras, kun pianisti Seppo Kantonen oli juhlistamassa tilaisuutta. 

Palmusunnuntaina lauloimme Vihdin kirkossa Bachin Johannes-passion. Kova koitos, mutta upea. 

Irmelin äiti kuoli 20. huhtikuuta. Hän oli jo aika pitkään melkoisen voipuneena ja kuihtui hiljalleen pois, mutta ei ainakaan itse valittanut olevansa mitenkään kipeä. Pääasiassa nukkui viimeiset aikansa. Vapun tienoilla kävimme kuuntelemassa Kaj Chydeniuksen punaisia lauluja. Hieno konsertti ja itse säveltäjä pianon kimpussa. Olin vappuna säestämässä parikin kertaa Voice of Finlandin loppukahinoihin selvinnyttä Anna Ijästä. Toukokuun aikana kävin äänittämässä muutaman biisin studiolla. Kävimme Helsinki-retkellä ja tutustuimme Kiasman näyttelyyn. Siivosimme autotallin ja lastenlapset kävivät maalaamassa seinät. Irmelin äiti haudattiin toukokuun lopussa Kotkassa. Muuten toukokuu kului tasan samoissa merkeissä kuin aina ennenkin eli koulutöitä viimeistellessä ja pihahommissa, joskin kylmän kevään takia kaikki pihahommat olivat selkeästi jäljessä normaalikeväästä.

Loma alkoi ihan leväten ja pikkuhommia tehden. Siivosin tietohallinnon kirjahyllyn ja pesin Ulkohuoneen katon. Kävimme Paraisilla poikien mummin ja papan luona. Käväisin vilkuilemassa autoja Auto Kehällä ja niinhän siinä kävi, että taas hupsahti meille uusi auto - Venla eli valkoinen Note. Kävin sitten Kivijärvellä ja Jyväskylässä, missä vietimme kautta aikain ensimmäisen äidin puoleisen serkkutapaamisen - meitähän onkin paljon, neljä. Ne kaikki kolme muuta asuvat Jyväskylässä. Vielä ennen juhannusta käytiin Helsingissä tutustumassa Rhodo-puistoon ja samalla reissulla käväistiin Kotkassa.

Juhannus vietettiin kotona, mutta juhannuspäivänä lähdimme viettämään minun 60-vuotisjuhlaa koko perheen voimin Santorinille. Kaikki lapset, lapsenlapset, vävy, vävykokelas, Irmeli ja minä. 11 meitä oli ja viikko meni mukavasti, jos kohta viimeiset kaksi päivää kärvisteltiin 40 asteen helteessä, mikä oli kyllä ihan liikaa.

Santorinin jälkeen välittömästi kotiintulon jälkeen piipahdimme Tallinnassa tapaamassa Paulia, joka oli Itämeren risteilyllä tutustumassa mm. Tallinnaan, Pietariin ja Tukholmaan. Seuraavalla viikolla suuntasimme Turkuun, Ruisrockiin, missä kuuntelimme Anssi Kelan ja Ultra Bran upeat keikat. Heinäkuun puolivälissä ajelimme Länsi-Suomen retken Porin ja Kristiinankaupungin kautta Vaasaan, sieltä sitten piipahdimme tätini luona Ylistarossa ja sitten painelimmekin Kokkolaan, missä tapasimme kaupungin sivistysjohtajan, joka on kurssikaverini. Hän esitteli meille kaupunkia, mikä oli vallan kivaa.  Kokkolasta huitelimme sitten yhdeksi yöksi Kivijärvelle ja sitten palasimmekin kotiin.

Heinäkuun lopussa vierailimme Raaseporissa ystävien mökillä ja sitten alkoikin valmistelu kohti kouluvuotta. Vietimme tosin aikaa myös Lipetissä ja kävimme mm. kanoottiretkellä. Onnistuin kaatamaan kanootin ja kastelemaan rouvan. Suomenlinnassa kävimme katsomassa Ryhmäteatterin Seitsemän veljestä. Elokuun alussa jouduimme vahingossa muutamaksi päiväksi Pariisiin - hyvä reissu.

Koulualkoi ja minulla uusi kolmas luokka -valtavan iso sakki. Kävimme taas perinteiseen tapaan Kuoro goes Kapakka illassa ja osa meistä oli myös senaatintorilla laulamassa suurkuorossa. 

Elokuun lopulla saavuin kolaripaikalle ensimmäisenä ja vaikka mitään hurjia ensiapujuttuja ei tarvinnutkaan tehdä, sai tuo onnettomuus sen aikaiseksi, että kävin myöhemmin syksyllä EA1-kurssin. Onneksi kolarissa ei kuollut kukaan. 

Harrastukset lähtivät hyvin käyntiin eli Kamarikuoro, kreikka ja Thromos.

Syyskuun alussa saimme kolmeksi kuukaudeksi eläimen eli meille tuli yllättäen hoitokoira, Lulu. Pieni cotton de tulier, jonka omistajat olivat tuon kyseisen ajan Espanjassa treenaamassa joskus tulevaa eläkettä varten. Lulu oli mukava koira, mutta ei herättänyt meissä sellaista tunnetta, että pitäisi hankkia oma.

Lokakuussa olimme sitten syyslomareissulla Espanjassa, Malagassa. Asuimme siellä Irmelin serkun asunnossa, mikä olikin koko reissun ainoa hyvä puoli. Muuten en yhtään syttynyt Espanjalle ja uskonkin, että en koskaan enää matkusta kyseiseen maahan. 

Marraskuussa Kamarikuoro lauloi kaksi isoa keikkaa, joista toisen Kuopiossa, mutta olin sen verran flunssainen, että jätin Savon reissun väliin. Thromos lauloi yhteiskeikan Hiiden Laulun kanssa ja sitten kävimme vielä syömässä Helsingissä Ravintola Zorbasissa.

Suomen 100-vuotista historiaa juhlittiin sitten antaumuksella ja joulukuu meni sitten ihan joulua ja talvea odotellessa. Kävimme kylläkin Hyvinkäällä Club for fiven konsertissa ja sitten vielä Kamarikuoro esitti Bachin Jouluoratorion. Joulu vietettiin kotioloissa ja vuoden lopulla käytiin Helsingissä mm. Ateneumissa. Vuosi vaihtui sitten Jyväskylässä ystävien kanssa ja tähän tämä historiajuttu sitten päättyy.