Olihan taas mahtava juhannussää. Toukokuun alusta saakka on ollut ihan hillittömän hienoa ja välillä hieman vaatimattomampaa, mutta koko ajan hyvin kesäistä. Sitten tulee suomalaisten merkittävin kesäjuhla - juhannus ja sää muuttuu koko maassa ihan infernaaliseksi. Tuuli kaatoi puita ympäri ämpäri Suomea ja sähköt olivat poikki sieltä täältä, ihmiset joutuivat vesihätään ja monenlaisia ongelmia ja kaikkeen siis syynä pelkästään sää.

Toki voidaan ajatella, että paljon enemmän olisi ollut todella kurjia sattumuksia, jos olisi ollut viimeisen päälle upea keli, mutta sitähän ei voi tietää. Jos olisi ollut tyyntä ja lämmintä ja vieläpä aurinkoista, juopuneita venekuskeja olisi varmasti ollut aika paljon. Miksei sitten myös liikenteessäkin maanteillä olisi ollut jossain määrin näitä vaikutuksessa olleita - kuka sen sitten voisi tietää.

Meidän aattomme sujui ensin siivotessa ja muuten melkoisen pienillä toimilla. Emme käyneet missään kauppaa lukuun ottamatta. Katselimme hieman telkkaria ja kuuntelimme radiota. Minä soitin luonnollisesti uutta kitaraani. Aamusiivouksen tohinoissa laitoin kaikki kotona olleet kitarat riviin sohvalle. Kaksi soitinta on "maailmalla". Luulisin, että vanha teräskielinen Landolani on koululla ja sähkärihän on Aksulla.

kitarat1.jpg

Vasemmalla oleva pieni Landola on Irmelin rippilahja vuodelta 1975. Hän on jonkun verran soittanut kitaraa ja osaa hyvin säestää perussoinnuilla eikä tarvitsisi kuin kiinnostuksen ja aikaa, niin taito päivittyisi vaikka kuinka pitkälle. Toinen vasemmalta on vanha Lucida-niminen mikillä varustettu nylon-akkari. Sen kielet ovat hieman alhaalla eli vaatisi huoltoa, mutta muuten tosi kivaääninen. Ostin sen kerran jostain kirpparilta halvalla ja siihen hintaansa nähden se on hyvä kitara. Musta kitara on Ibanezin 12-kielinen, jonka sain joululahjaksi joskus parikymmentä vuotta sitten. Se on hyväsoundinen soitin ja soitan sitä mm. uusimalla äänityskelläni, josta pari päivää sitten tein päivityksen. Myös viime vuonna julkaistussa biisissäni (Aamu) soitan tuolla. 12-kielinenhän on melko raskas soitettava - ei niinkään hankala, mutta kuten sanoin, raskas. Se sopii nimenomaan säestykseen, mutta olen kuullut esim. Ile Kallion soittavan melkoista sooloa tuollaisella soittimella. Tummanruskea on sitten se uusi Martin, josta on siis ihan oma tarinansa. Toinen oikealta on Yamahan kevyt akkari ja viimeinen on vuonna 1975 tai 1976 ostamani kautta aikain ensimmäinen oma kitarani, Landola, joka on taivaltanut matkassani kaikki nämä vuodet. Se on pari kertaa haljennut ja säröillä, mutta aina se vaan on sitkeästi korjattu.

Viime talvena pianon päällä olleet kitarakoukut hajosivat ja kaksi kitaroista ja mandoliini putosivat. Onneksi vain maniska särkyi eikä sekään ihan pahasti. Vaihdoin eilen uudet koukut ja nyt kitarat ovat kauniissa rivissä seinällä (+ ukulele). Uutta Martinia en aio laittaa seinälle, koska se on täyttä puuta ja sen kanssa täytyy sitten syksyllä olla tosi tarkkana, ettei se pääse halkeamaan. Toisin sanoen se on säilytettävä omassa lootassaan ja huolehdittava kosteudesta.

kitarat2.jpg

*********

Iltapäivällä sitten saunoimme ja sen jälkeen söimme upean aterian. Irmeli grillasi melkoisen lihamötikän (nautaa) ja olihan sitten tavan herkullista. Söimme sen runsaan salaatin kera ja ei siitä voi muuta sanoa kuin että kerrassaan mahtavan hyvää.

liha.jpg

********

Minä menin sitten puoli yhdeksältä kirkkoon, missä Kamarikuoron pienehkö ryhmä, 11 laulajaa ja Kaisa-Leena johtamassa, valmistauduimme Suviyön soittoon. Varsinainen tilaisuus alkoi kymmeneltä ja yllättävän iso yleisömäärä oli saapunut kuuntelemaan.

Minulla oli laulamisen lisäksi tehtävänä aloittaa konsertti Kaisa-Leenan kanssa piano-urku-duolla. Koska etsimme konserttiimme kesäisiä aiheita, valitsimme aloituskappaleeksi Myrskyluodon Maijan, joka huolimatta karusta tarinastaan, on erittäin kaunis ja herkkä biisi. Säestin tilaisuudessa myös pari yhteislaulua. Kuoro lauloi kesäisiä lauluja, kuten "Mä oksalla ylimällä", "Kalliolle kukkulalle" ja muitakin ihan nättejä pikkubiisejä. Myös solistisia esityksiä kuultiin.

kamari.jpg

********

Konsertin jälkeen menimme käymään rannassa, missä juhannusjuhlat olivat vielä meneillään huolimatta kosteasta ja varsin koleasta kelistä. Järveltä puhalteli ankara tuuli eikä tuo mitenkään hillittömän kesäistä ollut. Sade oli kyllä loppunut ja aurinkokin pilkahteli eli hieman se sää oli päivästä parantunut.

juhannus1.jpgjuhannus3.jpgjuhannus2.jpg