Meikäläinen, vanha ihminen, on nähnyt ja kokenut kaikenlaista. Vaikka maailma muuttuukin kovaa vauhtia ja jopa hyvään suuntaan, niin paljon on vanhoja asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomionsa ja säilyttää niitä. En halua moittia nuoria enkä sen enempää vanhoja, sillä ikävästi toimivia ihmisiä on kaikissa ikäluokissa. Yleistäminen on suorastaan helmasynti ja niinpä näitäkin asioita kannattaa kaikkien pohtia. 

1. Kysy, kuinka toinen ihminen voi
Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu toki tervehtiminen, mutta jopa hyvänhuomenen toivottaminen on joillekin ihmisille vaikeaa. Meidän kielestämme puuttuu sellainen sinänsä merkityksetön, mutta liikkeelle laittava tervehdys, kuten on englannissa ja kreikassa. Kaikki tietävät, että englantia puhuvassa maailmassa aloitetaan keskustelu tervehdyksellä ja kysymällä "How are you?", mikä ei sinänsä ole mitään utelua, vaan keskustelun lähtö ja toki siinä myös toivotetaan hyvää päivänjatkoa keskustelukumppanille. Kreikkalainen ei aloita mitään keskustelua ennen tervehdystä ja voinnin kyselyä. "Ti kaanis?" tai "Kala iisse?" on ihan vakio, vaikka pää olisi poikki. Tämä kuulostaa ja tuntuu pieneltä asialta, mutta kun pienestä pitäen opettaa lapset huomioimaan sen keskustelukumppanin, niin se tapa säilyy koko elämän. Meillä Suomessa, vallankin kun joku asia mättää, aloitetaan keskustelu pahimmassa tapauksessa huutamalla ja menemällä suoraan asiaan välittämättä pätkänkään vertaa toisen tilanteesta sillä hetkellä. Ei ole paras mahdollinen lähtökohta rakentavalle keskustelulle.

2. Siivoa jälkesi
Minä en ole paras mahdollinen roolimalli tässä asiassa, mutta aina loppujen lopuksi - kun on deadlinen aika, olen laittanut käyttämäni paikat kuntoon. Koulutyössä olen kyllä vienyt tarvitsemani välineet aina paikoilleen, en välttämättä heti, mutta jossain kohtaa joka tapauksessa. Jos teen tai aiheutan sotkua, siivoan kyllä jälkeni saman tien. Tämä on nykyaikana entistä suurempi ongelma esimerkiksi koulussa. Ovatko lapset tottuneet kotioloissaan siihen, että sotkut saa jättää juuri siihen, missä ne on tehty ja että "välinehuolto" (= äiti) tulee ja siivoaa? Mopoiässä olevien nuorten jäljiltä joutuvat monet vanhemmat siivoilemaan työkaluja paikoilleen. Kun tarvitsisi ruuvimeisseliä tai jakoavainta, ei sitä sitten löydykään työkalupakista, vaan siitä kohtaa, missä sitä mopoa rassattiin. 

3. Kysy lupaa ennen kuin toimit
On paljon asioita, joiden tekemiseen on kysyttävä lupa. Nykyaikana, kun on tuo some, niin siinä ollaan aika herkkänä. On äärimmäisen tärkeää, että esim. kuvien ja videoiden julkaisemiseen on lupa kaikilta niissä näkyviltä. Yksi merkittävä asia on jokaisen ihmisen oikeus omiin tavaroihin ja omaisuuteen. Koulumaailmassa on tosi paljon lapsia, jotka ottavat toisen pöydältä tai jopa penaalista, pulpetista tai laukusta kyniä, kumeja, viivaimia, terottimia jne. kysymättä lupaa. Äärimmilleen vietynähän kyse on varastamisesta. Toki etenkin alakoulussa nuo asiat saadaan äkkiä ohjatuksi, mutta on enemmän kuin tavallista, että samalle kaverille joudutaan kerta toisensa jälkeen toitottamaan samaa ohjetta tavaroiden "lainaamisesta".

4. Älä kommentoi toisen ulkonäköä negatiivisesti
Toisen ihmisen henkinen satuttaminen onnistuu erinomaisesti kommentoimalla hänen ulkonäköään. Meitä on täällä joka lähtöön ~ kauniita, vähemmän kauniita, laihoja, lihavia, sopivia, ja vaikka mitä. On surullista, että ulkonäkö on kaupallistettu. Kun katselee vaikkapa vaatemainoksia, niin kuinka usein niissä on rumia ihmisiä henkatmaukatstresmannit päällään? Usein myös rahatilanne säätelee ulkonäköä ja etenkin vaatetusta. Minä olen ihan lapsena elänyt köyhyydessä (paremminkin hyvin tiukan talouden kuvioissa) ja oppinut, että turhaan ei vaatteita osteta. Muotia ei tarvitse seurata, se on markkinapellejen touhua, vaan vaatteet pidetään niin kauan, kuin ne pysyvät kutakuinkin pesukuntoisina ja mahtuvat päälle. Jos joku hihansuu vähän repsottaa, se ei haittaa. Erilaiset sairaudet ja vammat voivat muuttaa ihmisen ulkonäköä ja siinä on otollinen kohde kiusaamiselle, vaikka tuo ihminen ei voi sille mitään. 

5. Kutsu ihmistä hänen nimellään
On kohteliasta puhutella ihmistä hänen omalla nimellään, mutta vastoin minunkin ikäluokkani ja minua vanhempien ihmisten asennetta, niin minulle kelpaa myös lempinimi. Eihän minua ole kukaan kutsunut omalla nimelläni vuosikausiin muuta kuin sattumalta ja toki virallisissa tilanteissa. Vieraille ihmisille esittelen itseni vähän tilaisuudesta riippuen Sakariksi, mutta vaikkapa illanvietoissa tai matkoilla, hyväksi havaittu lempinimi toimii mainiosti. Teitittely täytyy osata ja ihmisen on myös osattava arvioida, milloin sitä käytetään. Onhan se aivan selvää, että jos kaksi nuorta hyvin tasaväkistä työntekijää hakee samaa työpaikkaa, niin haastattelussa se hyvät tavat omaava henkilö saa sen paikan, koska hän jättää positiivisen kuvan itsestään.

6. Kunnioita vanhempia
Tämä on kymmenessä käskyssä ja vaikka olisi kuinka ateisti, niin jokaisen kuuluu noudattaa tätä. Aina on vanhempi sukupolvi, joka on tehnyt nuoremmille elämän jossain määrin valmiiksi ja jopa helpommaksi ja tämän tulisi näkyä käytöksessä. Omien vanhempien kunnioittamisen tulisi olla aivan itsestään selvää, mutta myös julkisen vallan edustajien kunnioitus. Tavalla tai toisella tulisi koululaitoksessakin saada aikuisen ihmisen työn ja hänen persoonansa kunnioittaminen oikealle raiteelle. 

7. Pidä ovea auki, jopa tuntemattomille
Tämä on sellainen pieni ja kohtelias tapa, joka on kyllä päässyt katoamaan maailman tuuliin. Lapset ja nuoret, mutta myös aikuiset rynnivät ovista sisään ainoana ajatuksenaan, että "minä ensin" ja esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa vanhoille ihmisille ei enää anneta istuinpaikkaa eikä väistetä tai auteta spontaanisti.

8. Muista pöytätavat
Etenkin nykymaailman pikaruokaloissa nähdään niin törkeitä ruokailutapoja, että tekisi oikeasti mieli mennä opettamaan. Miehet ja pojat istuvat syömässä hattu, pipo tai lippis päässä, mässäilevät, syövät sormillaan, pyyhkivät hihaan tai lahkeeseen likaisia käsiään, puhuvat ruoka suussa, huutavat, selaavat kännyköitään tai tabletteja, pitävät jalkojaan vastakkaisella tuolilla ja vielä kaiken kaikkiaan sotkevat ympäristöään siivoamatta omia jälkiään. Törkeää! 

9. Kunnioita toisten ihmisten yksityisyyttä
Jokaisella meistä on oma yksityinen maailmamme, johon ei saa tunkeutua väkisin. Se, mitä ihminen haluaa antaa ulospäin on hänen oma asiansa ja sitä pitää kunnioittaa.

10. Muista osoittaa kiitollisuutta
Kun ihminen saa jotain, on sen takana aina joku apu, tuki, kannustaja, työtoveri, hyvä ystävä - ihan kuka vaan. Erittäin harvoin asiat syntyvät ihan kokonaan omalla työllä. Silloin on osattava kiittää ja on osattava osoittaa arvostusta sitä henkilöä kohtaan, joka oli vaikuttamassa tähän hyvään. Suomalainen tönkkökulttuuri on huono suhteessa kiittämiseen ja kiitollisuuteen. Entistä enemmän törmää siihen, että kun onnittelee tai kehuu jotain ihmistä, hän vastaa tylysti:"Joo!" ja se on siinä. Toki ylenpalttinen kehuminen on mautonta, mutta vähintäänkin asiallinen kiittäminen pitäisi olla itsestään selvyys kaikille.