Sehän on tietenkin kaikille tuttu lausahdus se iankaikkisen vanha ~ "kuvaan voi luottaa". No joo. Näinhän tuo oli vallan pitkään, kunnes keksittiin digitaalikuvaus ja kuvien muokkaus eli fotosoppaus. Innostuin alusta alkaen tekemään kuvamuokkauksia ja vallankin silloin, kun hankin ensimmäisen kunnollisen kamerani. 

Alussa mielenkiintoni kohdistui pelkästään tekstin lisäämiseen kuviin ja ikävien asioiden poistamiseen eli ihan perusjuttuihin. Muuntelin värikuvia mustavalkoisiksi ja tein myös päinvastoin. Hieman edistyttyäni aloin myös lisätä tasoja eli tälläsin kuvia päällekkäin ja yhdistelin niitä. Jonkin verran myös tein värimuutoksia, muuttelin kontrasteja ja valaistusta ja blurrasin, mikä tarkoittaa tarkkuuden muuttamista niin, että kuvauskohde näkyy, mutta ei ole tunnistettavissa.

Tämä lienee tunnetuin kuvahuijaukseni. Minusta tämä oli mukava juttu. Otin neljä kuvaa itsestäni istumassa meidän ulkohuoneessa, jonka jälkeen laitoin ne päällekkäin ja pyyhin aina turhat pois ja lopputuloksena oli varsin selkeä kuva minusta ja "veljistäni".

IMG_0166.jpg

******

En ole nyt pitkään aikaan fotosoppaillut sen kummemmin kuin muuttamalla kuvien kokoja. Järkkärini on säädetty tekemään hillittömän suuria kuvia ja niiden tuominen tähän blogiin tai sitten toisaalta facebookiin olisi ihan järjetöntä muita käyttäjiä ajatellen. Kukaan ei saisi niitä auki ajan myötä, kun niiden avaaminen tukkisi aikanaan toisten koneet.

Päätin taas pitkän ajan jälkeen kokeilla tasojen käyttämistä eli editing the layers. Teknisesti tavallaan helppoa, mutta hiirikäteni horjuu ja kuvista tulee aika sottaisia. On siis treenattava muitakin tapoja yhdistellä kuvia. Tässä ensin ne kolme kuvaa, joita tavalla tai toisella yhdistelin eli nämä ovat ne alkuperäiset.

DSC_0016.jpgDSC_0005.jpg

DSC_0014.jpg

**********

Tässä sitten yhdistelyn tuotoksia. Ihan ei mennyt heti putkeen. Yritin siirtää itseni Santorinille, mutta suurensin käsittelyaikana kuvaa niin paljon, että en nähnyt kokonaisuutta ja onnistuin tekemään itsestäni melkoisen torson. Heikko tekele. 

spoiledoldman.jpg

*********

Tässä kuvassa halusin saada itselleni ihan musta taustan, mikä kyllä tavallaan onnistuikin, mutta ihan ei rajaus ole hyvä ja niinpä kuvien yhdistymiskohdat ovat epäonnistuneet. Tästä kyllä pääsen vielä tulevaisuudessa hyvinkin eteenpäin, kunhan treenailen.

blackbackoldman.jpg

********

Tässä sitten veljesten kohtaaminen pitkän ajan jälkeen. Huolimatonta jälkeä taas liitoskohdissa, mutta idea on kyllä selvinnyt.

brothers.jpg

*******

Kuten siis huomataan, kuviin ei enää voi luottaa. Nämäkin on tehty hyvin nopeasti ja melkoisen huolimattomalla otteella. Jos haluaisin tehdä erittäin tarkkoja ja samalla huomaamattomia muutoksia, niin eipä tuo hirveästi vaatisi. Saa nyt sitten nähdä.