Käymme melkein joka vuosi Tallinnassa. Useimmiten reissut ovat päiväseltään käyntejä - ihan sellaisia huvijuttuja ja sellaisia kuin kävisi Helsingissä. Mehän asumme kuitenkin sen verran lähellä pääkaupunkia, että Tallinnassa käyminen on melkein sama kuin tuossa isossa kylässä käynti. Keskisuomalaiset kaverimme ovat usein sanoneet, että Tallinnassakin käynti vaatii aina ison suunnitelman ja onhan se totta, koska siihen sitten liittyy melkoinen ajomatka.

Majoituimme nyt pariksi yöksi samaan hotelliin kuin viime kesänä. Sen nimi on L'eremitage ja vaikka nimi taitaa olla vähän ranskalaissävytteinen, niin ihan virolainen se kaiketi kuitenkin on. Keskustasta katsoen eli esimerkiksi Viru-hotellin vinkkelistä ihmetellen tuo hotelli on Vanhan kaupungin takana eli ensin pitää kiivetä ihan Toompean päälle ja mennä eduskuntalon ja suuren kirkon ohi, pois muurien sisältä ja sitten alas puiston vierestä ja siinä se hotelli on. Raatihuoneen torilta lyhyin tie on tosiaankin suoraan Toompealle ja sinne pääsee Pikku jagg-nimistä katua ja onhan siinä ihan kapuamista. Se on ihan kunnolla jyrkempi kuin mitä se näyttää.

talli6.jpg

*******

Muutenpa tuo reissu sujui vanhoja tuttuja paikkoja kierrellessä. Irmeli tosin kävi mani- ja pedikyyrissä, mutta muuten kuljimme vain katselemassa ja sitten tietenkin etsimme mukavia ruokapaikkoja. Yritimme kyllä päästä yhteen museoon, mutta vaikka nettisivuilla oli ilmoitus, että ovet olisivat auki, niin kovin olivat suletud.

Päiväkahveet kuuluvat aina Tallinnassa ohjelmaan. Ihan Raatihuoneen torin lähellä on yksi kiva paikka ja siellä käväistiin nauttimassa varmaan reissun parhaat kahvit. Minä juon melkein aina latten.

talli1.jpgtalli3.jpg

*****

Tällä reissulla sattui sillä tavalla hauska juttu, että suorastaan törmäsin kaksi kertaa kreikkalaisiin ihmisiin. Ensin laivalla yhteen perheeseen ja sitten juuri tuossa edellä kuvatussa kahvipaikassa toiseen. Koska kreikkalaisittain kuuluu olla kohtelias, tervehdin heitä ja hehän toki ilahtuivat kuullessaan yhtäkkiä omaa kotikieltään kaukan pohjoisessa jääkarhujen luvatussa maanosassa. 

********

Hyvä syöminen on aina matkoilla erittäin tärkeää. Löysimme vahingossa keskiviikkoiltana italialaisen trattorian, jossa emme olleet koskaan aikaisemmin käyneet. Se oli iloinen ylläri - hyvää ruokaa ja mukava palvelu. Nimeä en muista.

Toinen iso ruokailu syötiin torstaina meille tutusssa paikassa, joka sijaitsee hieman Vanhan kaupungin ulkopuolella Telliskivi-kadulla. Ravintolan nimi on F-hoone ja siellä olemme olleet ennenkin ja sitä todella suosittelen. Se on kiva paikka ~ tehty johonkin vanhaan teollisuushalliin, ruoka on erinomaista ja kohtuullisen edullista ja mikä tärkeintä se oli erinomaisen hyvää. 

talli5.jpg

*****

Näin kesällä on mukava istua Vanhan kaupungin katukahviloissa. Tämä kuvassa näkyvä terassi sijaitsee ihan Pikku jaggin yläpäässä. Istahdimme siihen juomaan oluet, mikä myös Tallinnassa onnistuu minun tapauksessani mainiosti, koska kaikissa paikoissa on tarjolla myös alkoholitonta juomaa. Pari vuotta sitten ei aina ollut.

talli4.jpg

*****

Kovasti on rajanylityskulttuuri muuttunut sitten 1990-luvun alun ja etenkin Viron EU:hun liittymisen jälkeen. Olihan meillä passit matkassa, mutta eipä niitä missään matkan vaiheessa tarvittu. Poliisit seisoskelivat  hyvin rennosti terminaaleissa molemmin puolin eikä mitään tungosta yksien passien takia tosiaankaan tullut.

Mukava maa - kyllä siellä passaa käydä. Muuallakin kuin Tallinnassa, mutta siitä sitten eri yhteydessä.