Yleensä menemme turreiksi Helsinkiin ainakin kerran kesässä. Turre tarkoittaa siis turistia. Irmeli tykkää Hesasta, minä en juurikaan. Hesassa on hyviä asioita, kuten Nordenskiöldin halli ja HIFK, Musiikkitalo, tytär ja hänen miesystävänsä, vaimon sisko ja toisen siskon perhettä, pari museota ja kirkkoa ja jokunen miellyttävä ruokapaikka sekä jotkut erityistilaisuudet. Muuten haluan aina kaupungista pois enkä oikein jaksa ravata siellä monen asian perässä, kuten me maalaiset yleisesti ottaen teemme.

Eilen kuitenkin lähdimme puolen päivän tienoilla katsomaan kaupunkia. Sieltä kyllä aina löytää jotain uutta, kuten nytkin, kun kävimme tutustumassa Harakkaan. Se ei siis ole lintu tai siis on harakka lintu, mutta tässä tapauksessa kirjoitan Kaivopuiston edustalla olevasta saaresta, joka on nimeltään Harakka.

Retkemme alkoi pikaisella pysähdyksellä kirppikselle, joka siis sijaitsee siinä jossain rannassa. Enhän minä Helsingin paikkojen nimiä muista, paitsi Nordenskiöldin hallin ja Musiikkitalon ja pari muuta tönöä siinä lähistöllä.

hesa1.jpg

************

Tässä kuvassa sitten se Kaivopuiston rannasta otettu kuva ja kohteena se Harakka-saari. Sellainen jännä yksityiskohta koko päivää ajatellen, että löysimme parkkipaikan joka paikassa melkein kohteemme vierestä, mikä on Hesassa kyllä melkoisen harvinaista.

hesa6.jpg

Harakkaan mennään pienellä paatilla, joka kiertää kaupungin rannalla Särkkä-nimisen saaren, Harakan ja Kaivopuistossa olevan Cafe Ursulan rannan väliä suurin piirtein puolen tunnin välein. Hyödynsin eläkkeelläoloani toisen kerran, koska sain pienen alennuksen venematkasta näyttämällä KEVA-korttiani. Odottelimme siinä laiturilla pienen tovin seuraten rannalla touhuavien hurjapäiden benjihyppyjä ja lokin poikasta, joka selkeästi oli jo oppinut ymmärtämään, että kerjääminen ja kaupustelu kielletty- asia ei koske sitä. Koko ajan se siinä laiturilla kyttäsi, josko meiltä jotain irtoaisi.

hesa7.jpg

Matka Harakkaan kesti noin kaksi minuuttia ja siellä sitten tutustuimme eri paikkoihin laitettuihin esityksiin. Ihan rannassa oli mm. akvaario-talo, missä oli näytteillä erilaisia asioita merestä, kuten leviä ja yhdessä akvaariossa oli jopa pieni hauki.

hesa8.jpg

*******

Saari lienee entisen varuskunnan tila, joskaan en viitsinyt etsiä siitä mitään tietoa. Keskellä sitä on joka tapauksessa iso ja ruma talo, joka on nykyään jonkinlainen taiteilijoiden käytössä oleva rakennus. Kovin luotaantyöntävä se kyllä on.

hesa5.jpg

******

Saarella on kasematteja, jotka ovat siis jonkinlaisia rakennettuja ja ympäristöön piilotettuja ampumisjuttuja. Niillähän on ollut käyttöä Helsingin edustalla aikanaan. Nykyään niihin voidaan sijoittaa taidetta ja kävimmekin tutustumassa erääseen suomalaisisista maisema-alueista otettuun valokuvanäyttelyyn.

hesa4.jpg

******

Tutustuttuamme tarpeeksi Harakkaan, menimme kahville Cafe Ursulaan, mikä sijaitsee siis ihan Kaivopuiston rannassa.

hesa2.jpg

********

Seuraava kohteemme oli Kauppatori, josta oli tarkoitus lähteä museoratikkaan, mutta siinä odotellessamme alkoi sadella ja kun ei ratikkaa kuulunut, lähdimme pois ja etsimme ruokapaikan. Aiemmin tuossa joskus talvella tai keväämmällä oli Hesarissa kehuttu Going Greek-nimistä paikkaa Kalliossa. Sieltä sai gyros pitoja ja niinpä ajattelimme mennä hieman maistamaan. Ihan OK, mutta ei silti mitään maailman parasta gyrosta vai johtuuko se siitä, että emme olleet Kreikassa. 

Helsinki-retkemme päättyi sitten Linnanmäelle, missä kävimme laskemassa (ja nousemassakin) meille perinteeksi muodostuneessa vuoristoradassa. Suurin osa Linnanmäen laitteista alkaa olla liian hurjia näin vanhoille, mutta vuoristorata on edelleen kova sana. Sen on jopa joku amerikkalainen säätiö julistanut klassikoksi.

No niin, Hesa on nähty ja käyty ja vielä kaupunkireissun jälkeen kävimme Parsilassa uimassa Artturin ja Emman kanssa. Siellä meidät yllätti kaatosade, mikä ei tietenkään uidessa haittaa - kastuuhan sitä muutenkin. Vesi oli ihan sairaan lämmintä tai tuntui siltä, koska ilman lämpötila putosi pilvien ja sateen takia sangen nopeasti, mutta eihän järvi hetkessä jäähdy. Mukava uintiretki.

Koko hesapäivän riemastuttavin hetki oli vierailu eräässä vessassa, missä oli pieni lvi-tason ongelma ja siitä oli ravintelin omistaja päättänyt varoittaa asiakkaita seuraavaan tapaan.

hesa3.jpg