...se eläkelappu, ku Helsingin herrat näin ilmoitti. Nyt sulta raadanta kerralla loppu..." Näin lauleli Veikko Lavi aikoinaan ja jos tuota Tukilisä-jenkkaa kuuntelee lisää, niin joutuu kyllä tutustumaan eläkeläisen erikoisuuksiin. Ymmärtääkseni joskus 30 vuotta sitten eläkejutut olivat paljon monimutkaisemmat kuin nykyään, jos kohta en ole niin hyvin niistä selvillä. Minähän en kuitenkaan saa mitään muuta kuin työperäisen vanhuuseläkkeeni eikä minulla ole mitään Lavin laulussa vilahtavia erikoisuuksia, kuten "perusosa, tukiosa, tukilisä, apulisä....".

Minulle koitti kuitenkin sellainen hetki, että eläkettäni maksava KEVA laittoi tulemaan postia, missä kerrotaan, että saan ensimmäisen "elakkeen" 20.8. Melkein kuin palkkakuitti, mutta kovin on yksinkertainen. Siinä näkyy minulle maksettava summa, toki myös brutto ennen veroja, veroprosentti ja tilinumerokin taisi olla.

Silottelin fotosopilla (osoitteet ja raha-asiat pois) tätä historiallista lappusta, mutta suurinpiirtein tältä se näyttää eli ei kovinkaan kaksiselta. Joka tapauksessa jokainen euro, mikä sieltä tulee on ihan tarpeeseen.

laua1.jpg

 

*********

Illat ovat pimentyneet ja syksyhän tästä hiljalleen koittaa. Ei liene kenellekään yllätys. Reipas kolme kuukautta, niin päivä on pieni hupsahdus keskellä pimeyttä ja joulun odotus jo kunnolla käsillä. Se on sitten taas oma juttunsa - sitä harmitellaan tai ihastellaan sitten.

Kesän kuumuus oli sillä tavalla hankalaa, että emme kyenneet istuskelemaan kovin paljon tuossa Ulkohuoneessa. Niin kauan kuin aurinko paistoi, oli siinä tukalan kuuma ja lopulta oli mukavampi vetäytyä sisälle ja laittaa Ilpo puhaltamaan viileää. Eilen illalla jaksoimme kuitenkin olla siellä melkein koko ajan ensin kuunnellen puhlareita ja sitten saunoen ja jäähdytellen ja vielä saunan jälkeen Kaartamo-Kettunen-Kuustonen levyä kuunnellen. Oli aika makeaa istuskella siinä kepeässä iltavalaistuksessa, minkä Irmeli laittoi jo keväällä, mutta joka kesän valoisuudesta johtuen ei juurikaan erottunut. Nyt sitten vielä illalla laitoin tuonne katonharjan alle yhden rivin ledejä ja siinä oli melkoisen mukavaa ja ennen kaikkea lämmintä ja niinpä tuli tälle kesälle edes yksi koko illan istujainen.

laua2.jpg

********

Elokuu on jo mennyt yli puolivälin ja koulut ovat päässeet hyvään työvauhtiin. Suurin osa suomalaisista on jo palannut työtantereille ja nyt tässä vaan aletaan totutella syksyn tuuliin ja touhuihin ja lomakuviot ovat pelkkä muisto.

laua3.jpg