Lauluyhtye Thromos on ollut olemassa jo reippaan kaksikymmentä vuotta. Ensimmäiset nuotit laulettiin pakettiin Vihdin seurakuntatalolla keväällä 1998 ja reippaan kymmenen vuotta se toimi laulu- ja soittoyhtyeenä, kunnes  vajaa kymmenen vuotta sitten päädyimme pääosin a cappella-ryhmäksi. Alkuperäisestä Thromoksesta on edelleen viisi ihmistä matkassa eli aika uskollista sakkia meillä on.

Käytännössä kaikki thromoslaiset ovat kokeneita kuorolaulajia ja siksi stemmalaulanta ei koskaan olet ollut ylipääsemätön ongelma. Joskus törmää laulajiin, jotka hallitsevat hienosti oman äänensä ja veisaavat melodiaa komeasti, mutta heille saattaa kaksi- tai laajempi moniääninen laulanta olla mahdotonta, hyvin vaikeaa, vaikeaa tai ainakin hyvin haasteellista.

Stemmalaulussa pitäisi kyetä kuulemaan muut ja samalla pystyä hillitsemään omia solistisia kykyjään niin, että musiikki olisi tasapainossa. Sitä voisi ajatella niin, että vastaavasti, jos ottaa pianosta kaikilla kymmenellä sormella jonkun soinnun, niin siitä syntyisi harmoninen kokonaisuus eikä mikään ääni dominoisi. Jos joku laulaa stemmaansa liian kovaa, se olisi samankaltainen homma kuin jossain biisissä pianolla soittaessaan paukuttaisi vaikka vasemman käden nimettömällä armottoman kovaa samalla kun muilla sormilla ihan hiljaa. 

Olemme siis laulaneet jo tosi monta vuotta a cappellaa eli siis ilman säestystä. Muutamat biisimme osaamme vaikka takaperin ja niissä on tietenkin useiden toistojen takia tullut oma kyllästymisensä, mutta niinhän siinä käy kaikille esiintyjille. Ajatellaan vaikka Reijo Taipaletta, joka jo kuusikymmentäluvulla levytti Satumaan. Lieneekö kyllästynyt veivaamaan sitä joka keikalla. Ihan sama vaikkapa Dannyn Tuuliviirillä tai Katri-Helenan Puhelinlangat laulaa-biisillä. Kuitenkin on niin, että kun menemme jonnekin live-keikalle, niin siellä on varmaankin joku, joka ei ole ikinä meitä kuullut ja niinpä Hauki on varmasti hänelle edelleen ihan tuore, kun meidän paketissa se alkaa olla jo aika valmista.

Valmistelemme nyt juhlakonserttiamme, joka on lokakuun lopulla. Uusia, ennen esittämättömiä biisejä on ainakin kolme ja niistä etenkin Eppu Normaalin "Voi kuinka me sinua kaivataan" on hyvin haasteellinen sovitus. Nuotit on läjään laittanut Suomessa hyvin tunnettu kuorokouluttaja, Mertsi Rajala, ja ennen kuin hänen eepoksensa on meillä kunnolla hyppysissä, valuu vettä lähijoessa toinenkin litra.

Yleensä uusia biisejä treenaamme minun pianosäestyksellä, mutta tämän biisin kanssa se on ihan mahdotonta. Sovitus on oikeasti hankala ja sen soittaminen ja samalla kuunteleminen on minun taidoilleni aivan ylipääsemätöntä. Niinpä olen nauhoittanut stemmat erikseen ja niiden avulla sitten treenaamme kappaleen kuntoon. Kyseinen nauhoitus on tehty äänitysohjelmalla ja niinpä pystyn treeneissä soittamaan yhden stemman kerrallaan ja kaikki yhdessä ja kaikki mahdollinen siinä välissä. Aloitimme biisin rakentamisen eilen ja pääsimme heti hyvään vauhtiin - kiitos tuon nauhoituksen.

wekkend7.jpg