Äitini syntyi toukokuussa 1932. En tiedä kovinkaan paljon hänen lapsuudestaan enkä nuoruudestaan, mutta ne nurkat, joissa hän asusteli ovat kyllä minulle tuttuja. Hänen kotipaikkansahan oli Hiljala, keskellä Kivijärven kirkonkylää vain muutaman sadan metrin päässä kirkosta ja siitä mihin hänet on haudattu. 

Äiti oli jo lapsena sellainen palvelualtis ihminen. Hän kuului esim. Pikku-Lottiin ja taisi kuulua johonkin Marttojen alakastiin, mutta ne taisivat olla kaikkien kylän tyttöjen yhteisiä harrastuksia ja jonkinlainen sosiaalinen tapahtuma. Toisaalta äiti oli kahdeksanvuotias, kun sota syttyi ja kaikkien apua tarvittiin.

Sodan loppuessa äiti oli 13-vuotias ja siinä kohtaa elämää alkoivat kaikki kasvavan nuoren hommat kiinnostaa. Tiedän mummon pitäneen kovaa kuria eikä äiti päässyt mihinkään tansseihin ennen kuin rippikoulu oli hyväksytysti väitelty. Senkin jälkeen mummolla oli melkoisia murinoita - olen kuullut kerrottavan. Toki äiti hoiti kaikki työnsä ja uskoakseni ihan kunnolla. Sodan jälkeen kasvaneen sukupolven ei auttanut nurista paskaisistakaan töistä, vaan se mikä piti tehdä, tehtiin.

Valokuvia ei äidistä ole kovinkaan paljon hänen elämänsä ensimmäisen viidentoista vuoden ajalta, mutta kylläkin enemmän kuin isästä, josta aikoinaan löysin hyvinkin tiukan sukulaiskierroksen jälkeen vain alun toistakymmentä kuvaa syntymästä sodan päättymiseen saakka. 1950-luvulta alkaen kuvia on jo enemmän, mutta kuvaushan yleistyi vasta 1970-luvulla ja ensimmäiset videopätkät lienevät jostain 80-luvun puolivälin paikkeilta.

Viime viikolla sain yhdeltä Kokkolassa asuvalta lapsuustuttavaltani kuvan, jonka hän oli löytänyt jostain kaappien kätköistä. En ainakaan muista sellaista meillä olleen ja niinpä rikastuin yhdellä äitimuistolla.

liisa1.jpgliisa2.jpg

Silmät sirrillään äiti näyttää vähän hassulta, mutta lieneekö ollut kylmä, kun ilme on noin hassu. Hetken jopa pohdin, olisiko kyseinen henkilö äitimuori, mutta kuvan takana kyllä lukee, että Liisa siinä on. Sanoisin, että lähelle parikymppisenä. Otan asiasta selvää.

Jälkikirjoitus!

NYT ON IHAN VARMAA, ETTÄ KYSEINEN HENKILÖ EI OLE ÄITINI. SEKÄ ENONI, VELJENI JA IRMELI MYÖS OVAT AIVAN VARMOJA, ETTÄ KYSEINEN IHMINEN EI OLE LIISA JA SULO EI OSANNUT SANOA, KUKA SIINÄ ON. ON IHAN KIVA NÄHDÄ, SELVIÄÄKÖ HENKILÖLLISYYS.