Suomi ja Ruotsi ovat uutterasti jatkaneet lähes satavuotista perinnettään kilpailla yleisurheillen, pisteitä laskien ja leikkimielisesti hieman toistaan vihaten, vaikka yleisurheilun suosio onkin laskenut. Kyseinen maaotteluformaatti on nykyään ainoa valtakuntien välinen säännöllisesti toteutuva kisa eikä sitä ole syytä lopettaakaan jo ihan perinteiden takia.

Ensimmäinen kisa oli pelkastään miesten taisto ja se käytiin Helsingissä vuonna 1925. Sodan jälkeen siitä on tullut jokavuotinen ja periaatteessa aina vuorovuosittain jompikumpi on isäntämaana. 1930-luvulla maiden urheilusuhteet olivat vähän heikoilla ja siksi siinä hommassa oli taukoa, mutta vuodesta 1945 on pystytty kilpailemaan vuosittain, joskin miesten maaottelua ei pidetty 1952 arvatenkin Helsingin olympiakisojen vuoksi.

Naiset tulivat mukaan kisailemaan vuonna 1951, jolloin miehet kisailivat kolmimiehisin joukkuein ja naiset puolestaan kahden urheilijan voimin. Myös naiset ovat sittemmin päässeet ottelemaan kolmen osallistujan panoksella vuodesta 1984 alkaen. En jaksanut alkaa laskea voittojen ja tappioden määrää, mutta kyllä molemmilla mailla on voittoja ja tappioita ~ niin pieniä kuin suuriakin. 2000-luvulla Ruotsi on ollut hyvin voimallisesti niskan päällä etenkin naisten ottelussa, mutta toki Suomeenkin on niitä voittoja tullut. 

Tänäkin vuonna oteltiin Tampereella, koska Helsingin olympiastadion on vielä remontissa. Ratinan stadion on hyvä paikka maaottelulle, mutta sielläkin tuo ikävä kehitys eli yleisökato on näkyvissä. Yleisurheilu on molemmissa maissa edelleen suosittua, mutta eipä katsomoita saada täyteen. Olin melkein järkyttynyt, kun eräs ystäväni ei edes tiennyt maaottelun olleen tässä viikonlopun aikana. Minun lapsuudessani sitä kyllä toitotettiin joka tuutista niin paljon, että eio varmasti ollut koko maassa sellaista ihmistä, joka ei olisi tiennyt siitä.  Ei siitä niin kovin kauan ole, kun Finnakampeniin oli ostettava liput hyvissä ajoin, jos mieli päästä katsomaan kisoja. Nyt lippuja saa portilta ihan hyville paikoille.

Tampereella sateli sekä perjantaina että eilen ja se varmasti osaltaan vähensi katsojien määrää, mutta toki Ratinaan saatiin hyvä meininki.

maaottelu1.jpg

Olin katsomassa kisaa serkkuni kanssa ja olihan se mukavaa tavata häntä tänäkin kesänä.

maaottelu2.jpg

**********

Etenkin miehet ovat kärsineet viime vuosina melkoisia rökäletappioita ja sellaista vähän odotettiin tänäkin vuonna, mutta kun suomalaiset jaksoivat venyä ja ruotsalaisilla oli hieman epäonnea ja heiltä puuttui jokunen kansainvälinen huippu, niin kisa jatkui tasaisena loppuun saakka. Ennen viimeistä lajia miesten pisteet olivat tasan ja kyllä meillä katsomossa oli sellainen ikävä kutina, että tilastojenkin mukaan ruotsalaiset olivat selkeitä ennakkosuosikkeja. Vaan toisin kävi. Tänä kesänä erinomaisesti juossut Topi Raitanen kehittin 1500 metrin loppuun hurjan kirin voittaen  ja kun muutkin suomalaiset jättivät taisteluparinsa taakse, niin saatiinhan sitä maaotteluvoittoa sitten pitkän tauon jälkeen juhlia. Naiset saivat valitettavasti parillakymmenellä pisteellä kuonoon, mutta hyviä taisteluja sielläkin nähtiin. 

maaottelu3.jpg

******

Serkku tarjosi kyllä yösijaa, mutta rohkeasti lähdin ajamaan Tampereelta kotia kohti joskus puoli yhdentoista tienoilla ja läpi pimeyden ja synkän sumun pääsin lopulta perille hyvävoimaisena joskus puoli yhden maissa. Toki voi sanoa, että uni maistui erikoisen hyvin.