Minä sain silmälasit siinä kymmenennen ikävuoteni nurkilla. Syynä oli kehittyvä likinäkö, joka mummon mielestä johtui siitä, että minä luin paljon. Lukeminen oli mummon sanoman mukaan epäterveellistä, joskin läksyjen lukeminen ei ollut. Meitä pyöri siinä kylillä Hiljalan nurkissa kymmeniä poikalapsia ja minä taisin olla se, joka eniten kulutti aikaansa lukemalla. Läksyjä toki kaikki lukivat, mutta minun piti kahlata kaikki Viisikot, Tarzanit ja monet muut. Luin myös mm. Astrid Lindgrenin kirjoja, joskin luulen, että en Peppiä kahlannut siinä vaiheessa, mutta Saariston lapset olen kyllä lukenut ihan nöösipoikana.

Jossain vaiheessa ilmoitin äidilleni, että en näe koulussa hyvin taululle. Äiti oli aluksi kyllä ihan varma, että minä fuulasin ja pelkästään höpisin ja jotenkin kuvittelin näkeväni huonosti ja halusin vaan rillit, kun Markulla ja Timolla ja serkku-Soilillakin oli. Siinä vaiheessa taisin saada hänet uskomaan, että en näe kunnolla, kun aloin katsoa telkkaria melkoisen läheltä, kun en nähnyt tekstejä. Siinä vaiheessa äiti oli varma, että näköni heikkeni, koska katsoin niin paljon telkkaria. Varmaan tulikin ruutuaikaa pari tuntia viikossa. Yksi kanava näkyi Kivijärvellä ja mukavia ohjelmia ei kovinkaan paljon - toki Peyton Place, mutta näköni heikkeneminen ei kyllä telkkarista eikä lukemisesta johtunut. Koulun terkka tutki lopulta näköni ja totesi sitten, että jotain ongelmaa kauas näkemisessä on.

Joskus sitten kevättalvella kävimme Jyväskylässä silmälääkärissä ja lopputuloksena oli lasien hankinta. Valitettavasti en saanut itse valita kehyksiä, vaan minun piti käydä valkkaamassa ne Palomäen kelloliikkeessä, missä taisi olla kolme vaihtoehtoa ja halvimmathan niistä piti valita. Aika rumathan ne oli, mutta pääasia eli se, että minä näin niillä hyvin, tuli täytetyksi.

Vuosien varrella olen kyllä melkoisen monet pokat joutunut hakemaan. Näkökyky on muuttunut ja etenkin tuossa neljänkympin jälkeen alkoi se ikänäkö vaivata ja jossain vaiheessa ne kaksitehotkin piti saada. Ikä tekee sitten omia tepposiaan ja näkö muuttuu aika nopeasti ja niinpä minä olen viime vuosina joutunut vaihtelemaan rillejä melkoisen tiuhaan.

Nyt on sitten uudet lasit ja kun tuossa kirkonkylän liikkeessä oli sellainen tarjous, että sai kahdet lasit edullisesti, niin otin sekä perusrillit että aurinkolasit. Saamani palautteen mukaan ne ovat kivat.

rillit.jpg

mustatrillit.jpg