Syyskuu on jo pitkällä. Ei uskoisi ulos katsoessa. Toki lehtipuut ovat kellastuneet aika lailla, mutta kun ihmiset kulkevat shortseissa ja t-paidoissa, niin enemmänkin voisi kuvitella kesäkuukausia, mutta kuten hyvin tiedetään, niin tänä vuonna on ollut poikkeuksellisen lämmintä näillä leveysasteilla. Ihan en kuitenkaan usko, että tämä superkesä olisi tullut jäädäkseen. Vielä tulee kylmiä ja sateisia kesiä ennen kuin keskieurooppalainen suvi tänne saapuu.

Iltaisin tämän syksyn tulon kyllä havaitsee ilta illalta aikaisemmin. Yhdeksältä alkaa olla jo pimeää ja nythän jo vajaan parin viikon päästä on syyspäiväntasaus ja siitä kuukausi, niin päivät alkavat olla varsin lyhykäisiä. Ikuinen vuodenkierto, mihin ilmastonmuutos ei kuitenkaan tuo muutosta. Jouluun ei ole enää kuin reipas kolme kuukautta ja silloin pimeys valtaa Etelä-Suomenkin jo pian kolmen jälkeen. Valoisaa tulee nyttemmin siinä kuuden tienoilla, mutta joulun alla sitä saa odottaa hyvinkin yhdeksään saakka ja täytyy sitten muistaa, että kelloja siirretään marraskuussa eli valon ja pimeyden vaihtelu muuttaa keinotekoisesti alkamis- ja päättymisaikaa.

Viime vuonna näihin samoihin aikoihin, itse asiassa viikkoa myöhemmin, oli tuollainen valtakunnallinen syystempaus, jossa ihmisiä kehotettiin nukkumaan ulkona. Silloin Artturi ja Aleksanteri nukkuivat tuossa Ulkohuoneessa ja huomattavasti viileämmissä oloissa kuin viimeöiset yöpyjät.

Meillä oli eilen viisi henkeä paikalla, kun Emma ja Aksu tulivat yökylään ja Kerttu tuli niin ikään tänne maaseudulle ja jäi yöksi. Kerttu ja minä pysyttäydyimme visusti sisällä ja nuo kaksi lasta ja Irmeli sitten sujahtivat yön viettoon tuonne pimeään, joskin ajankohtaa ajatellen hyvin lämpimään, maailmaan. 

y%C3%B6emma.jpg

Tässä kuvassa on Emma. Hän veteli sikeitä riippumatossa ja nukahti ilmeisen nopeasti, joskin he kaikki menivät nukkusalle vasta puolen yön tienoilla. 

Irmeli ja Aksu löysivät leposijansa Ulkohuoneesta ja käydessäni katsomassa keittiön ikkunasta joskus puoli yhden maissa oli siellä Nukkumatti jo käynyt vierailulla.

y%C3%B6aksu.jpgy%C3%B6irmeli.jpg

********

Ensimmäiset yöpyjät (lapset) könysivät sisälle lähellä seitsemää, mutta Irmeli jaksoi mainiosti vedellä sikeitä yli kahdeksaan. Hieman luonto alkoi häiriköidä, kun talvipesiään valmistelevat linnut alkoivat laulelut heti pian auringonnousun jälkeen.