Nyt heti tähän varoituksen sana. Jos sinulla on kova tai edes keskikokoinen nälkä, niin en suosittele tämän sivun lukemista. Hae ainakin voileipä, ennen kuin menet eteenpäin.

***********************

Tämän postauksen pääasiana on kreikkalainen ruoka. Jos ei näe mitään muuta syytä matkustaa Kreikkaan, niin sapuskassa löytyy. Viime vuonna olimme Espanjassa ja siellä minulla oli vaikeuksia löytää syötävää - sellaista, josta pitäisin. Se kauheasti kehuttu paella oli ihan hirveää ja samoin ne tapakset tai jotkut sellaiset, enkä koko viikolla oikein päässyt tarjoiluiden makuun ja kun sitten palasin kotiin nälkäisenä, niin kontrasti kreikkalaisen ruoan suhteen kasvoi edelleen. Jo ensimmäisen kerran Kreikkaan matkatessani vuonna 1989, ihastuin paikalliseen sapuskaan siinä määrin, että Suomessakin hyvin mielelläni etsin kreikkalaisen ravintolan, jos vain mistään sellaista löytyy. Helsingissä on montakin ja kruununa on Kallion ja Alppilan välissä, Brahenkadulla - joko itäisellä tai läntisellä, en muista - sijaitseva Zorbas, missä ruoka on todella huikean hyvää.

***********

Alotanpa tuosta välipalaherkusta eli gyros pitasta - lausutaan jiropita. Siinä on kaikkea tarpeellista ja yleensä se on hyvin edullinen ~ parin kolmen euron pinnassa. Sillä pärjää mainiosti iltaan saakka, jos syö tällaisen joskus iltapäivällä. Ei tarvitse muuta. Minulla on yksi kaveri, joka on pärjännyt kokonaisen viikon Kreikassa syöden vain näitä.

ruo1.jpg

***********

Näissä kuvissa on vain osa viikon lomalla syömistämme sapuskoista enkä millään muista jokaisen nimeä. Osa on Irmelin ja osa minun ruokia. Se, mistä me molemmat pidämme ja jo ruokavalion ja vatsan toiminnan kannalta on hyvä juttu, löytyy ruokalistan alkupäästä ja sen nimi on horiatiki salata eli kreikkalainen kyläsalaatti. Kuva kertokoon. Edessä olevalla lautasella on paistettua vuohenjuustoa (kaiketikin) ja sen nimi on tiri saganaki. Tällaisen salaatin syön Kreikassa joka päivä joskus iltapäivällä enkä sitten syö sen kanssa mitään muuta. Yleensä yksi salaatti riittää mainiosti kahdelle, kuten tälläkin reissullamme tapahtui.

ruo5.jpg

**********

Kreikkalaisesta listasta löytyy erilaisia uunissa valmistettavia vuokaruokia. On liharuokaa ja kasvisvaihtoehtoja, joista tosin on sanottava, että lammas on monen kreikkalaisen mielestä kasvisruokaa. Nykypäivänä toki kaikille erityisruokavaliota noudattaville ihmisille löytyy sopivia annoksia - toista oli joskus 60-70-luvulla. 

ruox13.jpgruox12.jpg

*************

Minä henkilökohtaisesti pidän pastaruoista, joita on myös kreikkalaisessa listassa eli se ei suinkaan ole pelkästään italialaisten juttu. Tässä ylinnä on soutsukakia, seuraavaksi on spagetti bolognese ja alinna pastitsio. Noin vahvasti hiilihydraatti- ja proteiinipitoinen sapuska on toki aika raskas, mutta sopii minun vatsalleni, jos kohta harvoin jaksan syödä koko annosta.

ruox15.jpgruox11.jpgruo7.jpg

************

Erilaiset liha-ateriat ovat kreikkalaispöytien tyypillisimpiä ruokalajeja. Ei mitään monimutkaista, mutta syystä tai toisesta todella hyviä. Liekö oliiviöljyllä suuri merkitys asialle? Ylinnä on kotopuolo souvlaki eli yksinkertaisesti grillattua kanaa. Seuraavat kaksi lautasellista ovat lammasaterioita, kreikaksi arni, ja alinna on keftedes eli ihan tavallisia lihapullia, jotka maustetaan kanelilla ja mintulla ja siksi niissä on hieman erilainen maku kotoisiin sipulilihapulliin verrattuna. Kuten huomaatte, näissä lajikkeissa on tuollaisia ranskalaistyyppisiä pottuja. Ne tuppaavat jäämään syömättä, koska ne on uitettu öljyssä eli ovat sikamaisen hyviä, mutta niin täyttäviä, että yli kahdensadan metrin matkaa varten on aterian jälkeen tilattava taksi.

ruo9.jpgruox14.jpgruox10.jpgruo3.jpg

************

Kun olemme Kreikassa, on siellä luonnollisesti monenlaisia kasvis- ja kalaruokia ynnä muita meren antimia tarjolla. Kala on kuitenkin Kreikassa aika kallista, eikä välttämättä minun makuuni sopivalla tavalla valmistettua ja siksipä en kovin usein syö meriruokia. Irmeli kyllä pitää.

ruo8.jpgruo2.jpgruo4.jpg

************

Vielä, kun Kreikan ruokajutuista on puhetta, niin täytyy toki mainita ruokajuomat. Jos on kovin innokas maidon ystävä, niin se on hieman hankala juttu. Pari kertaa olen kysynyt (huvikseni), mutta eipä sillä kertaa ole ollut tarjolla. Vettä tuodaan aina pöytään - ei sitä tarvitse edes kysyä, mutta jos haluaa pilkkuvettä eli siis hapotettua, niin sitä on kyllä erikseen pyydettävä. Olutta saa - myös kreikkalaista laatua, kuten Alfaa ja Mythosta. Useimmissa tavernoissa on tarjolla talon viiniä, mutta se on käsittääkseni aika huonoa kaikkialla - näin olen antanut itselleni kertoa.

Alkoholi kuuluu hyvin väkevästi Kreikan kuvioihin. Kreetalla tuodaan jälkiruuaksi aina rakia eli silkkaa pontikkaa pieni kupillinen. Anikselta maistuva ouzo on toki hyvin perinteikäs alku- tai jälkijuoma ja onhan noita kaikkia tarjolla.

Tuoremehuja ja makeita virvoitusjuomia on toki aina ollut saatavilla, mutta alkoholittomien oluiden ja viinien saanti oli vielä kymmenen vuotta sitten tosi hankalaa. Alkoholittomat viinit ovat kyllä aivan hirveitä eli niitä en antaisi kenellekään, mutta oluet ovat ihan hyviä. Yleensä kaikissa tavernoissa on vähintään yhtä 0-prosenttista laatua ja muistaakseni sain kaikissa Paleohoran tavernoissa haluamaani olutta.

olu.jpg