Taas tuli se kuuluisa syksy ja talveen siirtyminen ja se hassu hetki, että "talvi yllätti autoilijat." Tavallaan se kyllä tekikin niin, koska tässä on ollut poikkeuksellisen lämmintä eikä sellaista todella kylmän tuntuista syksyä ole ollut kuin muutamana päivänä. Alkuviikosta ennusteet lupasivat kovastikin lunta tulevalle viikonlopulle, mutta juuri nyt ei ainakaan tänne Etelä-Suomeen ole ennusteiden mukaan tulossa kuin korkeintaan vähän räntää.

Ihan sama. Renkaat on joka tapauksessa kohdakkoin vaihdettava ja sen verran viileää on, että eipä se hieman erilainen kumiseoskaan pilalle mene, vaikka lunta ja jäätä ei ihan hetikohta tulisikaan. Nastat kyllä kärsivät ja samoin maantiet, mutta kun elämme tällaisessa maassa, niin pakkohan näihin sään oikkuihin on varautua.

Tänään, kun tulin töistä otin talvirenkaat tuohon pihalle ja vielä huuhtaisin niitä, vaikka olinhan ne kyllä keväällä jo pesty. Pahimmat pölyt kuitenkin päältä vetäisin juuriharjalla ja oli sinne kevätpesun jälkeen hieman jäänyt hiekkaa ja rapaa. Silloin keväällä, kun kävin vaihdattamassa talvitassut pois, niin muistaakseni oli hillitön kiire ja renkaiden pesu jäi aika vaatimattomaksi. Eipä noita sitten kesällä paljon muisteltu ja nyt kun otin ne esiin, totesin pientä kylpyä tarvittavan. Kun ne oli pesty ja vielä hetken aikaa sitten valuivat, niin heitin pyörät auton takapaksiin ja lähdin tuohon Ketoselle.

rengas1.jpg

*********

Minulla oli aikavaraus eikä siellä sitten tarvinnut turhaan odotella. Sain melkein samantien ajaa sisään ja sitten miehet nostivat Nissanin ylös ja kaksi kaveria auton kimppuun. Toinen otti pultit irti ja toinen nosti pyörät pois ja merkkasi ne. Samantien talvipyörät kiinni ja paineiden tarkastus ja kesäpyörät autoon sisälle. Siinä ei mennyt montakaan minuuttia.

rengas2.jpg

******

Seuraava vaihe oli laskea autoa alas ja pakittaa se ulos. Ihan ei sentään formulamalliin, mutta eipä tuossa turhaan viipyilty. Näppärästi kävi.

Vielä piti käydä hieman raha-asioita hoitamassa ~ kolmekymppiä tuo lysti maksoi. Sitten sitä pääsikin liikkeelle ja talvi saa auton puolesta vaikka tulla.

Tämä auto ei ihmeesti nurise, vaikka alla on nuo nastat. Joissakin autoissa ajettavuus heikkenee, mutta ei tällä Venlalla. Hieman metelöivä se on verrattuna kesäpyöräaikaan. Eipä tuo haitanne, tottuuhan siihen.

rengas3.jpg