On marraskuun loppupuoli. Tämän viikon sunnuntaina on ensimmäinen adventti ja olemme jo hiljalleen siirtymässä joulukuun puolelle - lauantaina näin. 

Olen tuossa käsitellyt eli editoinut ja sekä polttanut dvd:lle että muutellut videoitani mp4:ksi ja tallentanut niitä pilviin ja nämä videokohteet ovat pääosin olleet menneen kesän touhuista ja sitten lokakuun alun reissusta Kreikkaan. Tämän vuoden videoissa on silmiinpistävän hienona huomiona auringonpaiste. Lämpöähän meillä riitti enemmän kuin kotitarpeiksi, mutta koska meillä myös oli tavallista enemmän pilvettömiä tai hyvin vähäpilvisiä päiviä, niin onhan tuota valohoitoa tullut. Kun sitten tosiaan olimme rouvan kanssa Etelä-Euroopassa, niin onhan tuota nähty.

Marraskuu on sitten aina se vihoviimeinen kuukausi, jonka aikana tämä pohjoinen pallonpuoliskomme pimenee huimaa tahtia. Meidän korkeudellamme tällä hetkellä aamuisin on pimeää vielä kahdeksalta ja jos on kovin pilvinen päivä, niin aika laimeaa se valo on vielä yhdeksältäkin. Neljän maissa alkaa valo himmetä ihan tosissaan ja viideltä on kyllä ihan säkki. Eilen kun tulimme teatterilta kotiin viiden maissa, saatoimme nähdä läntisellä taivaalla pienen pienen kajon, jonka laskeva aurinko oli jälkeensä jättänyt.

Ihan toista se sitten on tuolla Utsjoella. Siellä aurinko nousi tänään kello 11.25 ja laski 12.05 ja jos siellä asuvat pystyivät näkemään eteläiselle taivaalle, niin heidän piti sitten sanoa gudbait auringolle tämän vuoden osalta, koska sen retki niillä korkeuksilla päättyi tämän vuoden osalta tähän. Huomenna se ei nouse eikä tule näkyviin ennen kuin tammikuun 16. päivänä. Siinä muuten sitten on melkoinen tahti siinä Pohjois-Lapin päivän pitenemisessä, kun silloin 16. päivänä aurinko viihtyy horisontin päällä 20 minuuttia, seuraavana päivänä 1h 9 min ja sitten seuraavana 1 h 57 minuuttia. Jo huhtikuun alussa alkaa valon määrä Lapissa olla todella suuri ja toukokuussa sitten siellä Utsjoella aurinko jää kahdeksi kuukaudeksi pysyvästi horisontin päälle.

Meillä Etelä-Suomessa sentään näkee auringon pimeimpäänkin aikaan, jos vain on selkeää. Ei se siellä kauan viihdy, mutta kuitenkin 5½ tuntia eli onhan siinä eroa siihen Lapin pimeyteen.

Kuukauden päästä nuo joulukuviot alkavat olla ihan kiihkeimmillään, mutta vielä tässä ohjelmaa on ihan kylliksi ennen sitä.

aurinko.jpg