On oikeastaan häpeällistä, että minä, joka oikeasti tiedän The Beatlesista todella paljon, en ole ollut tietoinen The Mersey Beatlesista. Kyse on erittäin taitavasti alkuperäistä Beatlesia imitoivasta porukasta. Kyse ei ole pelkästään siitä, että he ovat jossain määrin samannäköisiä, vaan siitä, että he pukeutuvat keikalle täsmälleen kuten beatlet, liikkuvat ja elehtivät samalla tavalla ja heittelevät juttuja samaan tapaan ja toki osaavat oikeasti soittaa ja laulaa. Heillä on joko peruukit tai sitten hiukset on vaan leikattu esikuvalliseen muotoon ja olipa heillä konsertin aluksi irtoviiksetkin. Soittimet ovat ihan samoja, joita beatlet huippuaikanaan käyttivät eli mallinnus on todella tarkkaa. Mersey beatlet ovat esikuviensa mukaisesti kotoisin Liverpoolista ja porukasta kolme on lapsuuskavereita. He ovat alkaneet työstää tätä Beatles-juttua jo vuonna 1999 eli kokemusta on ja bändi onkin kiertänyt maailmaa siellä ja täällä. 

En itse asiassa ollut kuullut koko bändistä yhtään mitään, ennen kuin Markku alkoi Thromoksen keikan jälkeen puhua, että hänellä on liput konserttiin ja olisi yksi ylimääräinen. Minä tartuin syöttiin ja hyvä niin. Ajoimme eilen illalla puoli kahdeksaksi Järvenpäähän, missä melkoisen suuri väkijoukko jo odottikin malttamattomana konsertin alkua. Kyseinen väkijoukko oli kyllä lähes suora otos entisten nuorten sävellahjasta, mutta mikäs sen parempaa. Beatles-diggarit ovat olleet nuoria 1960-luvulla ja onhan tuosta aikaa vierähtänyt.

Illan ohjelma oli kaksiosainen. Bändi aloitti konserttinsa laulamalla koko Sgt.Pepper's Lonely Hearts club band-albumin läpi. Musiikilliset kuviot on tehty täsmällisiksi eli ne noudattavat alkuperäislevytystä niin tarkasti kuin mahdollista. Kahdella kitaralla, bassolla ja rummuilla ei kaikkea voisi millään tehdä, koska beatlet olivat jo alkaneet studiokokeilujen ajanjakson ja mukana oli myös suuri orkesteri ja päällekkäisäänityksestä johtuvia useita instrumenttejä. Tämän vuoksi lavalla oli digitaalista soitinta käsitellyt "viides" jäsen, jonka pianomallisesta soittimesta tuli sitten jouset ja torvet ynnä muut taustahärpäkkeet. "Within you without you"-biisi on tällaisella kokoonpanolla täysin mahdoton ja niinpä siinä yhtye käytti ihan rehellistä taustaäänitettä, mikä ei millään lailla haittaa kokonaisuutta, koska tavoitteenahan lienee täysin ehdoton imitointi.

Herrat olivat pukeutuneet levyn kansikuvan mukaisesti hyvin erikoisiin tavallaan barokki- tai romantiikka- tai jonkun muun historia-ajan asuja mallintaneisiin ihmekuteisiin.    

bea1.jpg

********

Keikan puolivälissä oli pieni tauko, jona aikana me rahvasta edustaneet kävimme kahvilla ja bändi vaihtoi ulkomuotoa. Tauon jälkeen herrat tulivat beatlejen alkuaikojen pukumuodin mukaisesti mustissa puvuissa, valkoisessa paidassa ja solmiolla varustautuneina ja sitten tulikin hittiputkea käytännössä tauotta. Yleisö selvästi lämpeni, lauloi mukana ja lopulta porukkaa alkoi siirtyä salin reunoille tanssimaan. Bändi vielä innosti yleisöään ja vaikka nyt ei kirkumista kuulunut, niin kyllä siellä lopussa kaikki seisoivat, taputtivat ja lauloivat mukana ja etenkin "Hey Jude" sai kansakunnan avaamaan äänikanavat.

bea2.jpg 

*********

Keikan lopulta päätyttyä herrat tulivat jakamaan nimmareita, myymään levyjä ja juttelemaan konsertista poistuvien ihmisten kanssa. Hauskaa sakkia he tuntuivat olevan ja yksi jos toinenkin kävi hakemassa kuvan itsestään näiden Mersey Beatlejen kanssa. Vielä sattui sellainen hauska juttu, kun olimme Maken kanssa jo poistumassa Järvenpää-talon aulasta, kuului selkäni takaa: "No, Sakarihan se siinä..." No niinhän minä olin. OKL-kaverini Ilkka siinä tervehti. Emme ole nähneet pian pariinkymmeneen vuoteen, mutta kyllä siinä heti tunnettiin ja vaihdettiin muutama sana. 

Yllättävä ja samalla aivan huippureissu, mistä Markulle iso kiitos.

bea3.jpg