Olen käyttänyt Facebookia aika kauan. Jos en kymmentä vuotta, niin ei paljon taida puuttua. Se on ollut hyvä juttu ja toisaalta myöskin huono juttu.

Huonoa FB:ssä on se, että sitä tulee seuratuksi aika paljon ~ minä ihan vaan vilkaisen. Siinä kuluu melkoisesti aikaa, kun lueskelee mielenkiintoisia juttuja ja ajoittain todella hauskoja sattumuksia. Omien sepustusten tekemiseen tulee käytetyksi ihan samalla tavalla melkoisesti aikaa ~ minä vaan äkkiä tämän tästä. Olen tässä hiljalleen alkanut ärsyyntyä viesteistä, jotka pääasiassa jonkun linkittämänä tulevat minulle ja kun ne menevät sellaisiin äärimmäisyyksiin, jotka aiheuttavat melkoisen ikäviä kirjoitteluja. Nämä tällaiset kirjoitelmat sijoittuvat pääasiassa kahden isomman otsikon alle: politiikan ja uskonnon. Useimmiten se ensimmäinen liikkeelle laitettu viesti on asiallinen ja siinä pyritään tarttumaan ajankohtaiseen ja merkittävään asiaan, mutta usein kirjoitteluketjuun liittyy henkilöitä, joilla ei ole alkeellistakaan käyttäytymisen tajua. Minulle FB on enemmän huvittelufoorumi kuin kovin vakaviin kuvioihin pureutuva keskustelupiiri. Tässä on jo aika hyviä syitä, miksi olen hiljalleen etääntymässä koko hommasta. Viime aikoina minun lisäkseni aika moni muu on nähnyt tuon foorumin ihan samanlaisena.

En kuitenkaan jää ainakaan vielä pois tästä kaikkia maailmoja yhdistävästä juttutuvasta, koska sillä on myös hyviä puolia.

Facebook on erinomainen pienten ja hieman isompienkin ryhmien sisäinen tiedotusalusta. Kuulun muutamaan tällaiseen ryhmään ja siellä pysytään asiassa ja parhaimmillaan viljellään hyvää huumoriakin. Vanhoja sovittuja asioita on helppo lukea sieltä ~ huomattavasti helpompi kuin esim. What's Appista ja niinpä aion edelleen sitkeästi pitää oman FB:ni elossa.

Nyt olen jo parin kuukauden ajan lähes pelkästään katsellut kiinnostavia viestejä, olen tykkäillyt ihmisten jutuista ja muutaman kerran vastaillutkin etenkin niissä ryhmissä joihin kuulun. Näkyi minulla olevan lokakuun jälkeen muutama yleistoivotus tai itse aloittamani juttu, mutta vähään se on jäänyt ja tulee jäämäänkin. Lauluyhtyeen tiedottaminenhan tapahtuu pääasiassa FB:n kautta eli siellä olen ollut hieman aktiivisempi kuten myös Kamarikuoron ryhmässä.

Koko FB:ssä minua on siis alkanut kaikkein eniten ärsyttää ihmisten huono käyttäytyminen, mutta myös kirjoittamiseen liittyvät virheet. Ei käytetä pisteitä, ei pilkkuja. Isot alkukirjaimet jätetään kirjoittamatta ihan miten sattuu taio sitten käytetään väärässä paikassa. Kirjoittamisen virheet ovat pienempi tekijä ja onhan toki otettava huomioon, että on paljon erilaisia kirjoittamisen ongelmia, kuten luki- tai muut jutut. Hyvin paljon etenkin niissä uskonnollisissa ja poliittisissa viesteissä on kirjoittajan omaa ehdotonta mielipidettä ja aika usein ne ovat loukkaavia. 

Siispä FB saa vielä jonkin aikaa olla käytössäni ~ katsotaan nyt.

fb.jpg