Tämän vuoden jouluaatto sujui ihan perinteisesti. Varsinaisesti meillä ei ollut mitään erikoista ohjelmaa ~ tai tavallaan oli, mutta ei siinä juuri mitään perinteisestä poikkeavaa ollut.

Nukuimme aika pitkään, lähes kahdeksaan ja siitä sitten ensin aamiainen kepeästi. Sekä Kerttu että Paavo-Pekka olivat meillä yötä. Koko kuluneen joulukuun raikkain aamu taisi olla nyt tämä jouluaatto, joka lopulta valjettuaan oli aika kirkas ja aurinkokin yritteli paistella, jos kohta se ei nouse sen vertaa, että näkyisi tuosta vastapäisten talojen takaa. Kuukauden päästä alkaa näkyä. Lämpötila pyöri koko aaton ajan noin -13:ssa, mutta joskus iltamyöhäisellä se alkoi nousta ja lopulta jouluaamun varhaisina tunteina saavutti nollatilan.

jouluaatins%C3%A4%C3%A4.jpg

******

Irmeli laitteli ruokaa ja me muut teimme, mitä mitenkin sattui kohdalle. Puolenpäivän aikaan söimme perinteisen puuron ja Irmeli sai mantelin. 

Saunoimme iltapäivällä ja siinä kohtaa tuli sellainen poikkeus elämään, että Kerttu lähti uimaan. Meiltä harvemmin mennään minnekään uintireissulle jouluaattona, mutta niin vain Kerttu lähti Kirsin kanssa avantoretkelle. Paavo lämmitti saunan oivaan lämpöön ja kun Miksakin ehti tulla, niin siinä sitten saunoa rötkäytettiin varhaisen iltapäivän aikana. Telkkari oli toki auki sen verran, että perinteinen Lumiukko katsottiin ja myös joulurauhan julistus, missä Maamme-laulun toisen säkeistön kohdassa lauluyhtyeemme basso, Tomi, pääsi komeasti kuviin mukaan.

Pölähdimme sitten neljäksi kirkkoon, missä meinasin antaa Gilbertille turpaan, kun hän oli varannut minun vakiopaikkani.  Pidin kuitenkin kiinni joulurauhan julistuksesta emmekä näin alkaneet häiriköidä kirkossa. Hartaus kesti noin 40 minuuttia ja kävimme vielä perinteiseen tapaan sankarihaudalla laulamassa Maa on niin kauniin, jonka jälkeen ajelimme kotiin.

Ilta sujui sitten tavallaan kaksijakoisesti eli söimme ja jaoimme lahjat. Ruokailu oli tietenkin vanhaa perinteistä jouluruokajuttua. Lahjojen jakelu sujahti hetkessä, koska olimme sopineet, että emme hanki materiaalisia lahjoja. Lapsilta saimme kolme lupausta ~ Essi tarjoaa rajattomat lentokenttäkyydit mennen tullen, Paavo lupasi puunata meidän auton ja Kerttu vaihtaa keväällä kaikki kukkamullat. 

joulup%C3%B6yt%C3%A4.jpg

*******

Loppuilta sujuikin sitten telkkarin ääressä ja tarinoidessa. Lapset lähtivät jossain vaiheessa koteihinsa ja lopulta päivän jo vaihduttua joulupäivän puolelle mekin kiipesimme yöpuulle ja tavallaan tämä joulu on nyt vietetty, jos kohta on tässä vielä pari päivää.