Työssäni luokanopettajana ja musiikkia opettavana en ole voinut välttyä joululauluilta. Valitettavasti melkoinen osa niistä on kokenut tästä syystä ihan hillittömän inflaation ja synnyttänyt lähinnä vastenmielisyyttä muistuttavan tunteen. Olemme tyttärien kanssa laatineet monena jouluna listaa nimellä "Kauheimmat joululaulut". Tähän ryhmään kuuluu mm. Nisse-polkka, Rekiretki, No onkos tullut kesä, Kello löi jo viisi ja monia muita kauhugallerialauluja. 

Eiväthän ne missään nimessä ole huonoja lauluja ja kuuluvat ehdottomasti joulun viettoon, mutta varmasti jokainen ymmärtää, että kun on liikaa vääntänyt näitä samoja lauluja, niin niihin vaan syntyy väkisinkin hieman vastenmielinen suhtautuminen. 

Nämä ylikyllästetyt joululaulut (ja toki muutkin laulut) saavat ihan uuden näkökulman, kun niitä hieman sovitetaan ja ennen kaikkea esitetään hyvin. Minulle laulumusiikin ystävänä näitä uusia näkökulmia ovat avanneet muutamat kuorot ja toki Rajaton ja Club for five. 

Toisaalta suomalainen, melankolinen mieleni kestää mainiosti ne vanhat hienot ja arvokkaat joululaulut lähes missä tahansa tilanteessa. Niinkin yksinkertainen laulu kuin "Jouluyö, juhlayö" on aina vaan - jo yli kuudenkymmenen vuoden ajan ollut suosikkieni joukossa. Sen pystyy pilaamaan oikeasti vain törkeilemällä. Vaikka laulaisi sitä epävireisesti tai epärytmisesti, se ei haittaa, kun vain kunnioittaa sen herkkyyttä.

**********

Ostin viime viikolla kaksi joululevyä. Toinen on herra Harman eli Hectorin täysin ennen julkaisematon kahdeksan biisin paketti. Se on hienoa musiikkia, mutta sehän onkin Hectoria. Tämä vuosikymmenten suuri vaikuttaja osaa edelleen siirtää ajatukset muutamalla sanalla suuriin muotoihin. Mihinkäs se taito katoaisi? Vaikka Heikki Harma ei pidä Hectoria erikoisemmin laulajana, niin onhan kyseessä hyvin persoonallinen ja taitava tulkitsija. Levy on hieno ja miellyttävä ja ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen.

hector.jpg

*******

Ostin lauantaina CFF:n keikan jälkeen heidän eräänlaisen kokoomalevyn, jossa on jokunen aiemmin julkaisematonkin biisi. Hyvä ja miellyttävä kokonaisuus, joka ihan kuten Hectorinkin paketti, on oikein sopiva joulun ajan kuunteluun. Tämän levyn kappaleita pääsee kuulemaan jouluaattona telkkarista ykköseltä tai kakkoselta ja käsittääkseni se on jo Areenalla, joten ei muuta kuin kanava auki ja korvat hörölle.

cfff.jpg