Tänään on talvipäivänseisaus. Tarkka aika oli yöllä klo 0.23, mutta mitäpä siitä ~ ei tuota huomaa, ennen kuin joskus muutaman viikon päästä. Ihan sama juttu kuin kesällä. Kuukausi ennen ja jälkeen päiväntasausta ei juurikaan huomaa muutoksia päivän mitassa. Kesällä varsinkin öiden ollessa hyvinkin valoisia, menee se pimeä aika ohi nukkuessa, mutta kyllähän siinä heinäkuun lopulla alkaa puolen yön aikaan täällä eteläisessä Suomessa olla melkoisen hämärää.

No, nyt on joka tapauksessa pimeä vuodenaika. Viime viikolla maahan pudonnut lumi ja samaan aikaan päällä oleva täysikuu tekevät tietenkin öistä melkoisen paljon valoisampia kuin ne olisivat, jos sataisi vettä ja olisi uudenkuun aika. Pilvistähän tässä on ilmeisesti luvassa, mutta kyllä se kuun valo sieltä läpi hujeltaa. Jos menisi jonnekin synkkään metsään, niin kyllähän siellä jotenkin näkisi esim. hiihdellä.

Lapsuudesta muistan hiihtäneeni ns. kansanhiihtoladun täysikuun aikana. Se lähti siitä jostain meidän kotinurkilta, meni Lammasniemeen ja Talatsaaren yli ja sitten jostain sieltä Vuorelan maiden takaa palasi kirkolle. En yhtään muista, oliko se kympin vai vähän alle, mutta eipä se siinä iässä miltään tuntunut. 

Talviajan pimeys siis johtuu yksinkertaisesti siitä, että maapallomme on aurinkoon nähden koko ajan 23,5 astetta kallellaan ja se kallistusakseli on koko ajan samansuuntainen. Niinpä tähän aikaan vuodesta eteläinen pallonpuolisko saa aurinkoa viljalti, kun taas meillä pohjoinen napapiiri ja sen pohjoisempi puoli vaeltaa pimeydessä. Tästä päivästä eteenpäin alkaa taas päivä pidentyä ja maamme pohjoisimmassakin kolkassa aurinko nousee tammikuun 16. päivänä sen verran, että voi mainita. Valon raja nousee sitten koko ajan pohjoisemmaksi ja lopulta kevätpäiväntasauksen aikana maaliskuun lopulla aurinko viimein näyttäytyy pohjoisnavalla ja samalla laskeutuu puoleksi vuodeksi etelänavalta.

vuodenajat_01.jpg

*********

Muinaiset kulttuurit ja niiden aikaiset tiedemiehet ovat osanneet laskea seisaus- ja tasauspäivät. Niinpä vanhat kulttuurit ovat viettäneet melkoisia juhlia noihin aikoihin. 

En muuten muista, milloin tajusin päivien pituuden vaihtelevan. Oliko siitä puhetta kouluaikana maantiedossa? Varmasti oli, mutta oliko kansakoulussa vai pitikö odottaa oppikoulun aikoihin? En todellakaan muista.

Hälläpä väliä, koska jälleen kerran olemme päässeet tänne asti ja tietoisuus päivän pitenemisestä on nyt tuolla takaraivossa. Eihän tämä pimeys minua haittaa, kuten olen todennutkin, mutta jos tämä olisi pysyvä olotila, niin kyllä se jossain vaiheessa alkaisi kaiketi ärsyttää.