Kotivideoitteni, tai nehän ovat nykyään minulla kokonaisuudessaan dvd-levyinä, määrä on nyt tarkkaan ottaen 150. Niiden lisäksi meillä on erinäisiä kappaleita mm. konserttivideoita ja joitakin merkkaamattomia matkanauhoituksia. 

Koska meidän videot ovat siis dvd-levyillä ja vanhimmat levyt ovat jo 15 vuotta, olen alkanut olla huolissani niiden kestävyydestä, toiminnasta ja säilyvyydestä. Eihän niitä jatkuvasti toljoteta enkä minä enää edes filmaa koko ajan jokaista ikkunalla hiipivää kärpästä tai lintulaudalla aterioivaa tirppaa, niin joka tapauksessa ne ovat olemassa ja minä kuvittelen, että ne eivät katoa koskaan.

Levyihin ei kannata loputtomiin luottaa. Siksipä aloitin jo pari vuotta sitten siirtää levyillä olevia tiedostoja eri formaattiin ja sitten ensin ulkoiselle kiintolevylle ja sitten vielä pilveen ja vielä välivaiheessa muistitikulle. 

Siirto on yksinkertaista. Otetaan levy ja laitetaan se tietokoneen levynlukijaan. Kopioidaan levy jollekin sitä tiedostoa lukevalle ohjelmalle, joka sitten muuttaa sen kopioidun tiedoston mp4:ksi. Sitten se vaan siirretään tikulle ja siitä pilveen. Minä käytän kaikessa videoeditoinnissa Pinnaclen ohjelmaa. Se ei liene ainoa eikä muuten ole halvinkaan, mutta koska olen käyttänyt sitä jo kohta 20 vuotta, niin en ole viitsinyt sitä vaihtaakaan. Adopella olisi parempi ja lähes ammattitasoinen, hyvin monipuolinen softa, mutta jopa sen karvalakkimalli on paljon kalliimpi kuin Pinnaclen modernein ohjelma. Tuossa siis levy ja sitten tietokoneen ruudulla näkyy kopioitu tiedosto.

video.jpg

Levyn kopiointi ja sen muuttaminen mp4:ksi kestää noin puoli tuntia eli kun ryhtyy hommiin, niin päivässä saa tehdyksi vaikka kuinka monta levyä uuteen formaattiin ja tähän puoleen tuntiin sisältyy siirto tikulle.

Siirrän siis valmiin mp4:n ensin tikulle, koska se käy äkkiä. Tikulta siirrän tiedoston koneen työpöydälle ja siitä sitten pilveen ja tämä on hidas vaihe. Yhden levyn mp4-tiedosto on noin 1-1,5 gigaa ja vaikka on nopea kone ja nopea yhteys, niin se siirto vie aikaa. Tosin olen jonkin verran siirtänyt videoita myös Applen koneella, joka on niin paljon parempi kuin pc-kone, että se käy siinä selvästi nopeammin.

Tuossa kuvassa näkyvä dvd on järjestynumero 43, mutta olen myös jo parin vuoden ajan siirtänyt kaikki videoimani kotijutut sekä levylle että mp4:ksi ja niinpä kopioituja tarinoita on ainakin 60 - ehkä enemmänkin.

*******

IT-alan kehitys on joka suhteessa mennyt hillitöntä vauhtia eteenpäin. Tietokoneiden alkuvaiheessa talletettiin omia juttuja lerpulle tai korpulle ja jos en väärin muista, niin niiden koko oli jotain yhden ja kahden megan välissä. Muistitikut ovat hiljalleen kehittyneet ja tällä hetkellä minulla on aivan uskomaton tikku tuossa näitä videoita varten. Sen koko on nimittäin 256 gigaa. Ajatelkaa - tuohon pieneen tikkuun saa helposti mahdutetuksi 200 tuntia itse kuvattua videota tai aivan käsittämätön määrä itse äänitettyä musiikkia. Enää ei tarvita monia eri laitteita ja vempeleitä, jotta saadaan systeemit näkymään - taskuun ne kaikki jutut mahtuvat. O tempora...

video2.jpg