Tämä kulunut vuosi oli minulle suuren päätöksen vuosi. Heti pian joululoman jälkeen sanoin Jarmolle (rehtori, ei veli), että jään syksyllä eläkkeelle eli pitkä ura tulee päätökseen. Lopullisen päätöksen tein sitten helmikuussa, kun jätin virallisen eroanomuksen kunnsan sivistystoimeen.

Tammikuu
Vuosi vaihtui Jyväskylässä kavereiden luona. Sieltä pyyhällettiin toisille kavereille Jaalaan ja sitten alkoikin hiljalleen arkiaherrus. Kävin katsomassa Star Wars-leffan. Vielä ennen koulun alkua kävin studiossa värkkäämässä biisiä, joka sittemmin päätyi Spotifyhyn ~ Muistan. Muuten tekemiset olivat arkisia. Kuoro ja kreikan tunnit jatkuivat. Thromos laitettiin levolle, koska Markun ja minun elämään ja tekemisiin alkoi huhtikuulle suunniteltu teatteriesitys, Heinähattu ja Vilttitossu, vaikuttaa vallan runsaasti. Hieman pääsin myös hiihtelemään.

Helmikuu
Vapaa-ajastani mammuttiosa kului tulevan näytelmämme hyvin vaikean musiikin äänitykseen. Lopulta koko musan äänitykseen kului aikaa uskoakseni kymmeniä tunteja - eipä tullut lasketuksi. Lumihommia piti tehdä jonkun verran, mutta ei mitenkään paljon. Hiihtelin hieman, laulutreenit kuoron kanssa toki jatkuivat ja kävin myös kreikan tunneilla. Kävun Nordiksella katsomassa lätkää, jota tosin näin myös telkkarista, koska minulla oli ruutupalvelu, josta näki kaikki liigamatsit suorana. Olympiakisat Koreassa vievät toki aikaa jonkin verran, mutta aikaeron takia en pystynyt seuraamaan kisoja täydellä teholla. Toki Niskasen kultahiihto ja jääkiekko tuli kokonaisuudessan katsotuksi. Pitkään meillä palvellut papukahvinkeitin särkyi ja siitä seurasi suorastaan suru. Etsiskelin uutta keitintä, mutta sopivan kokoista ja hintaista ei oikein meinannut löytyä. Hiihtoloma vietettiin kotinurkissa. Sain loppuun urakan, jonka aikana katsoin kaikki kotivideot, jotka olin filmannut 50-vuotispäivieni jälkeen ~ niitä oli lähes sata. Marraskuussa aloitin enkä tietenkään katsellut niitä joka päivä - aina silloin tällöin.

Maaliskuu
Kerroin työkavereille jääväni eläkkeelle - eivät puhjenneet aplodeihin. Juhlimme Laurin ripille pääsyä. Kävimme Kotkassa tapaamassa Irmelin sukulaisia ja toki piipahdimme haudoilla. Suuri osa ajastani kului näytelmän treeneihin ja toki myös Kamarikuoron kuvioihin. Kreikan tunneille en oikein ehtinyt enkä jaksanut. Kuoro esiintyi kirkossa sekä konsertoiden että myös jumiksen kuorona pääsiäisen aikana, joten sitäkin puolta siis harrastelin. Maaliskuu oli kohtuullisen kolea, etenkin yöt olivat kylmiä eikä kevät mitenkään liian aikaisin yrittänyt tulla riehumaan. Koko perhe kävi syömässä meillä pääsiäisen aikaan.

Huhtikuu
Kuu alkoi koleasti ja jopa lunta tuli reippaanlaisesti. Kävimme Nokialla tapaamassa ranskalaisia kavereitamme ja palatessamme löysimme Ideaparkista uuden papukahvinkeittimen, joka maksoi paljon, mutta on sen arvoinen. Heinähatun ja Vilttitossun esityksiä meillä oli kahtena viikonloppuna ja sitten se juttu oli finaalissa. Kertaheitolla korkealta alas. Näytelmä vaati yhden suuren uhrauksen, koska näyttelin osan matkaa naista ja siksi parta oli ajettava pois. Thromos aloitti juhlakonsertin treenin välittömästi näytösten lopettamisen jälkeen, koska syksyllä oli tuleva yhtyeemme 20-vuotisjuhla. HIFK vei pronssin liigalätkässä, mutta ehkä se nyt sitten oli pienehkö pettymys. Parempi kuitenkin kuin jäädä kokonaan ilman. Aloimme käydä Vanjärven lintutornilla kyttäämässä lintuja ja olihan siellä elämää - satoja joutsenia, kurkia ja muita matkallaan levähtäneitä muuttajaisia. 

Toukokuu
Keli oli edelleen aika viileää ja pieni pelko alkoi suorastaan hiipiä rintaan, että oliko tulossa kolmas peräkkäin kolea ja ikävä kesä. Vielä vappuna oli aika hailakkaa, mutta sitten yhtäkkiä tuli lämpöä oikein kertarytinällä. Pääsimme kerralla pihahommiin ja sitten kävi niin, että heitin talviturkin Penikkalammella 12. toukokuuta, mikä on takuulla ennätykseni. Äitienpäivänä kävimme Irmelin siskonpojan kuoron keikalla ja syömässä kreikkalaisravintolassa. Minna ja Markku täyttivät yhteensä sata vuotta ja juhlistimme sitä ja sitten veljeni tytär meni naimisiin Jyväskylässä ja kävimme vielä sitäkin juhlistamassa. Minulle oli järkätty eläkkeellelähtöjuhlat, missä sain kuulla syvästi rakastamani Nisse-polkan ja kauniin sovituksen Rauno Lehtisen biisistä "Muuttuvat laulut". Vielä juhlimme Martti Kilpeläisen 75-vuotispäivää ja musiikkineuvokseksi julistamista konsertoimalla Vihdin kirkossa. Viimeinen virkaviikkoni meni harakoille, kun loukkasin lonkkani pihatöissä ja jouduin kulkemaan jopa keppiin nojaten. 

Kesäkuu
Pidin kuulemma kauniin ja liikuttavan puheen kevätjuhlassa - kierros päättyi siihen, mistä se alkoi eli Kirkkoniemen (silloin 1982 Niuhalan) koulun nurkille. Yllättävää, että en tavallaan sitä surrut, aika oli täysi ja sillä piste. Ilta vietettiin juhlien ja saunoen miesporukalla Mikon mökillä. Ensimmäisen lomaviikon lopulla ajoin Kivijärvelle yhdeksi yöksi ja sieltä sitten OKL:n vuosikurssimme tapaamiseen Jyväskylään, mistä sitten yötä vasten kotiin ja samana päivänä sitten lensin Santorinille. Siellä vietin perinteiseen tapaan viikon ajellen mopolla, uiden, lukien, nauttien lepposista päivistä ja lämmöstä. Kreikasta palattuani kävin miksailemassa Kadun-biisin loppukuntoon. Kävin Helsingissä ostamassa Irmelin minulle lupaaman eläkelahjan - Martin-kitaran, joka on sikamaisen hieno instrumentti. Juhannusaattona lauloimme (Kamarikuoron pikkuporukka) iltakonsertin kirkossa ja soitin myös Myrskyluodon Maijan pianolla Kaisa-Leenan soittaessa samalla urkuja. Aattona tuuli aivan sairaasti ja oli kylmä. Irmelillä oli juhannuksen jälkeen kaksi viikkoa lomaa ja kävimme eka viikolla Kotkassa tapaamassa sukulaisia ja toki haudoillakin. Emmakin oli matkassa. Ilmatkin taas lämpenivät ja pääsimme uimaan. Näytelmän takia olin siis joutunut ajamaan partani ja sen trauman jälkeen en ollut koskenut partakoneeseen moneen viikkon ja niinpä aloin hiljalleen muistuttaa metsän peikkoa, mistä sain hieman kuulla.

Heinäkuu
Heinäkuun ensimmäisenä päivänä kävimme retkellä Nuuksiossa - oli hieno päivä. Perustin yhden miehen bändini - Oldman's old music ja aloin treenailemaan ja laulelin muutaman biisin Facebookin streamissä. Käytiin Ismo Leikolan papatusta kuuntelemassa ja sitten olimmekin muutaman päivän Tallinnassa. Tallinnan jälkeen lähdimme käymään Kivijärvellä, missä juhlimme enoni 85-vuotispäivää.  Irmeli oli sitten kaksi viikkoa töissä ja minä pääasiassa oleilin ja musisoin. Sitten, kun Irmeli taas pääsi vapaalle kolmeksi viikoksi, vietimme viikonloppua yhdistyksemme Lipetti-mökissä, jonka vastuusta minä sitten luovuin kuun lopussa. Heinäkuun viimeisen kokonaisen viikon olimme maanantaista torstaihin Ahvenanmaalla kerrassaan mahtavan sään hellitteleminä. Kuun viimeisen viikonlopun minä olin sitten Kamarikuoron reissulla Virossa, missä helteilimme aika ankarasti. Jyväskylän ystävämme tulivat meille viimeisenä päivänä ja menimme sitten Lipettiin siirtämään minut virallisesti eläkkeelle.

Elokuu
Elokuun eka päivä oli sitten virallisesti eläkkeellesiirtymispäiväni, mutta saman tien siirryin takaisin työelämään. Jo heinäkuussa Haimoon koulun rehtorin kanssa oli tullut puheeksi, että tuossa Pohjois-Vihdissä sijaitsevassa pikkukoulussa on 16 viikkotunnin resurssiopen paikka vapaana. Minä sitten hetken harkittuani lupasin mennä sinne ja kävin heti 1.8. sopimassa Anne-rehtorin kanssa tehtävistäni. Sopimus on kokovuotinen eli kestää ensi heinäkuun loppuun saakka. Elokuun alussa kävimme Paavo-Pekan kanssa Kivijärvellä parin yön reissulla. Lainasimme veljeltäni mökkiä ja saimme nauttia tosi lämpöisestä olosta. Irmelin ja myös minun viimeisen lomaviikon aloitimme viettämällä päivän Helsingissä. Siihen sisältyi Harakka-saari, ruokailu ja Linnanmäki. Hieno ilma oli tietenkin. Koulu alkoi 8. päivänä ja hyvin äkkiä pääsin rytmiin kiinni ja oppilaat alkoivat jo kysellä minusta ja tekemisistäni. Koulu on aika pieni ja jo eka viikolla opin tuntemaan monta oppilasta nimeltä. Perinteiseen tapaan Thromos oli laulamassa juhlaviikkojen Kuoro goes kapakka-illassa. Kahdessa paikassa veisasimme. Viikko koulun alkamisen jälkeen vietin taas studiossa pitkän iltapäivän, kun aloimme äänittää yhtä biisiäni ihan oikeiden soittajien kanssa. Sain houkutelluksi Kimmon rumpaloimaan ja koska hän oli jo kuullut koneella tehdyn version, oli hänen suhteellisen helppo soittaa Unohda-biisin komppi ja siitä se sitten lähti. Vihdin Vuosisatamarkkinat jäivät minulta aika lailla väliin, koska Thromosta ei kysytty keikalle eikä siellä muutenkaan ollut mitään sellaista, mikä minua olisi kiinnostanut. Kävimme vielä retkellä elokuun viimeisenä viikonloppuna Salmissa. Koska uudessa työssäni minulla ovat maanantait vapaat hurautin Helsinkiin ja kävin ostamassa digipianon.  Sitten olikin aika siirtyä syksyn puolelle. 

Syyskuu
Old man's old music esiintyi eka kertaa livenä julkisesti ystäviemme mökin vihkijäisissä. Taisin laulaa kolme laulua ja sain kiitosta jopa erittäin yllättävältä taholta. Syyskuun ensimmäisen viikonlopun lauantaina ajoin Tampereelle katsomaan Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaottelua, jota sitten seurasin yhdessä serkkuni Jukan kanssa. Se kannatti, sillä vuosikausiin ensimmäistä kertaa miesten ottelu meni tiukille ja lopulta viimeisessä lajissa suomalaisjuoksijat ratkaisivat pelin edukseen. Yön pimeydessä sitten huristelin kotiin. Emma ja Aksu viettivät yön meidän pihassa Irmelin kanssa ja tarkenivat kuulemma mainiosti. Harrastustoiminta alkoi aktiivisesti eli Thromos, Kamarikuoro ja kreikka. Kävimme Helsingissä katsomassa huikean Kinky Boots-musikaalin ja jopa minunlaiselle antiteatteri-ihmiselle kokemus oli positiivinen. Kävin sitten kuun puolivälissä Tallinnassa Pappiksen näytelmäporukan kanssa, mikä oli jälleen kerrran oikein mukavaa. Sain loppuun kesällä aloittamani ruotsinkielisen kirjan "Pappa's pojke". Kävin silmälääkärissä, joka totesi, että tarvitsen uudet (kalliit) lasit. Niiden hankinta oli kyllä onnistunut, koska ne ovat kuulemma tosi hienot. Vielä ehdimme käydä kuuntelemassa Tapiolassa Club for fiven "Kirka-biisien" konserttia ja kun syyskuu oli taputeltu, lähdimme viikoksi Kreetalle, Paleohoraan.

Lokakuu
Kuun ensimmäinen viikko hujahti Kreetalla kivassa pienessä kylässä. Siitä sitten palattuamme oli viikko koulua ja sitten syysloma. Minä kävin loman aikana Kivijärvellä, missä kävin Jarmo-veljen kanssa juhlimassa 90-vuotista Paavo-ystäväämme. Kerttu täytti myös vuosia ja hänen synttäreillään kävimme niin ikään. Ahkeroimme Kamarikuorossa sekä Viernen Messe Solennailen että Bachin Jouluoratorion kanssa. Thromos puolestaan ahkeroi lokakuun lopussa pidetyn 20-vuotisjuhlakonsertin kanssa. Se sujui lopulta hyvin ja kuulijoitakin oli oikein mukavasti. Kävimme vielä katsomassa kahden miehen teatteriesityksen, "Kiviä taskussa", mikä oli aivan huikea juttu. Suorastaan uskomaton, mutta se onkin pyörinyt tosi kauan - yli kymmenen vuotta. 

Marraskuu
Marraskuun ensimmäinen viikonloppu on perinteisesti pyhäinpäivä. Silloin muistellaan kuolleita läheisiä ja se myös tarkoittaa sitä, että seurakunnan kuorolaisilla on tekemistä. Lauloimme pyhäinpäivän jumiksessa muutaman laulun ja on pakko myöntää, että osuuteni jännitti enemmän kuin mikään Thromos-keikka. Lauloin nimittäin yhden soolon erääseen Edvard Griegin sävellykseen ja enhän minä enää aikoihin ole laulanut klassisella tavalla. Kevyessä musassa ja mikrofonin kanssa ja toisaalta kuororivissä ääni tehdään ihan eri tavalla kuin sooloa laulaessa. No, se meni lopulta hyvin. Samana iltana kävimme Markun kanssa Järvenpäässä kuuntelemassa The Mersey Beatlesia, joka eisttää Beatles-musiikkia niin tarkasti kopioiden kuin mahdollista - vaatteita, ilmeitä, hiusten malleja myöten. Hieno konsertti. Seuraavana päivänä esitimme vielä Viernen Messe solennaillen eli kovin musapitoinen viikonloppu. Isänpäiväviikonloppuna kävimme perjantai-illan retkellä Lahden Sibelius-talossa kuuntelemassa Juha Vainion sanoittamia lauluja yhdessä Irmelin serkun ja hänen vaimonsa kanssa. Isänpäivälahjaksi lapset hankkivat minulle Martinin merkillä varustetun nahkaisen kitarahihnan. Haravointijätteitä vein jäteasemalle noin 25 säkillistä ja kyllä tuonne pihaan vielä jäi jonkin verran lehtiä kevättä odottamaan. Oldman's old music teki kunnon keikan yksissä pikkujouluissa. Vielä käytiin marraskuun viimeisenä viikonloppuna katsomassa Vaahteramäen Eemeli Vihdin teatterissa. 

Joulukuu
Joulukuun ensimmäinen viikonloppu oli ensimmäinen adventti ja sehän tarkoitti sitä, että oli Hoosiannan aika. Jouduin kyllä sitä ennen käymään lauantaina Helsingissä salibandyturneella, kun Artturin kyyti peruuntui ja hänet piti jotenkin saada sinne Hesaan. Siinä sivussa meni kaksi muutakin poikaa. Hoosiannaa ja muutakin laulelin siinä jumiksessa sunnuntaiaamuna Kamarikuoron kuvioissa. Kävin taas studiolla tekemässä Unohda-biisin loppuun ja sitä sitten työstetään enää lähinnä miksaten ja masteroiden joskus, kun on sen aika. Ylioppilasjuhlatkin saatiin viettää tuossa lähinaapurissa. Oldman kävi yksillä itsenäisyysjuhlilla pienellä keikalla. Siinä sitten itsenäisyysjuhlan jälkeisenä viikonloppuna käytiin Helsingissä Irmelin vanhemman siskonpojan lasten juhlissa. Kamarikuoro treenasi jo entistäkin vahvemmalla pieteetillä ja varmistaakseni osaamiseni, nauhoitin vaikeimmat osat ja treenasin sitten konserttiin asti nauhoituksen kanssa. Kävin säestämässä nykykouluni joulujuhlan, mutta muuten en osallistunut juhlan tekemiseen.  Viikkoa ennen Bach-konserttia meillä oli orkesteritreeni kirkossa ja saman päivän iltana kävimme Club for fiven joulukonsertissa. Seuraavana päivänä olin soittamassa kahteen tilaisuuteen täyteen ahdetussa kirkossa Kauneimpien Joululaujen suurorkesterissa ja myös  Thromos esiintyi. Viimeinen kouluviikko sujahti näppärästi. Ostin suurikalvoisen mikrofonin ja sitten vaan valmistauduimme jouluun. Bach-konsertti oli kaksi päivää ennen aattoa ja sai kirkon käytännössä täyteen ja vielä onnistuikin hienosti. Joulu vietettiin perinteiseen tapaan.  Kaikki lapset kävivät ja meillä oli lyhyt hetki, kun vain meidän omat lapset olivat kolmestaan paikalla meidän lisäksi. Kuin silloin joskus kauan sitten. Joulun pyhien jälkeen pysyttelimme aika rauhassa kotona ja minä kävin pitkillä kävelylenkeillä ja Irmeli salilla. Vielä ehdin HIFK:n viimeiseen kotimatsiin ennen uutta vuotta. Uuden vuoden aattona meillä oli kavereita kylässä ja siinä se sitten oli ~ vuosi 2018.