Olen tässä yhtenä jos toisena talvena odotellut, että jospa se tulisi. Viimeksi kuluneina vuosina on aika lailla ollut sellainen meininki, että meillä on ollut pitkä, pimeä ja vielä pimeämpi syksy. Sitten on vähän aikaa jotain höytyvää ollut maan pinnalla ja lämpötilat jossain nollan tienoilla eikä varsinaisesti kunnollista talvikeliä ole täällä Etelä-Suomessa ollut.

Lunta on ollut joulun pyhistä vähintäänkin nimeksi ja nyt viime viikon pyryt toivat jo ihan kunnollisen näköisen lumipeitteen. Peltojen kyntöuratkin ovat monin paikoin peittyneet ja tässä kuvassa näkyy tuossa keskellä moottorikelkan jäljet eli sen verran sitä nyt on, että silläkin härpättimellä pääsee päristelemään.

DSC_0009.jpg

***********

Eilen oli upea päivä, joskin aika viileä. Lauantain pikku pakkanen vaihtui jo melko likelle kymmentä astetta, mikä ei tietenkään ole paljon yhtään mitään, mutta kun se ryydittyy pienellä pohjoistuulella, niin kyllähän se viileältä tuntuu - tai siis rehellisesti sanoen kylmältä. Kävin sekä lauantaina että sunnuntaina hiihtämässä ja se mitä on ilolla todettava, niin tämä lumimäärä on riittänyt mainiosti Nummelanharjun ratojen saamiseksi huippukuntoon.

nla1.jpg

En enää millään pääse vastaaviin hiihtolukemiin kuin 2010-luvun alussa, jolloin parhaimmillani kiersin Nummelanharjua 1000 kilmetrin verran. Nykyään olen tietenkin hitaampi ja olisihan tuohon kilometrimäärään pääsemiseksi pitänyt päästä suksille jo marras-joulukuun vaihteessa, mutta kylläpä nuo suorituspaineet ovat hiljalleen hävinneet kokonaan. En aseta mitään tavoitetta hiihtomäärille, vaan käyn suksimassa sen, mitä ehdin, jaksan ja viitsin.

nla2.jpgnla3.jpg

**********

Kyllähän tämä tavlinen luonto on kaunis. Se, että tähän vuodenaikaan voi olla sairaan kylmä, on sitten kokonaan toinen juttu. Kuvasta eikä myöskään videosta näy, että usein tällainen kaunis tammikuinen päivä on todella vilpoinen. Ei niinkään meillä täällä etelässä, mutta kyllähän Itä- ja Pohjois-Suomessa voi äärimmillään olla aika karua. Jos viima käy pohjoisesta ja pakkasta on yli kaksikymmentä, niin onhan siinä kestämistä.

DSC_0020.jpg

********

Vaan oli miten oli, niin tämä lumi tuo tullessaan valoa, joka muutenkin tähän aikaan on lisääntymään päin ja itse asiassa aika vauhdilla. Alkuviikosta kaamos päättyi Utsjoella ja meillä oli nyt sunnuntaina valoisa aika kahdeksan minuuttia enemmän kuin perjantaina eli hyvää vauhtia kohti kevättä olemme menossa.

DSC_0005.jpg