Meillä on yksi tarpeellinen tulipesä kotona. Se on saunan kiuas. Aikanaan tätä taloa ostaessamme ihastuimme siihen ajatukseen, että meillä on puilla lämmitettävä sauna ja kyllähän se etenkin ensimmäisen täällä asutun vuoden aikana olikin erittäin kovassa käytössä. On meillä sitten siinä vieressä takkahuone, mutta se on jotenkin sellainen, että ei siinä oikein viihdytä ja niinpä siinä ei ole poltettu yhtään puita moneen vuoteen. Siellä on kyllä sellainen köyhän miehen takkatuli usein ~ muutama kynttilä.

Saunomme kerran tai kaksi viikossa ja käytännössä aina viikonloppuisin. Hyvin, hyvin, hyvin harvoin olemme enää lämmittäneet sitä keskellä viikkoa - ei vaikka ulkona olisi ollut tosi kylmä ja takana joku lenkki kävellen tai hiihtäen. Joku sellainen aina valmis kiuas olisi tietenkin tuollaisina hetkinä hyvä juttu, mutta kun ei ole sellaista, niin eipä sitä kaipaile.

Puita pitää sitten toki aika ajoin hankkia. Minä pidän lehtipuista eli leppää, koivua tai haapaa tai sitten niiden yhdistelmiä. Kyllähän sauna lämpiää havupuillakin, mutta minulla on se hartsiallergia, niin vältämme noita pihkapuita.

Kaiken tämän lumisotkun keskelle piti sitten vielä tilata puita. Sikäli hyvä juttu, että myyjä toi edullisesti puut pihaan ja kippasi ne tuohon talon päätyyn. Selkäni on ollut hieman vastahankainen etenkin kyykkyyn menemiselle ja niinpä päätin kutsua lapsityövoimaa eli Essin pojat hieman auttamaan.  No, hehän tulivat ja olisiko tähän touhuun kulunut noin 15 minuuttia ja puut olivat suojassa. Hyvin maistuivat pojille berliininmunkit, keksit ja limsa työpalkaksi. Saunaankin pääsevät joskus tässä kevään aikana.

puupojat.jpg