Olen tässä viime aikoina lähetellyt ystävilleni Skotlantiin ja Kreikkaan kuvia armaan kotomaamme upeista, kirkkaanvalkoisista hangista. Vaatimattomat tarinani parhaimmillaan yli kahdenkymmenen ja jopa kolmenkymmenen asteen pakkasista saavat nuo eteläisemmän ilmaston ihmiset kauhistelemaan, mutta mehän toki tiedämme, että ei se niin kauheaa ole. Kreikassa pysyvästi asustelevat suomalaiset kertovat niin ikään kamalia tarinoita heidän talvensa pahimmista ajoista. Siellä päin maailmaa asuntoja ei ole eristetty, ei ole tuulikaappeja eikä moninkertaisia ikkunoita ja niinpä viileällä ilmalla veto on melkoinen. Kun samaan aikaan jatkuva kosteus hiipii joka nurkkaan ja kun lämmityskuviot ovat hyvin vaatimattomia, ei tuo kreikkalainen (eikä muukaan eteläeurooppalainen) ilmasto aiheuta kateutta. Keskuslämmitystä ei käsittääkseni juurikaan ole ja sähkö ja muutkin energiamuodot ovat suhteellisen kallita ja niinpä siellä ei lämmitetä asuntoja kovinkaan innokkaasti. Lohduksi voi toki todeta, että ne tosi viileät ajat ovat Kreikassa hyvin lyhyet ja esim. eilen jossain päin Kreikkaa oli Facebookin päivityksessä tarinaa reippaan parinkymmenen asteen lämmöstä.

Brittein saarilla talvet ovat pitempiä ja siellä kosteus samalla tavalla hiipii rakennuksiin sisälle. Siellä nyt kuitenkin lämmitetään ja asunnotkin ovat eteläeurooppalaisiin verrattuna paremmin eristettyjä, mutta kyllä siellä herkästi paleltaa. Ei se ihme, että kaikkialla brittilässä käydään mielellään lämpimissä pubeissa hankkimassa sisäistä villapaitaa.

 **********

Vaan meillä sitä nautitaan kauniista lumikerroksista ja istutaan pääosin sisällä lämpimässä. Oli sitten kylmä tai vielä kylmempi, niin suurin osa suomalaisten asumuksista on erittäinkin hyvin talviasumiskelpoisia. Toki poikkeuksiakin on enkä osaa mitään määriä kertoa, mutta kyllä jotkut ihmiset asuvat melkoisen viileissä olosuhteissa puhumattakaan asunnottomista. Näitä marginaalieroja toki on.

tavli2.jpg

Se, miten itse kukin talvensa kokee, on tietenkin hyvin subjektiivista. Olisi ihan typerää mennä sanomaan, että suomalaiset rakastavat talvea. Nimittäin moni ei todellakaan rakasta pimeyttä eikä viileyttä/kylmyyttä. Kyllähän tuota puhdaslumista ja aurinkoista kuvaa on kiva katsella, mutta totuus oli melkoisen viiman ryydittämää. Tie on puhtaan valkoisen lumen peittämä, mutta autolla sitä oli paha ajaa ~ urat ohjasivat melkoiseen sivuliikkeeseen.

Kaunis lumi houkuttelee ihmisiä ulos hiihtelemään ja laskemaan mäkeä. Tämäkin on aika sterotyppinen väittämä. Tiedän ihmisiä, jotka eivät todellakaan halua hiihtää eikä varsinkaan vanhemmille ihmisille mäenlasku ole mikään elämän suuri ilo. Totuutta on sekin, että siellä tulee kylmä. Vähintäänkin kasvot, sormet ja varpaat palelevat enemmän tai vähemmän, jos on pakkasta ja pienikin viima. On se silti kaunista.

talvi1.jpg

*********

Tässä on viime aikoina sadellut aika paljon eikä siitä ole hirveästi ollut haittaa. Lumitöitä on saanut tehdä jatkuvasti, mutta kun tuo lumi on ollut hötöistä pakkaslunta, niin sen lapioiminen ja kolaaminen ovat olleet hyvinkin keveitä hommia. Eilen illalla kävi suojan puolella ja se nyt sitten vaikeuttaa kyllä ainakin kasojen siirtelyä ja niitä nyt piisaa aika lailla. Tuosta pydän päällä olevasta kasasta voi hyvin päätellä, että onhan tuota tullut.

talvi3.jpg

******

Loppuviikosta meitä varoiteltiin ihan infernaalisen lumimyrskyn saapumisesta. Toki lunta tuli ja sitä tuli melkoisen tuulen ryöpyttämänä, mutta ihan aikuisten oikeasti se ei ollut kovinkaan kummallista. Ei eilen tarvinnut tehdä kuin yhdet lumityöt eikä siihen mitenkään paljon kulunut aikaa. Se, mihin tästä lähitulevaisuudessa satavat lumet saa kasatuksi, on melkoinen kysymysmerkki, vallankin jos tuota tuotetta vielä kovin paljon satelee, mutta se on sitten tavalla tai toisella ratkaistava. Ensi kuussa se joka tapauksessa alkaa sulaa ~ hitaasti tai nopeasti, mutta kolmen kuukauden päästä nämä lumet ovat pelkkiä muistoja.

lumiduuni1.jpglumiduuni2.jpg