Jos tässä nyt lähtisi kylmiltään kyselemään tuonne kylälle, että kukas se Runeberg olikaan, niin ehkä vastausten kirjo olisi hieman leveä. Toki aika monet tietäisivät hänen olleen runoilija tai kirjailija tai joku kirjoittaja, ehkä joku ajattelisi hänen olleen joku valtiomies tai opettaja. Lönnrotiin hänet on usein sekoitettu - ainakin minun työurani aikana. En tiedä, vaikka joku ajattelisi hänen olleen leipuri ~ viittaan torttuun.

Tuosta listastani on kuitenkin otettava muutama ammatti, koska hän todellakin oli runoilija, opettaja ja toimittaja sekä professori. Hän toimi Helsingin yliopistossa mm. kaunopuheisuuden dosenttina. Runeberg syntyi vuonna 1804 ja kuoli 1877. 

Häntä pidetään Suomen kansallisrunoilijana, mikä on varmaankin ihan oikea määritelmä. Johan Ludvig kirjoitti monenlaisia runoja ja tarinoita ja artikkeleita, enkä ala niitä tässä luettelemaan, mutta on hyvä tietää ainakin kaksi asiaa. Ensimmäinen on Vänrikki Stoolin tarinat ja toinen on runo Maamme-laulu. Ken tuntee nyt kiinnostusta, voi etsiä vänskän tarinat ja lukea ja Maamme-laulunhan kuta kuinkin kaikki osaavat. Tosin harva suomalainen osaa koko Maamme-runoa, koska se on paljon tunnettua kansallislauluamme pidempi. Runebergin runossa on yksitoista säkeistöä. On vielä huomioitava, että sekä "Oi maamme, Suomi" ja Vänrikki Stoolin tarinat, kuten kaikki Runebergin kirjoitukset olivat alunperin ruotsinklielisiä, koska hän ei osannut  suomea mitenkään erikoisesti. Hän kyllä vietti yhden elämänsä vuoden Saarijärvellä kotiopettajana ja varmaankin oppi siellä jonkin verran suomea, mutta ei niin paljon, että kirjoittaminen olisi onnistunut.

Monet herkuttelijat (incl. me myself) tuntevat luonnollisesti Runebergin tortun. On mahdollista ja jopa todennäköistä, mutta ei aivan varmaa, että leivoksen keksi Johan Ludvigin vaimo, Fredrika. Joka tapauksessa runoilija halusi jossain vaiheessa joka aamu aamiaisensa yhteydessä tortun ja tilkkasen punssia (= makea alkoholijuoma). Sitä saa Suomessa yleensä tammikuusta helmikuun alkuun saakka, mutta monessa Porvoon kahvilassa ja leipomossa se on ympärivuotinen myyntiartikkeli.

Siis kokonaisuudessaan kehoittaisin ihmisiä muistamaan Runebergistä puhuttaessa Vänrikki Stoolin tarinat, Maamme-laulun, ruotsinkielisyyden ja tortun sekä sen, että herra eli 1800-luvulla.

Nyt syön tortun...

ruunewberi.jpg