Aloitin kuoroharrastuksen ihan tosissani OKL:n aikaan Studiokuorossa joskus 1980, mutta olin toki laulanut jo aiemminkin. Itse asiassa lukiossa meillä oli pieni kuoro ja sitten armeijassa, missä lauloimme itsenäisyysjuhlassa Suomen täyttäessä 60 vuotta. Jossain vaiheessa treenailin Kivijärven mieskuorossa, mutta se oli vain hetken kokeilu ja jo silloin tajusin, että mieskuoro ei ole minun juttu. OKL:n musiikin erikoistumiskurssilla meillä oli tietenkin treenikuoro, jota johdimme vuoronperään ja lauloimme toki siinä.

Muutimme Vihtiin 1982 ja aloin heti laulaa Kantaattikuorossa. Olin välillä pois siitä pahimpien ruuhkavuosien aikaan, mutta sitten 90-luvun aikana taas palasin ruotuun. Jossain siinä vuosituhannen vaihteessa Pike perusti Produktiokuoron, jossa lauloin käytännössä koko ajan siiheksi, kunnes johtajamme jäi eläkkeelle muutama vuosi sitten. Kirkkokuorossa laulelin varmaan vajaan kymmenen vuotta tuossa 50 ikävuoteni molemmilla puolilla. Thromos oli alunperin laulu- ja soittoyhtye, mutta 2010-luvun alussa muutimme hommat käytännössä kokonaan a cappellaksi eli kuorojuttuhan sekin on, vaikkakin tosin pieni ja paremminkin lauluryhmä. Tammikuusta 2009 alkaen aloin sitten johtaa Viihdekuoroa, jota sitten jatkoin muutaman vuoden. Kaksi vuotta sitten aloin laulaa Vihdin Kamarikuorossa. Onhan tuota touhua ollut.

Tässä vuodenvaihteen jälkeen, varmaankin tammikuun puolivälin hujakoilla, minulle tuli yllättävä pyyntö, kun sain hätäkutusun kuoronjohtajaksi. Entinen Viihdekuoro, nykyään Hiiden Laulu, oli vailla johtajaa tämän kevään ajan ja kun he olivat pähkäilleet, mistä saisivat liiderin, niin muistivat minut. Aluksi oli tarkoitus vain hoitaa pari treeniä, mutta lopulta siitä tuli koko kevään mittainen pieti ja tähtäimenä konsertti toukokuussa.

Homma on toki minulle tuttua eli eihän siinä mitään. Mennään stemma kerrallaan ja laitetaan paketti yhteen ja kyllä siitä tulosta tulee. Kevään konserttibiisit ovat hyvin vaikeita, mutta olemme päässeet hyvin eteenpäin ja tällä hetkellä lähes kaikki tulevan konsertin biisit ovat muistissa ja homma etenee. Treenejä varten olen soittanut  stemmat erikseen Cubaselle ja aika paljon olemme nyt pystyneet toimimaan niin, että minä laitan äänityksen päälle ja pystyn seuraamaan ja johtamaan porukkaa tarvitsematta keskittyä pianosäestykseen.

kuoro.jpg

**********

Pientä harmia on nyt tuottanut korvien kunto. Minulla on joltinenkin herkkyyskausi enkä oikein kestä ääniä, mutta sen olen nyt onnistunut hoitamaan pitämällä kuulosuojaimia. Ne päässä voi soittaa pianoa ja kuunnella kuoroa, mutta ei laulaa. Laulaminen minulla onkin nyt ongelmana, kun en kykene veisaamaan ollenkaan. Se tavallaan sattuu korviin tai ei oikeastaan satu, mutta on jotenkin hullusti epätasapainossa. Odottelen rauhassa - minkäs tässä muuta voi.

Kuoron liidaaminen on mukavaa ja toki asiaan vaikuttaa, että porukka on tavattoman kivaa. Joka kerta me saamme jotain aikaiseksi ja eiköhän tässä saada homma valmiiksi sitten toukokuuksi. Sitä konserttia en tosin johda, mutta olen siellä pianon kimpussa.