Nyt kun kevään aurinko jo paistaa korkealta, joskaan ei mitenkään lämpimästi, niin tässä alkaa hiljalleen miettiä kesän juttuja. Minä pääsen lomalle heti kesäkuun alussa, mutta Irmeli vasta vähän myöhemmin. Koska minä olen ohuesti Kreikka-suuntainen ja rouva taas ei niinkään, niin nyt olen jo viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden ajan lähtenyt omassa seurassani käytännössä heti koulujen päätyttyä Santorinille.

Santorini on paikka, missä viihdyn itsekseni. En joudu millään muotoa koluamaan kohteita epämääräisesti, koska olen nähnyt ne kaikki ja näin voin vain rentoutua kaikessa rauhassa lukien ja mahdollisesti kulkien joissakin kohteissa.

Asetun perinteiseen tapaan Kamariin ja jo varmaankin viidettä kertaa Hippocampukseen. Hyvä, pieni perhehotelli, jossa on loistava aamiainen ja mukava henkilökunta. Se sijaitsee erittäin hyvällä paikalla ajatellen uintimahdollisuuksia, ruokapaikkoja ja kylällä vaeltelua ja toisaalta se on rauhallinen. Kamarin kohdalla on sekä Mesa Vuono että Profitis Ilias ~ vuoria. Aina siellä jonkin verran tulee käppäillyksi.

kamarin%20ranta.jpg

*******

Santorinilla on näkemistä ensi kertaa saarelle saapuvalle todella paljon. Viikon reissussa tulee hiki, jos mielii nähdä ja kokea kaiken näkemisen ja kokemisen arvoisen. En ala itse hirveästi arvottamaan kohteita, koska ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä, mutta ainahan sitä voi hieman vihjaista.

Thiran kaupunki ahtaine kujineen on ihan ookoo. Siellä on parikin hienoa museota ja aivan käsittämättömän hieno näköala alas calderaan. Onhan se toki saaren ostoskeskus ja sinne saa uppoamaan rahaa, jos ei ole kovin nuukalla päällä. 

thirailta.jpg

*********

Akrotirin niemen päässä on majakka, jonne ei pääse, mutta se on kohteena upea. Noin kymmenen kilometrin päässä niemestä on Akrotirin arkeologinen alue, joka on syvältä maan alta löytynyt kaupunkiraunio ja kun siellä käynnin yhdistää Thiran arkeologiseen museoon, onkin saanut melkoisen käsityksen muinaisajasta Santorinilla.

Mesa Vuonon päällä on muinaisen Thiran rauniot ~ ihan mukava nähtävyys ja siitä saa paljon irti, jos viitsii lukea etukäteen. 

Profitis Iliaan huipulla on luostari ja itse vuorellakin on kiva käydä ihailemassa maisemia. 

***************

caldera.jpg 

Keskellä calderaa on Nea Kamenin tulivuorisaari, joka on kauttaaltaan laavakiveä, mutta joka tapauksessa hyvin erikoinen nähtävyys. Tuossa ylemmässä kuvassa, joka on otettu Thirasta calderaan päin, näkyy hieman Nea Kamenia siinä oikeassa laidassa. Nea Kamenin vieressä on Palea Kameni, jonka yhteen lahteen pulppuaa maan alta kuumaa vettä ja siinä on sitten kohtuullisen kylpykelpoista vettä, johon on tosin sekoittunut maan alta joitain mineraaleja, jotka sitten herkästi pilaavat uimapuvut. Aina siellä kuitenkin kymmenittäin ja sadoittain näkee ihmisiä pulikoimassa.

********

Oia on auringonlaskustaan ja kauniista taloistaan tunnetuksi tullut vanha kylä. Ruokapaikoissa on melkoisen hyvät hinnat, kuten Thirassakin, etenkin jos näkymät ovat merelle ja kohti auringonlaskua.Kyllä sinne joka tapauksessa kannattaa mennä vaikka keskellä päivää tai sitten auringonlaskun aikaan - kyllä sen ihmispaljouden kerran elämässään kestää.

oia_taloja.jpg

**********

Tässä nyt tuli muutamalla sanalla mainituksi tuosta saaresta, mutta paljon jäi kertomattakin. Kaikkein paras kokemus tulee tietenkin siitä, jos menee käymään saarella, mutta esim. Facebookin Kreikka-ryhmästä saa irti vaikka mitä. YouTubessa on tolkuttomasti videoita ja googlettamalla löytää matkakertomuksia. On myös olemassa Kreikka-net ja sieltä niin ikään saa monenlaista vinkkiä.

Siis jos olet menossa ensi kesänä tai syksyllä Kreikkaan, etkä vielä tiedä minne menisit, niin ei tuo Santorini mikään hullumpi kohde ole.