Minulle sattuu ja tapahtuu silloin tällöin, kuitenkin aika harvoin, sanoisinkin, että ei kovin usein ( lue äskeinen lause Sauli Niinistön tapaan) sellainen juttu, että minulle iskee siivousinto. Minulla, kuten kaikilla ihmisillä on vaatteita ja niitä vaan jostain kumman syystä kertyy hyllyille ja laatikoihin enemmän kuin niitä ehtii pitää päällään.

Kun ja jos aletaan tehdä ihan tarkkaa mietintää, niin vaatteiden suhteen ihminen selviää todella vähällä. Kesällä Suomen oloissa riittää jokunen t-paita, pari kauluspaitaa ja parit shortsit ja tietenkin alusvaatteet. Sukkia ei välttämättä tarvitse kuin muutaman kerran koko kesässä, paitsi jos on töissä, mutta esim. itse en viime kesänäkään pitänyt sukkia jalassani kovinkaan monta kertaa. Talvella joutuu toki pitämään hieman enemmän vaatteita valmiudessa, mutta sekin koko juttu riippuu siitä, kuinka paljon pitää seilata sisä- ja ulkotilojen välissä. Näistä syistä johtuen onnistuin siivoamaan buduaarini ( = vaatekaappi) aika tehokkaasti.

***************

Aloitin käytettyjen paristojen laatikosta. Yleensä heitän käytetyt paristot pieneen lootaan, kunhan olen teipannut navat umpeen. Jos isossa kasassa navat pääsevät kosketuksiin, saattaa syntyä melkoista ylimääräistä lämpöä ja reaktiota ja käsittääkseni on jopa syttymisvaara. En tiedä varmaksi, mutta keräyspisteissähän lukee, että navat pitää eristää, ennen kuin ne viedään sinne. Niinpä teippasin nekin, joita en ole ehtinyt/viitsinyt vielä aiemmin teippailla umpeen.

paristot.jpg

***********

Seuraava vaihe oli heittää ja uudelleensijoittaa kaikki asiaankuulumaton roina sinne, mihin ne oikeasti kuuluvat. Osa hyllyilleni kasautuneista tavaroista oli ihan roskakoritavaraa ja osa sitten piti vaan siirtää sellaiseen paikkaan, missä ne olisivat aika hyödyllisiä. Joskus sitä vaan laittaa jonkun kapistuksen ns. väliaikaisesti sellaiseen mestaan, mihin se nyt sattuu mahtumaan ja lopputulos onkin sitten se, että siihenpä jää.  

Patterijutun jälkeen jatkoin tyhjentämällä kaapin kaksi ylintä hyllyä äsken kuvaamallani tavalla. Seuraavaksi sitten vein joka ainoan minulle kuuluvan vaatekappaleen kirjaston lattialle ja tein ns. vaatekeon. Melkoinen kasa.

cloth.jpg

Tuosta kasasta sitten yksitellen siirryin lajitteluvaiheeseen. Osa vaatteista, etenkin vanhoista t-paidoista siirtyi auton pesu- ja puunausosastolle sekä ihan kylmästi roskiin. Kasassa oli paljon paitoja, joita olen käyttänyt viimeksi kuluneet 20 - 30 vuotta (siis minä olen erittäin nuuka, enkä hevin osta uusia vaatteita), mutta jotka ovat joko kutistuneet pesussa tai jostain muusta syystä johtuen jääneet hieman tiukoiksi. Kokeilin jokaista vaatetta erikseen eli tämän kasan kanssa kului aikaa yllättävän paljon. Muutamista paidoista ja shortseista luovuin, pakkasin ne siististi ja vein UFF.n keräykseen. 

Hyllyillä on aika paljon yhteistä kotitavaraa, kuten pöytäliinoja mutta jäihän tuohon toki riittävästi tilaa minun vaatteilleni, kun tosiaan olin onnistunut karsinnassa. Noita joitakin purkkeja ja roinia ja vessapaperirullan toimitin kyllä asiaankuuluville vesille ennen kuin aloin täyttää hyllyjä takaisin.

budu.jpg

*******

Kyseessä oli erittäin vaativa tehtävä, joka vei lopulta kolme iltaa ( toki väliin mahtui tarpeellisia jääkiekkomatseja ja pianonsoittoa), mutta lopputulosta voi ihan kyllä kiitellä näin subjektiivisella tasolla. Sukkalaatikon kanssa askaroin vielä kunnon pieteetillä, koska minulla on liikaa niitä. Hyvänä puolena on se, että käytännössä ne kaikki ovat mustia eli eriparisuus ei haittaa lainkaan.

Kaikki tarvitsemani vaatteet lukuunottamatta juhlatilaisuuksiin puettavia suoria housuja ja pukuja ja pikkutakkeja ovat nyt tässä. Noille kahdelle ylimmälle hyllylle laitan ainakin matkavarustukseen kuuluvan hygylaukun, missä siis on matkahammasharja ja kaikkea sellaista, mitä tarvitsen. Muuten en laita noille hyllyille mitään. Ylimmällä hyllyllä kurkisteleva dödöpurkkikin odottaa siirtymistä uuteen paikkaan.

budu2.jpg