Täh? Mitä tämä otsikko oikein tarkoittaa? Osa varmaan tiesi heti, mutta varmaan aika moni joukossa on vielä asiasta tietämätön.

Lähdetään nyt siitä, että tämä koskee kaikkia ihmisiä sylivauvasta vanhimpaan saakka. Riippumatta siitä, missä päin maailmaa ihminen on ja onko sisällä vai ulkona, niin tästä ei voi välttyä. Se on eräänlainen tapaus, jota ei tarkkaan lasketulla hetkellä huomaa ~ ei näy eikä kuulu mitään, mutta siitä huolimatta se tapahtuu. Tämä tapahtui meillä täällä Suomessa  eilen illalla klo 21.58.

Vernal equinox tulee joka vuosi. Sitä ei voi estää, kuten ei sen pahaa sisarta autumnal equinoxiakaan. Sillä on myös serkut, joita kutsutaan nimellä winter solstice ja autumn solstice.

Me, jotka asumme esim. Suomessa - etenkin Lapissa - tai Siperiassa tai Alaskassa koemme vernal equinoxin ja vallankin seuraavat 6-8- viikkoa erittäin mahtavana ja voimaannuttavana kevääseen sattuvana ilmiönä. Toisin on vaikkapa Australiassa tai Etelä-Afrikassa tai Etelä-Amerikassa, jossa mennään päinvastaiseen. Toisaalta autumnal equinoxista alkaa synkkä pudotus meidän korkeuksilla asuville, kun taas nuo mainitsemani kaukaiset tienoot saavat taas kokea equinoxin ilot.

Siis mitä minä höpötän? No, just höpötän sitä, että tuo outo sanapari tarkoittaa kevätpäiväntasausta. Maapallomme kallistuma aurinkoon päin on sellainen, että meillä on talvella pimeää ja kesällä valoisaa ja mitä kauempana olemme päiväntasaajasta, sitä selkeämmin  valo ja pimeys sitten vuoden aikana tulevat esiin. Kevätpäiväntasauksen kuin myös syyspäiväntasauksen (autumnal equinox)  kohdalla yö ja päivä ovat kaikkialla maapallolla yhtä pitkät, joskin maapallon kallistumasta johtuen valon määrä on erilainen. Meillä Suomessa riittää hämärää ja valoisaa aikaa yhteensä jo melkein 14 tuntia, kun taas päiväntasaajan alueella päivän mitta on aika tarkalleen sen 12 tuntia. Siellähän päivä vaihtuu pimeydeksi erittäin nopeasti ja sitten taas päinvastoin.

Tähän aikaa vuodesta esimerkiksi minä, joka usein herään melko aikaisin, en enää ehdi nousta sängystä pimeän aikaan, ellei nyt ihan totaalinen uneton yö iske. Valo alkaa hiipiä aika pian viiden jälkeen ja esimerkiksi tämä kuva on otettu hyvissä ajoin ennen kuutta tänä aamuna. Kyllä kevät on hienoa aikaa - ei sille mitään voi.

auringonnousu.jpg