Olin viikonloppuna Vesannolla, Pohjois-Savossa. Asuin siellä pienenä poikana ja vaikka olenkin harvakseltaan siellä vuosien varrella käynyt, on minulla edelleen jonkinlainen tuntuma tuohon pieneen ja väkimäärältään vähenevään kuntaan. Tuo tuntuma tarkoittaa yhtä perhettä, jonka vanhin henkilö, Anna-mummu kuoli kolmisen viikkoa sitten ja jonka muistotilaisuudessa veljeni kanssa kävin.

**************

Anoppi sanoi aina, että hautajaisiin ei mennä likaisella autolla ja niinpä putsasin Venlaamme sen verran, että sillä kehtasi lähteä. Kelikin sattui olemaan niin täällä Etelä-Suomessa kuin koko matkalla Jyväskylän kautta Savon perukoille ihan kuiva ja ei tuo koppura sitten edes pahemmin likaantunut. 

puhdasauto.jpg

Lähdin lauantaiaamuna suhteellisen varhain ja olin Jyväskylässä hyvissä ajoin ennen puoltapäivää. Matkalla kävin haukkaamassa kevyehkön lounaan.

Jarmon kanssa sitten ajelimme Konneveden kautta Vesannolle, minne saavuttiin puoli kahden maissa. Muistotilaisuus alkoi haudalla klo 14 ja kun siellä oli pappi puhunut, virret veisattu ja kukat laskettu, menimme seurakuntatalolle. Anna-mummo oli siunattu jo edellisenä viikonloppuna vain läheisten läsnäollessa ja niinpä saattoväelle jäi tehtäväksi muistella.

********

Tilaisuus oli mukava ja leppoisa ottaen huomioon, että kyseessä oli vastikään kuolleen ihmisen muistelo. Anna oli pyytänyt itse, että ei pidä synkistellä, vaan jutella ja muistella iloisessa hengessä. Näinhän siinä tapahtui. Saattoväkeä oli viitisenkymmentä ja jos ei kukaan varsinaisesti puhunut tai esittänyt ja jos ei laulettu, niin vilkas puheensorinahan siellä vallitsi.

Tarjoiluihin kuului luonnollisesti kahvia, teetä, kotikaljaa, suolaista ja makeaa. Hyvät oli antimet pöydässä ja jo lapsuudestani mieleen jäänyt vesantolaisten spesiaalijuttu ~ lusikkaleivät.

Vaikka muutin pois Vesannolta yhdeksänvuotiaana vuonna 1966, oli suorastaan erikoista, että muutamat ihmiset muistivat meidät ja tulivat jopa juttelemaan. Silloin aikoinaan siellä asuessamme haimme maitoa yhdestä maatalosta ja sen talon poika, hieman Jarmoa vanhempi heppunen tavattiin ja siinä sitten vaihdeltiin kuulumisia ja kertoiltiin juttuja.

Soitin Annan muistoksi Bachia. Sen voi käydä kuuntelemassa tästä

Muisteloihin kuului Annan tyttären kokoama valokuvaesitys ja sitten muutaman henkilön puhe.

hautis2.jpghautis1.jpg

***********

Tilaisuuden päätyttyä teimme pienen ympyrän lapsuutemme temmellyskentillä ja sitten lähdimmekin kohti Jyväskylää. Pysähdyimme Hirvihaarassa ja söimme myöhäisen päivällisen HelmiSimpukassa. Velipoika söi soppaa ja minä lihapullia. Tosi hyvät sapuskat.

hautis3.jpghautis4.jpg

**********

Yövyin sitten veljen luona ja vähänkö väsytti. Ei kai ihme, kun olin puoli seitsemältä herännyt, ajanut ensin Jyväskylään, sieltä Vesannolle, siellä tuo muistotilaisuus ja sitten takaisin Jyväskylään ja vielä höpistiin Salmen ja Jarmon kanssa. Unta riitti tuhdisti.

Sunnuntaiaamuna kävin vielä pikaisesti moikkaamassa kurssikaveriani, Artoa ja hänen vaimoansa ja sitten ajelinkin iltapäivän leppoisassa auringonpaisteessa kotiin. Matkalla pysähdyin jälleen Hartolassa, Jari-Pekassa ja söin hampurilaisen.

Kotiin ehdinkin sitten hyvissä ajoin iltapäivän viimeisinä tunteina ja se oli siinä se reissu.