Siitä ei ole kuin neljä päivää, kun kirjoitin tähän blogiin, että Leijonien murinat on muristu. Näin pieleen en ole ennustanut todellakaan pitkään aikaan, mutta täytyy sanoa, että olen ihan tyytyväinen tämän tason tyhmyyteeni. Tai enhän minä tyhmä ollut. Ennustukseni perustui ihan faktoihin. Ruotsilla oli todella kovatasoinen joukkue, mutta loppujen lopuksi se taisi olla suuri ryhmä yksilöpelaajia, joiden kyky pelata yhteen ei toiminut, koska yhteistä peliaikaa oli loppujen lopuksi ollut vähän. Sensaatiomaisesti Suomen kokematon "liigajoukkue" päihitti Ruotsin NHL-starat luvuin 5-4 ja vaikka maalintekijät muistetaan, ei siellä kukaan jäänyt varjoon, vaan jokainen joukkueen pelaaja teki töitä hullun lailla ja lopputulos oli vähintäänkin muikea.

Tämän huikean puolivälierän jälkeen oli seuraava vastus sitten Venäjä. Netissä oli huikeasti näitä hauskoja kuvia, jotka loppujen lopuksi ennustivat totuuden.

suomiruotsi.jpg

********

Jos oli Ruotsilla uskomattoman vahva NHL-edustus, niin Venäjällä se vasta olikin. Hillittömän kovaa porukkaa, jotka ovat vuosien varrella takoneet NHL:ssä yhteensä satoja maaleja, ellei peräti tuhansia. Suomen joukkueen NHL-maalitili ja itse asiassa koko pistetili oli pyöreä nolla.

Tällä meiningillä se sitten lähti peli käyntiin ja kyllähän venäläiset olivat satavarmoja siitä, että heidän joukkueensa pyyhkäisee Suomen tiimin tuosta vaan pronssiotteluun. Ylimielisyyttä oli ihan jaettavaksi asti. Tuloshan nähtiin. Muutama sekunti ennen tämän seuraavan kuvan jäätyä digimaailman historian kirjoihin, teki Marko "Mörkö" Anttila pelin ainoan maalin ja loppujen lopuksi Venäjä oli lyöty. Uskomatonta.

suomiven%C3%A4j%C3%A4.jpg

*******

Tässä tulee toki analyyseille paikkaa. Miten oli mahdollista, että suomalainen liigatasoinen joukkue, jossa oli 18 MM-kisojen ensikertalaista, pystyi päihittämään kahden peräkkäisen päivän aikana jääkiekkomaailman suurimmista tähdistä kootut joukkueet? Ihan selvää on se, että Suomen tiimi on ehtinyt treenata yli kuukauden yhdessä ja pelata tällä kokoonpanolla monta harjoituspeliä eli yhteispeli on kehittynyt eri tavalla kuin ruotsalaisilla ja venäläisillä, joista osa tuli suoraan NHL:n pudotuspeleistä ja toki osa KHL:stä, mutta muista sarjoista oli todella vähän pelaajia. Yhteispelaamista on kerrassaan ollut liian vähän ja kun vastassa on fanaattinen ja kaikkensa tekevä yhteispeliä tarkoin noudattava joukkue, ei yksilösuorituksista ole ratkaisemaan pelejä. Satunnaisia tilanteita kyllä, mutta ei kokonaisia pelejä.

Toinen juttu täytyy olla sellainen, että suomalainen jääkiekkovalmennus ja Suomen Liiga ovat tällä hetkellä sellaista luokkaa, että pelaajien ero noihin dollari- ja ruplamiljonääreihin ei ole enää niin suuri kuin vaikkapa 1970-luvulla. Kyllähän kaikki liigapelaajat ovat ihan ammattilaisia ja he ovat polkeneet kaikki juniorisarjat läpi jo alle kymmenvuotiaasta. Perustyö on ihan sama kuin missä muualla maailmassa tahansa. Ja sieltä Liigastahan ne suomalaiset kovan tason NHL-pelaajat on poimittu ja he ovat olleet heti valmiita siihen sarjaan. Ajatellaanpas nyt herroja Sebastian Aho, Aleksander Barkov, Teuvo Teräväinen, Patrick Laine, Kasperi Kapanen, Mikko Rantanen, Mikael Granlund, Tuukka Rask, Miro Heiskanen.... omien joukkueidensa ehdotonta kärkisakkia ja Granlundia ja Raskia lukuun ottamatta nuoria heppuja, jotka muutama vuosi sitten olivat voittamassa nuorten maailmanmestaruuksia ja pelasivat siihen aikaan vielä Liigassa. Ja ajatellaanpa, millaisia nuoria tässä on vielä tulossa. Kaapo Kakko, Eeli Tolvanen, Jesse Ylönen, Niklas Nordgren, Anton Lundell, Teemu Engberg ja riittäähän näitä. Jääkiekko on suosionsa ja nykyisen valmennusosaamisen ansiosta  ehdottomasti paras ja houkuttelevin joukkuepeli. Toki Suomessa pelataan hyvätasoista lento- ja koripalloa ja salibandya, mutta kaksi ensiksi mainittua ovat vielä kärjen ulkopuolella ja vaikka Suomi on sb:n maailmanmestari, niin kyse on kuitenkin hyvin pienestä lajista. Jalkapallo on sitten ihan toinen juttu. Suomi on futiksen kehitysmaa eikä tule koskaan nousemaan mitenkään merkittäväksi lajiksi. Kannattaa satsata siihen, mitä osataan, enkä nyt puhu pesäpallosta.

Vielä yksi hauska kuva.

suomiputin.jpg

*******

Tänä iltana loppuottelussa Kanada ja Suomi. Varmaa on, että suomalaiset lähtevät voitto mielessä, mutta tavallaan paineettomina, koska he ovat jo kirkkaasti ylittäneet ennakkoajatukset. Kanadalaisilla voi olla pieni pupu pöksyissä, koska he ensinnäkin hävisivät jo Suomelle ja ovat nyt nähneet, miten sekä Ruotsi että Venäjä taipuivat. Silti on sanottava, että järki käteen, hyvät ihmiset. On kohtuutonta vaatia Leijonilta kolmatta supermatsia peräkkäin. Tosissaan he yrittävät, mutta on se vastuskin kova ja ottaa varmasti yhtä tosissaan. Jos tappio tulee, niin siitä huolimatta tämä on kaikkien aikojen suomalainen jääkiekkosuoritus, joka ylittää molemmat maailmanmestaruudetkin.