Aina ajoittain käymme pääkaupungissamme ilman mitään suurta suunnitelmaa. Kunhan menemme vähän hengailemaan, mahdollisesti syömään, tutustumaan johonkin uuteen paikkaan, mahdollisesti vierailemassa tyttären luona ja sitten vielä teatteri, konsertit ja jääkiekkomatsit.

Eilenkin kävimme siellä ja siinä kohtaa ajatuksena oli ihan perhepoliittinen motiivi, mutta siitä teen oman kirjoituksensa, 

Ehdimme käydä oikeastaan kahdessa kohteessa. Ensimmäinen oli Kaivopuisto, missä järjestettiin Helsinki Pride-tapahtuma, johon kokoontui päivän aikana kaiketi 100 000 ihmistä, kun lasketaan marssi ja sen jälkeen kaikki muu. Vaikka elämme maassa, missä ajatukset ja aatteet ja sanat ovat vapaita, ei se silti merkitse sitä, että kaikilla olisi 100%:n vapaus toimia sen mukaan, mikä on heidän aatteensa tai elämänsä kokonaiskuva. Uskon, aatteen, ihonvärin, rodun ja elämäntavan takia moni suomalainen kokee enemmän tai vähemmän vastustusta ja jos haluamme pitää tämän kotimaamme edelleen siinä vapaan maailman kartalla, pitää kyllä ponnistella ihmisten oikeuksien puolesta. On toki muistettava, että eri mieltä olevilla on myös oikeutensa, mutta koko tämän kuvion pitäisi pystyä tapahtumaan rauhallisesti ja asiallisesti, lakeja ja hyviä tapoja noudattaen, mutta kuten tiedämme, näin ei aina tapahdu.

pride.jpg

********

Toinen kohteemme oli Linnanmäki. Siellä on yksi kohde, mihin menemme säännöllisesti joka kesä - tai ainakin yritämme. Kyse on siitä vanhasta ja hienosta vuoristoradasta. Sen alkuperäinen autenttisuus, puiset rakennelmat, tuoksu, äänet, vanhat vaunut ja toki se vauhdikkuus ja huima tunne ovat Linnanmäen parasta antia. Olkoonkin vaikka mitä kieputtimia ja kämppyröitä, niin vuoristorata on monelle se ehdoton ykkönen. Se on sitä paitsi aika ystävällinen herkälle selälle, joskin muutamassa paikassa täräyttää sen verran, että se tuntuu kyllä enemmän tai vähemmän. Koko reissu kestää pari minuuttia eli kun kertalippu maksaa 9€, niin tuleehan siinä tuntihinnaksi 270€ eli ei tuo niin hullun halpaa ole, mutta toki yksi kerta riittää.

lintis3.jpglintis2.jpg

***********

Helsingissä on toki helppo liikkua paikasta toiseen, kun löytää oikean bussin tai ratikan (= sporan). Ydinkeskustassa yksi reissu maksaa 2,80€ ja matka on leimaamisesta tai aktivoinnista alkaen 80 minuuttia. Lippu kelpaa sekä bussiin että ratikkaan ja siis siinä voi vaihtaa eri kulkuneuvoon ja niinpä reitit tuntemalla on helppo kulkea. Me jätimme auton Kertun kodin lähelle ja ajoimme keskustaan, kävelimme Kaivopuistossa ja sitten vielä pääsimme samalla lipulla Linnanmäelle asti. Lintsireissun jälkeen oli pakko ottaa uusi lippu, mutta me molemmat selvisimme kahdella lipulla eli kokonaisumma oli 11,60€. Koska auto oli keskustan ulkopuolella, löysimme sille helposti ilmaisen paikan ja niinpä selvisimme oikeasti halvemmalla kuin, jos olisimme ajaneet keskustaan puhumattakaan siitä, kuinka olisimme löytäneet vapaan parkin. Helsingissä liikkuminen tai pysäköinti ovat melkoisen arvokkaita eli sinne ei oikein voi mennä ihan vähillä pennosilla, koska etäisyydetkin ovat aika suuret, eikä joka paikkaan ehdi/jaksa kävellä. Kyllä keskeltä kaupunkia löytyy ilmaisiakin paikkoja, mutta ei välttämättä ihan läheltä kohdetta.

Lippua ei voi enää ostaa kulkuneuvosta eli se on haettava etukäteen esim. R-kioskilta, mutta paljon helpompi ratkaisu on hakeaa HSL-appi puhelimeen. Lippu aktivoidaan helppokäyttöisellä puhelinjutulla sillä hetkellä, kun noustaan kulkuneuvoon. Maksu ohjautuu luottokortille, joskaan en tiedä saako sitä debit-puolelle. Ei siitä mitään järjetöntä laskua kuitenkaan saa aikaiseksi, koska ei kai siellä kukaan niin yhtenään käy, että ostaisi kertalippuja ihan jatkuvalla juoksulla. Jos tarvitsee paljon noita Hesan julkisia, niin siihen on sitten erilaiset systeemit.

***********

Oli meillä sitten vielä yksi juttu, mutta siitä sitten toisessa tarinassa.