Tätä juhannustamme edeltänyt viikko jää historiaan hyvin lämpimänä, ettei peräti hullun kuumana. Täällä Etelä-Suomessa tuo kuumuus kesti juhannusaaton myöhäiseen iltapäivään saakka, kunnes lämpötila alkoi selkeästi laskea iltaa kohti. Pienen tuulen säestämänä se mahdottomin kuumuus hellitti ja illalla oli enää parinkymmenen asteen tienoissa. Ilma oli silti ihan huikea ja kävimme aattoillan uinnilla Salmissa.

Alkuviikolla pääsimme lopulta kiinni hommaan, joka yleensä tehdään jo toukokuun alkupäivinä. Kyse oli Ulkohuoneen kokonaissiivouksesta. Siinä viedään huonekalut pihan puolelle, pestään lattiapinta huolella ja sitten öljytään se. Irmeli hoitaa öljyämisen ja minä taas useimmiten ne huonkalujen pesuhommat. Tämänvuotinen puleeraus siirtyi näin pitkälle, koska se homma voidaan tehdä vain, jos ulkolämpötila on vähintään lähellä kahtakymmentä. Tämä siksi, että oljy ei kuivu tai kuivuu hyvin hitaasti alemmissa lämpötiloissa. Toukokuun alussa oli viileää ja sitten, kun olisi ollut lämmintä, niin alkoi aivan taivaallinen siitepölyaikakausi. Olisivatpa öljypinnat olleet tosi huikean näköiset, jos siihen olisi tehty siitepölymiksaus. Niinpä pääsimme siihen putsaushommaan vasta nyt tämän kuluneen viikon alussa.

Ensiksi siis raahasimme pöydän, tuolit ja betoniosan lattialevyt puutarhan puolelle. Ne pestiin painepesurilla ja osittain juuriharjalla. Irmeli öljysi lattian kaksi kertaa ja sitten seuraavan päivän illalla romppeet kasattiin takaisin. Homma on aika raskas ja ennen kaikkea se vie aikaa. 

ulkkis2.jpgulkkis1.jpg

**********

Lattian voi öljytä joko liuotin- tai vesiliukoisella öljyllä. Olemme käyttäneet vuosien varrella molempia. Liuotinpohjaisella öljyllä tulee parempi jälki, mutta aikaa kuluu kuivumiseen paljon enemmän ja onhan se kauhean sottaista. Tänä vuonna Irmeli latasi lattian vesiliukoisella tököttimellä. Siinäkin oli kuivumisaika kuta kuinkin vuorokauden verran, mutta kuuma ja tuulinen ilma kyllä nopeuttivat reaktiota tosi paljon ja toinen öljyytys onnistui ja saman päivän illalla. Kyllä sen kuivumisen siitä tuntee, ei sitä tarvitse purkin kyljestä lukea.

Huonekalujakin on joskus öljytty, mutta loppujen lopuksi se on vähän turhaa hommaa. Nehän eivät ole alttiina sateelle eivätkä suoralle auringonpaisteelle ja niinpä ne ovat pääasiassa vain pölyisiä ja hieman likaisia. Siksi niille piisaa tavallinen vesisuihku. Aikoinaan, kun ostimme ne - varmaan viisitoista vuotta sitten, ne tuntuivat ja itse asiassa olivat ihan sairaan kalliit, mutta kyllä noissa se laatu tuntuu näkyvän. Yksi tuoli on mennyt rikki ja on hieman hutera, mutta silti käyttökelpoinen.

***********

Lopputulos on siis kerrassaan hieno ja niinpä pääsimme viettämään jussia puhtaalta pöydältä. Essi, Jussi ja Emma tulivat meille saunaan ja syömään ja siinä touhussa hupsahti jokunen tunti. Irmeli oli tehnyt jälleen kerran mielettömän upean ruuan, josta Essi myöhemmin illalla kirjoitti Facebookissa:

fb.jpg

 

Moni on samaa mieltä.

ulkkis3.jpg

juhannus.jpg

Uintireissumme jälkeen istuimme lähes puoliyöhön saakka tuossa Ulkohuoneessamme ja kuuntelimme Spotifysta minun valitsemaani mahtavaa musiikkia - Beatlesia, Eaglesia, Simon & Garfunkelia, Don Henleyta, Anssi Kelaa, Mikko Kuustosta, Juha Tapiota, Club for Fivea, Rajatonta, Stratovariusta ja monia muita.