Viime viikon reissullammehan meillä oli aika lailla ohjelmaa - soittamista ja Kaustisella käyntiä ja kavereiden tapaamista, mutta sitten oli myös kokonaan uusi juttu eli Koli. Sehän on siis vaara tuolla Itä-Suomessa Pielisen järven rannalla, meren pinnalta katsottuna yli kolmensadan metrin korkuinen jääkauden aikaisen myllerryksen muodostama jykevä kallio, joka tosin nykyään on mahtavan metsän peittämä. Siellä täällä vaaran päällä on kallioita, joissa näkyy hyvin jääkauden muodostamat  uurteet.

Kolin vaaran päällä on tavallaan kolme huippua ~ Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli. Ukolta ja Pahalta on todella upeat näkymät - Pahalta jopa paremmat.

koli1.jpg 

Sikäli harmillista, että meillä oli koko ajan hieman sadekuuroinen ja harmajainen säätila ja nämä kuvatkin sitten yhtä lailla vähän tuhnuiset. Sitä paitsi kuvat eivät koskaan kerro koko totuutta. Ei näistä saa irti sitä kolmiulotteista syvyyttä ja jyhkeyttä kuin siellä oikeassa luonnossa, mutta parempi toki näinkin kuin ei ollenkaan.

koli3.jpgkoli2.jpg

********

Muutaman kilometrin päässä vaaralta on paikka, jota kutsutaan Pirunkirkoksi. Siinä on kapea 33 metriä pitkä, z-kirjaimen muotoinen kallionsola, jonka päällä on suuren suuria kiviä ikään kuin kattona. Melkoinen nähtävyys sekin ja sinne pääsykin tai itse asiassa takaisin nousu oli aikamoista urheilua, vaikka toki kunnolliset rappuset oli rakennettu kulkua helpottamaan.

pirunkirkko.jpg

**************

Kävimme myös Mäsävaaran päällä, minne oli rakennettu tukevista hirsistä upea torni, josta puolestaan näki puiden latvojen yli kaikkiin ilmansuuntiin. Valitettavasti jälleen tuo hieman surkea ilma pilasi parhaimman nautinnon, mutta ihan vaikuttava oli näkymä noinkin.

r%C3%A4s%C3%A4vaara1.jpgr%C3%A4s%C3%A4vaara2.jpg

***********

Asuimme Kolin kylässä Kolin Ryynänen-nimisessä paikassa. Majoituimme yli sata vuotta vanhaan hirsiaittaan, missä oli suuret huoneet. Hirsiseinät olivat paljaat ja niissä näkyi vielä rakennusaikaiset käden jäljetkin. Huoneet olli nimetty kansallisesti merkittävien taiteilijoiden mukaan ja meidän huoneemme oli Juhani (Ahon mukaan). Vessa oli vähän matkan päässä pihan toisella puolen ravintolarakennuksessa samoin kuin suihku, mutta eihän se haitannut. Onhan näihin retkiolosuhteisiin totuttu eli eipä tuossa mitään hankalaa ollut. 

juhani.jpgkolinryy2.jpg

********

Kolin Ryynäsen pub-ravintola on siinä ihan tuon aitan vieressä. Se on kerrassaan mahtava paikka - mukavia ihmisiä, hieno ympäristö, julman huikea ruoka ja vielä lisää ylisanoja. Pubi-ravintolan omistaa ymmärtääkseni ranskalais-venäläinen pariskunta ja kokkikin on ranskalainen. Siitä huolimatta ruoka oli hyvin, hyvin suomalaista ~ muikkuja, poroa, Kolin Ryynäsen oma burgeri jne. - erinomainen menu.

Ravintolassa kävi asiakkaita pitkin päivää, mikä siis kertoo siitä että se on hyvä ja suosittu. Iltaisin siellä liikkui myös paikallisia ihmisiä, jotka sitten olivat innokkaita juttelemaan vieraiden kanssa. Todella mukavaa.

kolinryy.jpg

*****

Kokonaisuudessaan Kolin kylä ja ympäristö on viehättävä ja rauhallinen lomapaikka. Harmillista oli se, että ilma oli koko ajan hyvin epävakainen ja myös tosi kolea - pahimmillaan hieman kymmenen asteen päällä. Muutamaan otteeseen kastuimme hiukan, mutta emme nyt sentään päästä varpaisiin, koska sateet olivat pääasiassa pikaisia kuuroja.

Suosittelen kohteeksi.