Television kesäohjelmisto tarjoaa yleensä ylenpalttisen kasan uusintoja eikä tuo kesätarjonta tavallaan ole koskaan ollut kovin innostava. Toisaalta kesäisin on aina ollut menoa sinne ja tänne ja tuonne eikä sitten sarjojen seuraaminen ole kovin aktiivista ollutkaan. Toki ensin videolaitteiden markkinoille tulo ja sitten muiden tallentavien laitteiden kehittyminen mahdollisti alkuvaiheessa jossain määrin ohjelmien seuraamista ja nykyäänhän voi kaiken katsoa missä vaan, vaikka olisi poiskin telkkarin ääreltä.

Videolaitteet yleistyivät 1980-luvun alussa, mutta niiden kapasiteetti oli melkoisen vähäinen. Kasetit olivat pisimmillään nelituntisia eli ohjelmista piti tehdä tarkka laskennallinen valinta. Kanavia oli vähän, joten siinä mielessä sitä valintaa ei ihmeesti ollut ja olihan tuo tallennusmahdollisuus sentään joka tapauksessa olemassa. Kesällä meille ongelmaksi muodostui tämä maaseudulle tyypillinen ukkosherkkyys. En kuuna päivänä uskaltanut jättää mitään elektronista laitetta kiinni verkkovirtaan, jos olimme pois parikin päivää. Yksi ongelma oli myös ohjelmien alkamis- ja päättymisaikojen epävarmuus. Jos ohjelmoi virallisen alkamisajan, saattoi jostakin kumman syystä saada ensin puoli tuntia edellisen ohjelman häntää, sitten kymmenen minuuttia mainoksia ja varsinaisesta ohjelmasta vain parikymmentä minuuttia. Ärsyttävää.

 Digitallentimet yleistyivät reipas kymmenen vuotta sitten ja niillä pystyi ja pystyy sitten jo tallentelemaan käytännössä kaikki ohjelmat ja vaikka eri kanavilta yhtä aikaa. Tämä on nykyajan ihmiselle tuttua. Digitaalisuus on myös mahdollistanut eri yleisille kanaville omat suoratoistot ja niinpä loppujen lopuksi suuri osa ihmisistä ei katso telkkaria enää ollenkaan kanavien kautta tai boxille tallentamalla, vaan hakee suosikkinsa palveluista ja katsoo tietokoneella, läppärillä, puhelimella tai tabletilla missä ja milloin tahansa. Taannoin ollessani Kreikassa, seurasin yleisurheilun gp-kisaa omalta padiltani.

*******

Me käytämme kaikkein eniten YLEn Areenaa, mistä katselemme mm. englantilaisia ja ruotsalaisia poliisisarjoja tai -elokuvia. Jokunen viikko sitten löysimme mahtavan islantilaisen neliosaisen sarjan Flateyn mysteeri , joka sitten ahmaistiin parissa illassa. Vaikka kyseinen sarja olikin varsin hitaalloinen, oli se hyvin tehty ja kovin paljon suomalaisista metsämaisemista poikkeavat ympäristöt ihastuttivat. 

Katsottuamme tuon Flateyn jutun, huomasin vahingossa, että Areenassa on toinenkin islantilainen sarja - Loukussa. Katsoimme pari ekaa osaa ja olimme välittömästi koukussa. 

Sarjan ensimmäinen kymmenosainen tuotantokausi sijoittuu pieneen pohjoisislantilaiseen vuonokylään, joka todellakin jää loukkuun lumimyrskyn takia. Merestä löytyy torsoksi pilkottu ruumis ja tuon murhan selvittely ja se, miksi näin tapahtui alkaa toden teolla siitä. 

Sarjan johtohahmona on kylä poliisipäällikko, Andri, joka on tuohon murhaan saakka saanut olla melkoisen leppoisasti toimessaan. Hänen siviilielämänsä on harmittavassa tilassa avioeron ja siihen liittyvien lastenhoito- ja kasvatusvelvollisuuksien takia, vaikkakin hänellä on hyvät välit ex-vaimoonsa ja tämän uuteen mieheen. Andri joutuu yllättäen tekemään isoja päätöksiä, joista pienin ei suinkaan ole matkustajalaivan pidättely satamassa murhatutkimusten vuoksi. Kaiken kaikkiaan juoni ja menneisyyden linkitys tarinan jouhevalle etenemiselle on äärimmäisen hyvin onnistunut.

loukku1.jpg

*********

Andrin kavereina poliisityössä ovat Hindrika ja Ásgeir, joista edellinen on terävä ja tarkka ja jälkimmäinen hieman johdateltavissa ja herkkä epäonnistumaan. Hindrikan kotielämäkin tulee hyvin esille, koska olennaisesti juoneen liittyvät pari henkilöä piilottelevat hänen kotonaan. Ásgeir ei ihan samassa määrin tule esille.

loukku2.jpg

En tässä tietenkään ala juonta paljastamaan sen enempää, jos joku vaikka innostuisi seuraamaan sarjaa, mutta se ei varmaankaan ole paha paljastus, kun kerron, että sarja on jännittävä.

Se, mikä ihastuttaa, on loistelias luontokuvaus. Sarjan toisessa tuotantokaudessa ollaan paljaan maan ajassa ja siinä on tuota tulivuorisaaren jylhää ja karua luontoa kuvattu antaumuksella ja taidolla. En yhtään ihmettelisi, vaikka joku innostuisi varaamaan matkan Islantiin ihan tämän sarjan perusteella. 

loukku3.jpg

********

Seuraamme parhaillaan sarjan toista niin ikään kymmenosaista tuotantokautta, jossa olemme päässeet puoliväliin. Tämä kausi on ensimmäiseen verrattuna huomattavasti suurempi ja kunniahimoisempi, mutta ei mielestäni ole karannut mihinkään sfääreihin. 

Yksinkertaisesti sanoen ~ suosittelen.