Pyöräily on mukavaa silloin, kun kaikki perusolosuhteet ovat kuta kuinkin kunnossa. Kova tuuli on ongelma, kova sade niin ikään, liukkaat tiet, pimeys, kuumuus, kylmyys, ympäröivä liikenne... onhan siinä listaa, mutta enimmäkseen kotimaassamme pystyy pyöräilemään lähes ympäri vuoden. Huonoissa olosuhteissa pitää vaan keskittyä enemmän ja olla varovaisempi. 

Kun olin koulupoikanen Kivijärvellä ajoin mankelilla niin paljon kuin mahdollista. Matkaa lätkäkaukalolle oli reippaan kilometrin verran ja enimmäkseen siinä muun liikenteen seassa poljettiin menemään. Oppikoulun viimeisenä vuonna muutimme kirkonkylältä Peltokankaalle ja siihen tuli sen verran matkaa, että ei ollut puhettakaan, että olisin kävellyt sen matkan. Lätkää mentiin naapurin Markun kanssa pelaamaan niin, että laitoimme kotona kaikki varustukset päälle ja luistimet jalkaan ja sitten pyörän poljin pujotettiin kenkäosan ja terän väliin - oli viisasta vallankin, kun Kivijärvellä ei silloin vielä ollut kevyen liikenteen väylää ja tiet aurattiin hieman kehnosti. 

OKL-vuosina minulla oli äidin iänkaikkisen vanha pyörä, jolla poljin koko opiskeluajan pitkin Jyväskylän katuja. Ihan viimeisenä vuonna sen runko ruostui puhki ja kärräsin sen kaatopaikkakuormaan.

Kun muutimme Vihtiin, minulla ei alkuvuosina ollut polkupyörää ollenkaan, mutta jossain vaiheessa ostin sellaisen viisivaihteisen kilpapyörän näköisen menopelin, jolla tein aika paljon lenkkiä. Sekin valitettavasti hajosi. Sittemmin ostin retkipyörän, joka oli halpa, mutta juuri hintansa arvoinen ja sen kanssa tuli lopulta sellaista harmia, että taisin viedä lopulta sen kaatikselle. Sillä kyllä poljettiin Ahvenanmaalla vajaan viikon reissu. Nykyinen pyöräni on ollut kohta kymmenen vuotta ja se on ilmeisen hyvä. Seitsemän vaihdetta ja sellainen armeijan munamankelin näköinen, joskin kapearenkainen ja kevyt. 

cycle.jpg

Ostine sen urheilukaupan loppuunmyynnissä ja sain sen alennuksella, mutta sittenkin se maksoi paljon, mutta ehkä siksi se on oikeasti kestänyt hyvin. Olen ajanut sillä vuosittain ehkä jokusen sata kilometriä - en ole laittanut muistiin, mutta helpostihan sitä pyöräilee yli sata kilsaa viikonkin aikana, kun vaan ryhtyy. 

Keväällä kävin aika paljon pyörimässä, mutta sitten kesä- ja heinäkuu on jäänyt aika lailla väliin, kunnes tässä reipas viikko sitten aloin taas ajella. Hiljakseen minä menen, mutta nyt näillä viime aikoijen hellekeleillä saa kyllä hurjan hien päälle keposellakin vauhdilla. Tavoitteena on vielä elokuun aikana ajella muutaman kerran töihin pyörällä ja toki tulla takaisinkin. Matkaa on reipas kymppi eli ei siinä mielessä mikään erikoinen matka, mutta on siinä toki pieni ongelma.

Mainitsemani ongelma on nimittäin työmatkani nouseva trendi. Vihdin seudut ovat hyvin mäkiset ja juuri nuo viimeiset viisi kilsaa tuonne koululle ovat todella rankat. Siksi en ole sinne juurikaan ajellut, mutta tänä syksynä on aikomus muutaman kerran mennä pyörimällä, jos vaan keli sen sallii. Aikaa pitää varata kunnolla - reipas tunti, että sitten ehtii peseytyä ja vaihtaa vaatteet ennen oppituntien alkua, mutta katsotaan nyt.

Koska lämpötilat ovat tällä hetkellä vallan korkeita, niin täytyy tässä harkita tuota pyöräilyn määrää. Tänään taidan pitää lepopäivän ja keskittyä olennaiseen...

cycle2.jpg