Tullessamme Vihtiin kesällä 1982, opimme näkemään keskustassa kulkiessamme vallan näkyvällä paikalla hallitsemassa vanhan yhteiskoulun rakennuksen, joka tuolloin palveli yläkouluna ja lukiona. Siinä se on tököttänyt koko sen lähes 40 vuotta mitä täällä olemme asuneet ja olihan se rakennettukin hyvän aikaa aiemmin ~ joskus siinä 1950-luvun aikana tai sitten 1960-luvulla - en itse asiassa tarkkaan muista. Itse en ole koskaan siellä ollut opettajana, joskin vuonna 2010 koulun lisäsiiven valmistuttua, olen pelaillut kolmen eri kuudennen luokan kanssa siellä eli melkein tuossa vanhassa koulussa. Välissä oli kulkukäytävä ja niinpä aika usein vierailin yläkoulun puolella.

Nyt sitten kuitenkin kävi niin, että koulu alkoi hiljalleen rapistua ja vanhenemisen myötä se alkoi olla tavallaan vanhanaikainen ja ennen kaikkea sopimaton koulukäyttöön, koska siellä on todettu jonkinlaista sisäilmaongelmaa. Minä en tiedä ja en ole varma, tietääkö lopulta kukaan, mikä sen sisäilman ongelman on aiheuttanut ~ home, huonepöly, maasäteily vai mikä, mutta jotain siellä joka tapauksessa on ollut, koska aika moni on oirehtinut.

Niinpä kunnanvaltuusto päätti muutama vuosi sitten poistaa tuon vanhan hökkelin käytöstä ja rakentaa uuden. Uuden tekeminen aloitettiin reipas puolitoista vuotta sitten ja se alkaa olla koulun alkua vaille valmis. Vanhan koulun uudesta lisäsiivestä on rakennettu yhteys tähän uuteen, jossa yläkoulun lisäksi on puolet kirkonkylän alakoulusta, uusi kirjastotila ja nuoristiloiksi varattu huoneisto. Onhan se komea, mutta se, että ikkunat on peitetty tuollaisilla kummallisilla jutuilla on vähän outoa, mutta miten ne vaikuttavat kaikkiaan tuohon koulunkäyntiin, tullaan kuulemaan varmasti syksyn aikana.

newschool.jpg 

Jos en olisi jäänyt eläkkeelle vuosi sitten, olisin nyt sitten kohdakkoin aloittelemassa duunia tuossa talossa, mutta toistaiseksi tuo mesta on minulle ihan tuntematon. Kyllä minä varmaan tulen siellä käymään aika pian koulujen alettua - ihan uteliaisuudesta, jos en muuten.

***********

Vanhaa koulua alettiin purkaa aika lailla hetimmiten koulujen päätyttyä kesäkuussa. Kyllähän siellä on paljon saatu aikaan, mutta jo se, että talossa on rakennusaikana käytetty asbestia, on varmasti hidastanut projektia, mutta kyllä siitä näkee, että koko ajan jotain tapahtuu.

oldschool4.jpgoldschool3.jpgoldschool1.jpgoldschool2.jpg