Minä olen ollut varsin innokas kotivideoiden tekijä. Niitä on meillä riittämiin - tällä hetkellä markkeroituja ja hyvässä järjestyksessä olevia dvd-levyjä on 154 ja niiden lisäksi pienehkö määrä muita videoimiani juttuja - parikymmentä ehkä, en ole varma.

Tallensin alkuvaiheessa, vuonna 1984 ja siitä eteenpäin ihan 2000-luvun alkuun saakka, VHS-kasetille ja sitten vuosituhannen vaihtuessa ja tietotekniikan kehittyessä aloin poltella otoksia dvd-levylle. Tämä olohuoneen nurkassa oleva kaappi on ihan täysi ja niitä löytyy vielä tuolta toisestakin kaapista. Kaikki eivät siis mahdu tuonne seinälle.

dvd1.jpg

Alusta alkaen olen ollut hyvin tietoinen siitä, että dvd-levy saattaa tulla lukukelvottomaksi ja siksipä olen koko ajan etsinyt sopivaa varmuusversiota. Levyt ovat kyllä kestäviä - nehän eivät välttämättä mene miksikään pudotessaan ja niitä voi vaikka pestä, mutta esimerkiksi naarmut pinnassa aiheuttavat helposti ongelmia. 

Koska videoita on noin paljon, niin ne on täytynyt markkeroida ja niistä on täytynyt tehdä kunnollinen sisällysluettelo. Minun on vaikea pitää asioita hyvässä järjestyksessä, koska minulle epäjärjestyskin on hyvä järjestys, mutta minun työpöydältäni ei kukaan vieras kylläkään löydä yhtään mitään, eikä rouvakaan, mutta se onkin minun pöytäni. Minä tiedän kyllä, mitä siinä on. Mutta nämä kotivideot ovat hyvässä oordninkissa ja sisällysluetelot löytyvät vihkoista, joita on nyt tällä hetkellä kolme.

arkiv.jpg

***

No niin, se varmuuskopiointi. Aloin pari-kolme vuotta sitten hiljalleen siirtää noita levyjä mp-muotoon, mikä tapahtuu yksinkertaisesti kopioimalla se editointiohjelmaan ja sen jälkeen siirtämällä tiedosto jonnekin. Siirtelin niitä aluksi ulkoiselle kiintolevylle, mutta jossain vaiheessa lisäsin toimintaan muistitikun ja kun lopulta löysin erittäin ison tikun ( = 256Gt), niin pystyin siirtämään kaikki videot samalle tikulle. Itse asiassa kaikki eivät vielä ole sillä suurella, vaan ensimmäiset kaksikymmentä ovat sillä ensimmäisellä ja loput noin 130 tuolla suurella. Nyt on sitten merkityksellinen vaihe pitää se muistitikku tallessa!

mp4.jpg

*******

Seuraava vaihe on siirtää kaikki nuo videot pilveen, jolloin minulla uskoakseni on täydellinen varmuus siihen, että ne ovat turvassa jossain. Toki sitä ei voi tietää ihan varmaksi, mutta näillä mennään nyt ja ainakin tällä hetkellä ne ovat kahdessa kohtuullisen hyvässä muodossa.